- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bio Bertje verwijdert ‘helmpjes’ en ‘badmutsjes’
Net als babymensjes zijn babyplantjes nog erg afhankelijk, en moet je als kweker goed blijven opletten. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat zaadhulsjes blijven hangen, of dat dunne velletjes ervoor zorgen dat de eerste blaadjes zich niet kunnen openen. In dat geval moet je die met chirurgische precisie verwijderen, en dat is precies wat Bio Bertje je vandaag laat zien.
Twee weken geleden heb ik je laten zien hoe ik mijn trichome wonders liet ontkiemen, en de uitgekomen zaadjes in kleine potjes met aarde heb geplant. Inmiddels zijn mijn babies allemaal goed uit de aarde omhoog gekomen.
Helmpjes en badmutsjes
Meestal valt de huls of schil van het zaadje vanzelf af, wanneer het plantje uit de aarde komt, of als de lobblaadjes (de eerste ronde blaadjes) opengaan. Soms gebeurt het echter dat deze ‘helmpjes’ vast blijven zitten op de kleine zaailing. De schil gaat dan niet goed open, en de twee helften blijven op het puntje van de plant zitten, zodat de lobblaadjes niet kunnen uitkomen. Dan moet je heel voorzichtig met een pincet of je vingernagels het schilletje eraf halen, zonder het kleine plantje te beschadigen.
Aan de binnenkant van het zaadhulsje zit een klein velletje. Dat is het voedingszakje van de kleine zaailing, en zit als een soort badmutje om de lobblaadjes. Deze voedt het zaadje bij het ontkiemen en uitgroeien tot een zaailing. Dit ‘badmutsje’ kan echter ook aan de lobblaadjes blijven plakken, en blijft die aan de eerste ronde lobblaadjes hangen. Ook in dat geval moet het voorzichtig met een pincet weggehaald worden.
Laat je zaailingen niet wurgen
Het gevaarlijkste is wanneer het velletje rond de stam van je zaailing blijft hangen. Aan het begin is het velletje namelijk nog zacht, maar als het uitdroogt dan wordt het taai en hard. En als de stam dan verder groeit en dikker wordt, dan wurgt zo’n ingedroogd velletje het stammetje letterlijk, en sterft je plantje af. Om dit te voorkomen moet je hier in ieder geval het velletje rond de stam weghalen. Dat moet ook weer heel voorzichtig gebeuren om de stam niet af te breken of te beschadigen. Dan is de zaailing namelijk meteen dood. In de video’s onderaan dit artikel kan je goed zien hoe ik mijn babies van hun velletjes af help, zonder ze te beschadigen.
Fotosynthese begint
In ieder geval moeten alle plantjes na drie dagen boven de aarde vrij zijn van hun zaadhulsjes en de velletjes. Alleen dan kunnen ze hun blaadjes namelijk ontwikkelen, zodat de fotosynthese kan beginnen. In mijn geval groeien de plantjes nu snel verder, en ontwikkelen ze hun eerste échte wietblaadjes. Echte wietblaadjes zijn namelijk gekarteld, zoals je waarschijnlijk wel weet.
De aarde in de kleine potjes moet steeds mooi vochtig blijven. Daarom geef ik om de dag een heel klein beetje water. Onder de SANlight LED’s kunnen de babies nu rustig groeien totdat de wortels uit de onderkant van de kleine potjes groeien. Op dat moment kunnen de kleine plantjes namelijk in grotere potten gezet worden, zodat ze de ruimte hebben om verder te kunnen groeien.
In mijn volgende verhaal zal ik je laten zien hoe ik de plantjes verpot, en hoe de ’trichome wonders’ daarna verder groeien. Tot dan!
Jullie Bio Bertje!
(advertentie)