- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bio Bertje in gevecht met meeldauw
De jongedames van Bio Bertje groeien goed en laten zelfs al wat bloeiverschijnselen zien. Alleen heeft een van de meiden last van meeldauw! Een vervelende schimmel. Maar Bio Bertje zou Bio Bertje niet zijn als hij dat niet op een milieuvriendelijke manier wist te bestrijden.
Hoi, lieve Lezers! We zijn uiteraard nog steeds bezig met het testen van de soorten AK-47 (Serious Seeds) en Strawberry Banana (Reserva Privada).
Mijn plantjes staan nu zo’n 10 dagen onder 12 uur licht en 12 uur donker per dag, en nu beginnen de eerste minuscule vrouwelijke bloemtoppen te groeien. Deze zijn makkelijk herkenbaar aan de twee witte haartjes die uit deze eerste bloembeginselen groeien. Het makkelijkst is dat te zien in de nodes, het punt waar de zijtakken uit de stam groeien.
Mannelijke bloemen krijgen GEEN witte haartjes in de nodes, maar een klein stengeltje met een balletje… Dat is de zogenaamde pollenzak. Bij het controleren van het geslacht heb ik iets anders opgemerkt. Een witte vlek op een van de bladeren.
Een van de planten stond te dicht bij de zijkant van de kast, waardoor een blad de hele tijd tegen het plasticfolie op de muur aanstond. Op de oppervlakte dat blad heeft zich daardoor vocht verzamelt. En waar te veel vocht is, groeien helaas al snel schimmels.
Als je het vroeg genoeg opmerkt of sowieso ter voorkoming van meeldauw, kan je de schimmels milieuvriendelijk met UV-licht bestrijden
Een schimmel die eigenlijk altijd in natuur ergens in de lucht is, is meeldauw. Meeldauw begint als een klein grijs/wit plekje op een blad en breidt zich dan uit… eerst naar meerdere plekken, en dan steeds verder tot het hele blad met een witte laag bedekt is. Dan is het te laat en moet je met een zwaar gif werken om de meeldauw weg te krijgen.
Als je het daarentegen vroeg genoeg opmerkt of sowieso ter voorkoming van meeldauw kan je de schimmels ook milieuvriendelijk met UV-licht bestrijden. Daarvoor zijn in de glastuinbouw (met name bij de rozenteelt) speciale lampen ontwikkelt die UV-C licht produceren en daarmee bacteriën, schimmels en virussen doden. Deze speciale lampen heten CLEANLIGHT and ik heb een van hun Hobby-UNITS thuis. Je kunt ze bestellen op de site van Serious Seeds.
Als je de lamp gebruikt moet je plastic handschoenen en een speciale beschermbril dragen om te voorkomen dat je zonnebrand plekken of las-ogen krijgt als je per ongeluk in de lamp kijkt. Dan ga je langzaam met de lamp over je planten heen en weer en een keer de zijkanten langs. Het is een gemakkelijk klusje maar helpt en voorkomt een hoop.
De planten worden niet aangetast, er komt geen gif bij kijken en toch zijn de schimmels gedood en groeien ook niet verder. Dat is speciaal in de bloei van onze planten heel belangrijk, omdat je de bloemen later wil roken. Daarom is het heel belangrijk om nooit gif op je planten te spuiten.
Het blad met de grijze plek heb ik verwijderd, alle planten worden nu iedere dag kort met de cleanlight behandelt en het lijkt erop dat de meeldauw daarmee verdwenen is. En dat is maar goed ook!
Daarmee is een probleem in de kiem gesmoord dat anders tot een hoop ellende had kunnen leiden. En kunnen mijn planten weer rustig verder bloeien. Tot volgende keer, groetjes van Bio Bertje!
(advertentie)