- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Binnen wiet kweken in 6 stappen
Een allereerste kweekronde kan ingewikkeld lijken maar is dat vandaag de dag allang niet meer. Er zijn een hoop wietsoorten en moderne led kweeklampen die die binnen kweken een makkelijke en veilige hobby maken, zelfs als je het nog nooit gedaan hebt. Hou het simpel en kweek in 6 stappen je eigen wiet.
Wanneer je nog nooit binnen wiet hebt gekweekt, sta je voor je een aantal ogenschijnlijk lastige keuzes. In dit artikel maken we het je makkelijker met een zestal eenvoudige aanbevelingen om je eerste kweek binnenshuis tot een succes te maken. Je zult versteld staan hoe makkelijk het is om kwalitatief goede cannabis te kweken.
Stap 1: Kweekruimte
Om binnen cannabis te kweken, heb je om te beginnen een kweekruimte nodig. Die kun je zelf maken maar het is een stuk eenvoudiger, en vaak ook nog voordeliger om gewoon een kweektent te gebruiken. Er zijn een hoop kweektenten van uitstekende kwaliteit van fabrikanten zoals Secret Jardin, Homebox en Phantom. Deze kweektenten zijn stevig en gemakkelijk en snel op te zetten. Ze zijn lichtdicht en voorzien van alle benodigde openingen voor kabels en luchtslangen. Een goede basis kweektent voor een kweek voor eigen gebruik heb je al vanaf 90 euro.
Stap 2: Kweekmedium
Je kunt wiet op veel verschillende bodems kweken maar het groeit verreweg het makkelijkst in aarde. Dat gezegd hebbende kun je wiet ook hydrologisch kweken in kokosvezels, kleikorrels, steenwol. Er zijn zelfs hydrosystemen waarbij de planten met hun wortels direct in water groeien. Zolang de wortels maar genoeg voedingsstoffen, water en zuurstof kunnen opnemen, zullen wietplanten er wel in groeien.
In dit artikel houden we het echter zo eenvoudig mogelijk, dus bespreken we de kweek in gewone aarde, het medium van moeder natuur dus. De kweek in hydrologische kweeksystemen levert weliswaar geweldige resultaten, maar vereist ook de nodige kennis van pH-waardes en elektrische geleidbaarheid waarbij een hoop mis kan gaan. Hou het de eerste keer dus simpel en kweek wietplanten in aarde.
Stap 3: Kwalitatief goede aarde
Cannabis groeit gemakkelijk in gewone potgrond maar de beste resultaten haal je met hoogwaardige aarde. Het gemakkelijkste is om die van gespecialiseerde bedrijven te kopen zoals BioBizz, Canna, Plagron of BAC. Dit soort aarde is niet het voordeligst maar geeft wel de beste resultaten, aangezien de aarde alles bevat dat je planten nodig hebben.
Wanneer je de websites van bovengenoemde bedrijven bezoekt, kom je erachter dat ze vaak verschillende aardemengsels produceren. Er is aarde voor zaailingen en aarde voor de rest van de kweek. Er zijn ook verschillende soorten plantenvoeding te koop om te overwegen, zoals extra voeding voor de bloeifase. Wanneer je in je lokale tuincentrum gaat shoppen, voeg dat minstens 30% perliet bij de aarde, om die lekker luchtig te maken. Als je kunt, voeg er dan ook wat extra biologische compost van wormenmest of vleermuizenmest aan toe. Je kunt zo je eigen aardemix maken maar zoals gezegd, een kant en klare aardemix is makkelijker en geeft vaak betere resultaten.
Wanneer je flinke potten gebruikt van laten we zeggen een liter of 12 tot 20, met daarin een kant en klaar aardemengsel, kun je op een eenvoudige manier je eigen wiet daarin kweken. Je hoeft dan alleen op tijd water te geven, en in de bloeifase eventueel wat bloeivoeding bij te geven. De meeste beginnende kwekers maken de fout om te veel water en te veel plantenvoeding te gebruiken. Beide kweekfouten vertragen de groei en zorgen uiteindelijk voor een lagere opbrengst.
Stap 4: Kweekomstandigheden
In de kweektent moet een aangenaam klimaat heersen voor je wietplanten. Hou de temperatuur rond de 25 graden want als het te heet wordt (boven de 30 graden) of te koud (onder de 20 graden) kan de groei vertragen of kunnen er andere complicaties optreden. In de tent zul je de lucht continue moeten verversen, een afzuiger zuigt de lucht via een luchtslang naar buiten zodat verse lucht vanzelf door de daarvoor bestemde openingen naar binnen stroomt.
De afgezogen lucht filter je met een koolstoffilter zodat je buiten de tent geen cannabis ruikt. De ruimte waarin je kweektent staat moet voldoende worden geventileerd middels een luchtrooster of een raam op een kier. Cannabisplanten hebben een constante aanvoer van verse lucht nodig, om voldoende CO2 te kunnen opnemen.
Stap 5: Wietzaden
Om wietplanten te kunnen kweken heb je ook wietzaden nodig. Je hebt grofweg twee keuzes, je kunt gefeminiseerde autoflower wietzaden kopen of traditionele fotoperiode gevoelige wietzaden. Autoflowers groeien in ongeveer 70 dagen van zaad tot oogst, bij een dagelijks lichtschema van 20 uur licht en 4 uur duisternis.
Traditionele wietsoorten groeien in de groeifase op, met een dagelijks lichtschema van 18 uur licht en 6 uur duisternis. In deze groeifase maakt de plant bladeren, wortels en takken aan, maar produceert nog geen rookbare wiet. Na een week of vijf schakelt de kweker een nieuw lichtschema van 12 uur licht en 12 uur duisternis in waardoor de plant in de bloeifase gaat en toppen produceert.
De bloeifase duurt gemiddeld zo’n 9 weken en uiteindelijk wordt de afgebloeide wietplant geknipt en een paar dagen te drogen gehangen. Daarna wordt de droge cannabis gecured. Dit is een rijpingsproces waarbij de wiet in potten bewaard wordt om de beste smaak naar boven te krijgen.
Wietplanten kunnen mannelijk of vrouwelijk zijn, maar alleen de vrouwelijke wietplanten produceren rookbare toppen. Kies daarom voor gefeminiseerde wietzaden. Deze zaden leveren in 95% van de gevallen vrouwelijke wietplanten. In 1995 wat Dutch-Passion een van de eerste zadenbedrijven die gefeminiseerde wietzaden te koop aanbood. Vandaag de dag is 97% van alle zaden die het bedrijf verkoopt gefeminiseerd.
Als je voor het eerst gaat kweken, bevelen we je een gemakkelijk te kweken wietsoort die krachtig groeit zoals Skunk #11. Deze wietsoort geeft goede opbrengsten en is gemakkelijk te kweken en rookt ook nog eens heerlijk! Voor €37,95 euro heb je vijf gefeminiseerde Skunk #11 zaden, een wietsoort waarvan al meer dan een miljoen zaden over de toonbank gingen, en das niet voor niets.
Stap 6: Kweeklicht
Nog steeds gebruiken de meeste kwekers HPS kweeklampen voor hun binnentuinen. HPS kweeklampen zijn voordelig in de aanschaf en effectief in gebruik. De laatste jaren zijn LED kweeklampen echter dramatisch verbeterd en ook voordeliger geworden. LED kweeklampen kunnen nu goed concurreren met HPS kweeklampen en maken het binnen kweken voor beginners ook een stuk veiliger. Vraag aan de verkoper van je kweektent naar een passende kweeklamp. Ga voor een LED als veiligheid en kwaliteit belangrijk voor je is en kies een HPS kweeklamp wanneer je een beperkt budget hebt.
En dat is het. Er zijn enorm veen manieren om wiet te kweken maar met een kant en klaar aardemengsel, in een daarvoor bestemde kweektent met een bijpassende kweeklamp kweek je het gemakkelijkst je eigen wiet. Als je dit jaar voor het eerst met kweken begint, wensen we je veel succes!