- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bio Bertje ontdekt trips(!) en bestrijdt ze biologisch
Bio Bertje doet zijn naam deze week eer aan als hij sporen van trips ontdekt op zijn wietplanten. De planten zien er gelukkig mooi en gezond uit, en zijn al ver gevorderd in hun bloeifase. Gif spuiten is echter geen optie voor onze biokweker, dus bestelt hij direct roofmijten om de plaag biologisch te bestrijden.
Hoi, lieve lezers!
De bloeifase verloopt voorspoedig in week 10 (bloeiweek #6) en de dames zien er prachtig uit! De toppen groeien verder, worden dikker en harder en krijgen steeds meer trichomen. Ze glinsteren in het licht van de flitser van mijn camera, en lichten als fonkelende sterretjes op in mijn Homebox kweektent.
Wonderbaarlijke terpenen
In de trichomen zitten naast cannabinoïden ook de terpenen van de plant. Dat zijn de natuurlijke geurstoffen van cannabis, die het aroma van de plant bepalen. Hoe meer trichomen er op de plant zitten, hoe sterker de geur. Hoe die geur precies ruikt wordt bepaald door de genetica.
De cannabisplant is een van de weinige planten op de aarde die verschillende geuren kan hebben omdat ze verschillende terpenen aanmaakt. De meeste andere planten produceren slechts één geur, die dan ook bij alle planten en/of vruchten van die soort gelijk is.
Een aardbei bijvoorbeeld ruikt altijd naar aardbeien, en een citroen naar citroenen. Bij cannabis is dat anders, de ene plant ruikt bijvoorbeeld meer naar citrus, en dat betekent dat ze veel van het terpeen ‘limonene‘ produceert. Een andere plant kan weer een dennengeur verspreiden, en dat betekent dat ze veel van het terpeen ‘pinene‘ aanmaakt. Op deze manier kan cannabis bijna alle geuren van andere planten en/of vruchten imiteren. Het is waarlijk wonderbaarlijk!
Fruitige wietsoorten
Ik persoonlijk ben een grote liefhebber van fruitige geuren en aroma’s. Daarom heb ik ook de meeste genetica van fruitig ruikende soorten gekozen. The Purps van BC Bud Depot ruiken een beetje zoet en duidelijk naar druiven. De Strawberry Sour Diesel van Original Devil Harvest Seeds ruikt heel erg naar citroen of pompelmoes, een soort grapefruit. De Mr. Big Candy van Mr. Hide Seeds ruikt heel zoet en doet me aan snoep denken. De Badazz Cheese van Big Buddha Seeds ruikt heel erg naar Kush, dat is een ‘gassy‘ of brandstof-achtige geur. De Sneeze ruikt een beetje naar Amnesia (een van de ouders) en de Serious Happiness van Serious Seeds heeft een mild zoet aroma dat aan bessen doet denken.
De gezonde groene kleur en de voorspoedige ontwikkeling laten zien dat de SANlight EVO4-120 LED kweeklampen excellent werken. De lampen branden nog steeds op 100% sterkte en hangen op 30 cm afstand boven de toppen van de planten.
Mijn Flexitank reservoir wordt nog steeds één keer per week met 100 liter water gevuld. Daarbij geef ik ook nog steeds een halve dosis Bio Nova voeding omdat de EC-waarde van mijn kraanwater erg hoog is. Tot slot zuur ik het voedingswater aan tot een pH-waarde van 6,0 met pH-min, eveneens van Bio Nova.
Biologische bestrijding van …trips!
Tijdens het bekijken van de bladeren ontdekte ik witte sporen (kleine puntjes of lijntjes, soms in een boog) op het bladoppervlak. Dat is helaas meestal een teken voor een infectie door trips. Dit ongedierte vreet aan de oppervlakte van de bladeren an laat deze typische sporen achter. Hij is verder niet schadelijk, dat betekent dat de planten er niet dood aan gaan. Maar als het te veel tripsen zijn dan gaat het de plant negatief beïnvloeden in haar ontwikkeling, en komt een deel van je oogst in gevaar. Daarom reageer ik meteen bij het ontdekken en bestel ik direct natuurlijke vijanden bij Koppert. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het kweken en versturen van verschillenden roofinsecten, welke tegen alle mogelijke ongedierte ingezet kunnen worden.
Ik zou ook gif kunnen sproeien tegen de tripsen, maar dat wil ik niet. Helemaal niet omdat ik al veel buds heb en het gif daarop achterblijft. Dan kan ik de wiet na de oogst niet meer als medicijn gebruiken. Om dat te voorkomen moet ik de plaag dus op biologische manier bestrijden, en dat doe ik met roofmijten van Koppert. Ik bestel de ‘Swirski-Mite Plus‘ en de ‘Thripex-Plus‘ roofmijten; beiden zijn geschikt tegen tripsen. De mijten worden geleverd in zakjes die je direct op de plant hangt, bij voorkeur op een zijvertakking van de hoofdstam (zie foto’s). Van daaruit kunnen ze uit de zakjes klimmen en verdelen ze zich over de hele plant en vreten ze alle tripsen op.
Ik hoop dat de predatoren alle ongedierte opsporen en vernietigen, en mijn plantjes nu rustig verder kunnen bloeien.
Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!
(advertentie)