- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Binnen wiet kweken in de zomer doe je zo
Voor veel binnenkwekers is het zweten geblazen in de zomer. Letterlijk, omdat de buitentemperatuur in combinatie met de warmte van kweeklampen het veel te heet maken voor wietplanten. Eén oplossing is om zomers gewoon buiten wiet te kweken. Maar een lege kweektent is tóch een beetje zonde, nietwaar?
Vooral kweekruimtes met HPS kweeklampen, worden in de zomer snel te heet voor wietplanten. Wanneer het kwik boven de 29, 30 graden uitstijgt, krijgen ze last van hittestress. Ze verdampen veel te veel water en hebben moeite om dat via de wortels aan te vullen. En als de bladeren daar niet van verbranden, zullen de toppen wel gaan strekken. Ze kunnen dan er luchtig en wollig en vooral licht van gewicht worden. Kortom; wil je in de zomer ook gewoon binnen je eigen wiet kweken, dan zul je iets aan de warmte moeten doen.
Genetica
Wie zijn kweekrondes een beetje weet te plannen, kan een speciale zomersoort uitkiezen. Wiet kweken in de zomer gaat een stuk makkelijker wanneer je een wietsoort kweekt die van nature goed tegen de hitte kan. Over het algemeen zijn sativa wietsoorten daar wat beter tegen bestand. In de natuur groeien sativa’s namelijk ook in de heetste gebieden van de wereld rond de evenaar. Ben je een indica-liefhebber, kies dan een 50/50 indica/sativa hybride zoals AK-47, White Choco of Magic Bud. Stuk voor stuk prachtige wietsoorten die ook nog eens uitstekende oogsten opleveren en toch een grote indica invloed hebben.
Hoe ziet hittestress eruit?
Wanneer je in de zomer binnen wiet blijft kweken, zorg dan dat je weet hoe je hittestress herkent. Geen enkele wietplant groeit geweldig wanneer ze elke dag aan te hoge temperaturen blootgesteld wordt. Gelukkig zijn we in de lage landen wat dat betreft gezegend met een gematigd klimaat en is het lang niet de hele zomer 30 graden buiten. Let tijdens periodes waarin dat wél zo is goed op je planten om te zien of ze last van zo’n hittegolf hebben. Dit zijn de tekens van hittestress.
Alle beetjes helpen
Wanneer het buiten je kweekruimte 30 graden of zelfs heter is, kun je de temperatuur in je kweekruimte zonder airconditioning simpelweg niet verlagen. Maar gelukkig komt dat in Nederland en België niet vaak voor. De meeste hobbykwekers redden het in de zomer daardoor wel met een combinatie van maatregelen. Alle beetjes helpen dus een combinatie van maatregelen werkt vaak het beste. Dit kun je zoal doen om het kwik in je kweekruimte omlaag te krijgen.
- Verander van kweeklocatie of isoleer hem: Mocht je de luxe hebben dat je over een kelder beschikt, dan loont het de moeite om je kweektent of kast daar voor de zomer naartoe te verhuizen. Heb je geen kelder, kies dan als het even kan de koelste ruimte in je huis om je kweektent/kast te plaatsen. Om te voorkomen dat de warmte uit je kweekruimte de omgeving snel opwarmt kun je de gebruikte lucht het beste direct naar buiten afvoeren via een luchtkanaal of afvoerslang. Zorg er wel voor dat er natuurlijk geen afvoerslangen uit je raam hangen, want dat gaat opvallen.Heb je geen aparte kelder of überhaupt een andere ruimte om te kweken, en wordt de ruimte die je nu gebruikt snel heet in de zomer, dan kun je overwegen om hem te isoleren. Een wit geschilderde buitenmuur helpt ook wanneer de zon er vaak direct op schijnt.
- Kies een andere kweeklamp: Omdat led kweeklampen aanzienlijk minder warmte produceren, kan het een goed idee zijn om in de zomer op led kweeklampen over te stappen. Led kweeklampen zijn een behoorlijke investering, maar kunnen er wel voor zorgen dat je in de zomer gewoon door kunt kweken. Een deel van het HPS-licht voor leds vervangen kan vaak ook al genoeg schelen. Als je een dimbare HPS lamp hebt, laat die dan tijdelijk op een lager Wattage draaien en hang er eventueel een paar leds naast. Heb je geen dimbare HPS, dan zou die in de zomer kunnen vervangen voor een HPS met een lager vermogen.Er zijn ook zogenaamde luchtgekoelde kappen en armaturen voor HPS kweeklampen te koop. Deze zogenaamde cool-tubes buizen of kappen zitten om de HPS bulbs heen en dien je aan te sluiten op de afzuiger van je kweektent of kast. Ze zuigen de warmte direct bij de lamp weg, maar het extra glas tussen de lamp en de planten neemt ook een klein deel van het licht weg.
- Stap over op een ander dag-en nachtritme: Zonder extra investeringen te doen, kun je je kweekruimte koeler houden door de lampen alleen ’s nachts te laten branden. Dit heeft als extra voordeel dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur minder groot is, en daar houden wietplanten van.
- Voeg CO2 aan je kweekruimte toe: Als je het niet ziet zitten om in de zomer in te leveren op opbrengst, dan wil je wellicht wat extra CO2 in je kweekruimte toevoegen. Met extra CO2 kunnen wietplanten de hogere temperaturen beter doorstaan en zullen ze ook nog eens extra wiet produceren. Met CO2 profiteer je dus zelfs van die extra graadjes Celsius. Je moet wel even weten hoe en wanneer je extra CO2 toedient.
- Zuig meer lucht af: Ja, want hoe meer warme lucht je afvoert, hoe minder warm je kweekruimte wordt. Met een afzuiger die meer capaciteit heeft en een groter koolstoffilter, kun je de temperatuur in je kweektent ook gemakkelijk verlagen. Kies een dimbare en krachtige afzuiger en je kunt de capaciteit ervan gemakkelijk vergroten tijdens een hittegolf.
Je ziet het, er valt genoeg te doen tegen de warmte in de zomer. Soms moet je wat investeren om de temperatuur optimaal te houden, maar dan kun je dus wel gewoon het hele jaar doorkweken.