(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Led kweeklampen worden steeds beter en populairder. Logisch, want de technologie is enorm verbeterd en is zeker voor de hobbykweker met een paar plantjes voor eigen gebruik een goed alternatief aan het worden voor de energie vretende HPS lampen. Bio Bertje test twee nieuwe led systemen. 

Hoi, lieve Lezers!

Hebben jullie mij gemist? Mijn zomer-kweekpauze is afgelopen, dus ik ga weer een kweek opstarten. Deze keer ga ik twee verschillende LED-installaties testen. Er is enorm veel interesse voor de nieuwe led systemen. Ze zijn namelijk een stuk (brand)veiliger en de energiezuiniger dan HPS lampen en dat is voor een hobbykweker die gewoon voor zijn eigen wietje kweekt (zoals ik) een groot voordeel.

Er zijn een aantal goede ledlampen op de markt en ik denk dat daar steeds meer en betere bij zullen komen. De Budmaster die The Kweker testte is er daar één van. Ik ga de komende tijd met twee andere veelbelovende led lampen kweken, ik heb er veel zin in!

De lampen

Ik ga in twee verschillende kasten met twee verschillende leds kweken. In de eerste kast komt de 4twenty Sunfactor van de Kweekotheek in Leeuwarden te hangen. Deze NIEUWE generatie LED-lampen bootsen volgens de producent nu het hele lichtspectrum na. In de kast komt twee keer de 255 Watt versie te hangen.

4twenty

De 4twenty Sunfactor komt met een regelaar waarmee je voor ieder uur van de dag kunt instellen welke kleuren van leds moeten branden. Daarmee kun je in een kweekruimte binnen, een zonsopgang en zonsondergang nabootsen. Dit geeft de planten het gevoel in de natuur te zijn en groeien dan helemaal zonder stress. Maar… De 4twenty sunfactor werkt ook gewoon zonder regelaar, een kwestie van aansluiten en klaar. Als je meer over de 4twenty Sunfactor wil weten, lees dan Nieuwste LED is slimmer en beter op deze website.

In mijn G-tools kast hang ik een heel ander led systeem. Deze wordt geproduceerd in Oostenrijk door SANlight en is opgebouwd uit modules. Iedere module heeft 30 Watt aan leds in een combinatie die volgens de producent ook het hele lichtspectrum afdekt. De modules kunnen verdeeld over de hele groeioppervlakte worden opgehangen met de hulp van aluminiumprofielen. Dit maakt het mogelijk om het licht in de hele kast gelijkmatig te verdelen.

 

Iedere module komt met een bijhorende stroomverzorging (zie fotos), deze moeten ook opgehangen worden. Volgens de producent uit Oostenrijk geven de SANlight modules veel meer licht omdat zij geen afdekking boven de leds hebben, deze liggen bloot op de modulen. De installatie van de SANlight modules vergt wel meer tijd als het ophangen van de 4twenty Sunfactor lampen, maar je kunt wel zien dat het licht beter in de kast verdeeld is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volgende keer ga ik jullie vertellen over de soorten die ik onder de led lampen ga kweken. Tot dan, groetjes van Bio Bertje.

(advertentie)