- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Waarom een horizontaal bladerdek in je kweekruimte ideaal is
Het licht in een kweekruimte binnenshuis is schaars en kostbaar, en daar wil je dus optimaal gebruik van maken. Dat doe je met een egaal en horizontaal bladerdek, oftewel door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk toppen in de sweet spot, en dus op precies de juiste afstand van je kweeklamp groeien.
Wanneer je zowel hoge als lage planten in een kweekruimte hebt staan, zorgen de hoge exemplaren ervoor dat de kweeklamp onnodig hoog moet hangen. Bij gevolg kunnen de kortere wietplanten niet optimaal van het licht genieten. Als de toppen van alle planten daarentegen op min of meer dezelfde hoogte groeien, kunnen ze allemaal maximaal gebruik maken van het aanwezige licht, en groeien ze elkaar niet in de weg.
Een horizontaal bladerdek
Wanneer je een binnentuin begint met stekken, kan het gelijkmatig laten opgroeien van je stekken al voldoende zijn om voor een egaal en horizontaal bladerdek te zorgen. Alleen start niet iedereen met stekjes en kweekt niet iedereen alleen maar dezelfde soort wiet. Variatie is lekker, dus hoe zorg je voor een gelijkmatig opgroeiend bladerdek wanneer je een tent vol sativa’s en indica’s door elkaar kweekt?
Verschillende wietsoorten in één kweekkast
Om met verschillende soorten een gelijkmatig horizontaal bladerdek te kweken, moet je weten welke planten hoog worden, en welke compact blijven. Je kunt daarvoor naar de website van de aanbieder van de zaden gaan. Wanneer je echter zeker wil weten hoe een wietsoort groeit, kun je die het best leren kennen door de soort te kweken. Wanneer je weet welke planten de neiging hebben om tegen je plafond te groeien en welke niet, kun je erop anticiperen.
Je start de kweek met de kleintjes, de soorten die niet al te veel strekken. Weet ook hoeveel weken je de planten op 18/6 wil laten groeien en start halverwege deze groeiperiode met de langere dames. Hou rekening met de gewenste groeifase van iedere verschillende soort. Op deze manier kun je precies berekenen wanneer je met welke zaadjes moet starten, zodat ze allemaal gelijktijdig op 12/12 kunnen voor de bloeifase. Stekken zijn natuurlijk voorspelbaarder dan zaadplanten.
Herpositioneren
Gaandeweg kun je de kleine plantjes een beetje helpen en de groten een beetje afremmen door ze in je kweektent te herpositioneren. Zet de kleintjes een beetje aan de zijkant en de groten in het midden onder de lamp. Het sterke licht remt de strek van de grotere planten, terwijl de kleine dames meer zullen strekken omdat ze aan de zijkant wat minder licht krijgen.
Houd ook rekening met de groeispurt, waarin de sneller groeiende dames een hoop kunnen inhalen. Top de hardlopers bijvoorbeeld een keer extra om meer toppen te krijgen en ze wat af te remmen. Wanneer je planten eenmaal goed en wel in de bloei staan, kun je de lagere planten letterlijk naar het juiste niveau tillen door ze op een verhoging te zetten. Bij de bouwmarkt kun je platen piepschuim kopen van een centimeter of zes dik, ze kosten bijna niks en je kunt ze gemakkelijk op maat snijden en onder je potten stapelen.
Skatebaan bladerdek voor HPS kwekers
Wanneer je wat planten in verschillende hoogtes hebt, kun je ze ook zo opstellen dat de kleintjes in het midden staan en ze, naarmate je naar de rand van je kweekruimte gaat, steeds groter worden. Met een scrogrek kun je dit ook heel mooi creëren zoals je op de foto hieronder ziet. Het bladerdek lijkt nu een beetje op een skatebaan. Zo maken je planten optimaal gebruik van het HPS-kweeklicht dat in het midden hangt zonder dat er al te veel licht weerkaatst op de zijkanten van je kweekruimte.
Bij LED-kweeklampen is de trend juist zo dat moderne LED’s het licht optimaal over het hele oppervlak verspreiden. Een skatebaan bladerdek maken is dan niet meer nodig en ook niet effectief.