(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Binnenkwekers kunnen een hoop leren van buitenkwekers, over organisch kweken bijvoorbeeld. Maar omgekeerd kunnen buitenkwekers hun oogst flink vergroten door gebruik te maken van de kweektechnieken die binnen ook al jaren voor dikke toppen zorgen. Zo kweek je dit jaar heel veel heerlijke… binnenstebuitenwiet!

’12/12′

‘Licht is gewicht’ is een mantra en waarheid als een koe, die binnenkwekers maar ál te goed kennen. Maar gek genoeg is het juist de afwezigheid van licht dat binnenkwekers toepassen, waardoor buitenkwekers hun opbrengsten enorm, en dan bedoelen we ook echt enorm, kunnen vergroten.

Het is namelijk die plotselinge omschakeling van groeien naar bloeien waardoor wietplanten binnen, in korte tijd hun dikke en goed ontwikkelde toppen aanmaken. Bij buitenkwekers kan zo’n snelle omschakeling nóg meer opleveren omdat het ervoor zorgt dat de bloeifase niet in het najaar maar in het hartje van de zomer plaatsvindt.

Om als buitenkweker ook gebruik te maken van het zogeheten 12/12 lichtschema, hoef je je wietplanten alleen maar in het donker te zetten, zodat ze niet meer dan 12 uur per dag in het licht staan. Je moet dit alleen wel elke dag doen want anders stopt de kunstmatig opgewekte bloeifase weer. Het formaat van je wietplanten, op het moment dat je met verduisteren begint, zal ongeveer verdubbelen, dus kun je zelf bepalen hoe groot je je wietplanten wil hebben.

Verduisteren kan door je wietplanten elke dag naar binnen te brengen, en bijvoorbeeld in een donkere schuur te zetten. Heb je geen schuur dan kun je ook een donkere tent maken van een licht geraamte van latten waarover je een lichtdicht zeil spant. Zet de tent elke dag om dezelfde tijd over je planten en binnen een week of acht kun je dikke, met trichomen overladen toppen oogsten. Het verschil is opmerkelijk, kijk maar:

Geloof het of niet maar de toppen hierboven zijn gewoon buiten gekweekt, ze zijn verduisterd door Dr. Dreten. De top hieronder is van dezelfde kweker, alleen dan niet verduisterd. Het verschil liegt er niet om.

Sea of green

Snel veel wiet oogsten gaat het beste met een zogeheten sea of green. Een beproefde kweektechniek waarmee binnenkwekers al jaren maximaal oogsten binnen zo’n kort mogelijke tijd. Een sea of green is in principe niets anders dan veel wietplanten naast elkaar. Omdat kwekers met een sea of green veel wietplanten per oppervlakte kweken, hoeven de planten niet groot te worden om toch veel wiet op te brengen.

Ook buiten kun je een sea of green kweken, bijvoorbeeld door veel autoflowers naast elkaar te zetten of – daar is die weer – hun wietplanten te verduisteren. Hiervoor is een stellage zoals je op de foto hieronder ziet, het meest geschikt. Een sea of green dagelijks naar binnen sjouwen is immers veel meer werk dan er een verduisterende tent overheen te zetten.

Scroggen

Maar misschien is een sea of green niet voor iedereen de beste kweektechniek om van binnen naar buiten te brengen. Je hebt er immers veel wietplanten voor nodig en die worden niet gedoogd (wat dat tegenwoordig ook nog moge voorstellen).

De lange groeifase die wietplanten buiten doormaken, leent zich bovendien uitermate goed voor een scrog. Oftewel een screen of green. Met behulp van een horizontaal boven je wietplanten geplaatst rek, kun je één of enkele wietplanten laag houden en breed laten groeien zodat ze enorm veel toppen produceren. Combineer je je scrog buiten met verduisteren, dan ben je helemaal spekkoper en kun je van weinig wietplanten een grote berg wiet oogsten die ook nog eens goed is afgebloeid.

Om buiten een scrog te maken, plaats je op een hoogte van ongeveer 30 tot 40 centimeter boven de grond. Knip bij de nog jonge plant 1 of 2 keer de groeitoppen weg, zodat je een mooie breed groeiende wietplant krijgt met lekker veel vertakkingen. Bind nu iedere tak die door het rek heen groeit, losjes aan het rek vast en ga hiermee door tot het rek helemaal volgegroeid is. Nu kun je verduisteren om je wietplant meteen aan de bloeifase te laten beginnen, of simpelweg wachten tot hij vanzelf in bloei komt. Dit is dan het resultaat van je inspanningen:

Dieven

Met dieven bedoelen we geen criminelen die bij het buitenkweken soms op de loer liggen om je wietplanten te stelen, maar een bewezen goede kweektechniek die binnenkwekers vaak toepassen. Het houdt in dat je aan het begin van de bloeifase (ongeveer twee weken nadat je de eerste bloeiharen zag), kleine luchtige topjes aan de onderkant van je wietplanten wegknipt. Door ze weg te halen, zullen de toppen die bovenin de wietplanten groeien aanzienlijk dikker worden.

Het dieven heeft, naast zwaardere hoofdtoppen, nog twee voordelen. Je hoeft ten eerste veel minder wiet te knippen omdat al die kleine topjes meestal vooral veel knipwerk opleveren en weinig wiet. Daarnaast kan het juist voor buitenkwekers die niet verduisteren, helpen om de kans op toprot te verkleinen. Door je wietplant op deze manier uit te dunnen, kan de wind er namelijk makkelijker doorheen blazen. Dit houdt toppen beter droog na een regenbui, wat de kans op schimmels verkleint.

Dieven doe je zogezegd rond de tweede week van de bloeifase. Knip alle topjes weg waar geen of weinig licht meer op schijnt door het bladerdek erboven. Herhaal het dieven een week of twee later nog eens om er zeker van te zijn dat je echt alle onbenullige topjes hebt weggeknipt. Hier is een uitvoerige handleiding voor dieven 😉

Bonustip: bud swelling

Als bonus een beetje een experimentele tip die uitermate geschikt is voor buitenkwekers om eens te proberen. De techniek heet bud swelling en is vrij simpel toe te passen op wietplanten buiten: wanneer wietplanten rond de derde week van de bloeifase hun eerste topjes krijgen, begin je ermee. Niet schrikken maar je moet dus het bovenste deel van ieder topje verwijderen. Het lijkt misschien eng, maar uiteindelijk knip je maar een heel klein plukje weg, ongeveer 3 millimeter. Vervolgens is het de bedoeling dat je dit iedere 10 tot 14 dagen herhaalt.

Hieronder drie video’s waarin bud swelling wordt toegepast. In de eerste film wordt de techniek gedemonstreerd en in de twee andere zie je het verrassende resultaat. De behandelde toppen zijn duidelijk veel dikker geworden door de toppen af te knippen. Zoals je ziet werkt het niet alleen voor wietplanten binnen, maar ook voor buitenwiet. Doe er je voordeel mee!

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertentie)