(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de betere uitvindingen ten aanzien van cannabis moet je regelmatig in Israël zijn. Ze isoleerden als eerste THC en CBD bijvoorbeeld en waren ook de eersten die ooit het befaamde entourage-effect van wiet in de smiezen kregen. Nu claimt het bedrijf BioHarvest Technology dat ze de cellen van cannabis – en dus niét de plant in zijn geheel – kunnen klonen in een bioreactor, met als gevolg dat de actieve componenten die wij zo goed kennen en waarderen tot twaalf keer sterker kunnen worden! 

Er komt geen plant aan te pas voor deze wiet

Cloned cannabis cells with 12 times more potency are grown in Israeli bioreactor‘, kopt de krant The Times Of Israel over de nieuwste cannabisuitvinding op eigen bodem. Nu kennen wij natuurlijk het begrip ‘klonen’ al vele jaren in de wietwereld, maar daar gaat het hier niet over. “We don’t grow the plant at all”, zegt BioHarvest CEO Ilan Sobel dan ook ferm.

Nee, in dit geval gaat het uitsluitend om het klonen van de cellen van de cannabisplant. Die worden gecultiveerd in een poederachtige biomassa die alle actieve componenten van cannabis bevat, en die kunnen dus tot twaalf keer de sterkte worden opgevoerd! Kortom; klonen op celniveau in plaats van op plantenniveau. Bijkomend voordeel volgens de Israëli: veel minder afval (want helemaal geen plant).

Het gaat BioHarvest uitsluitend om de trichomen in de toppen

De baas van BioHarvest Technology legt uit wat hun vinding precies voor voordelen biedt, in eerste instantie voor de fabricage van medicinale cannabisproducten bedoeld. Ilan Sobel: “Cannabisplanten worden grotendeels geteeld voor hun bloemen. De bloem bevat de essentiële trichomen die de bron vormen van cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. Onze technologie maakt het mogelijk om cannabiscellen te kweken in bioreactors met 93 procent trichomen.”

LEES OP CNNBS OOKAlles wat je wilde weten over cannabis’ trichomen

Wiet – of beter gezegd cannabiscellen – gekweekt met biomassa in bioreactors heeft 93% trichomen, is full-spectrum en je kunt de wiet ‘sturen’ op alle gehaltes/verhoudingen cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. Aan de uiterlijke presentatie wordt nog gewerkt (hopelijk)…

Wiet kweken in een bioreactor?!

Biomassa kweek je uiteraard niet zoals je onze plant normaal gesproken grootbrengt, in plaats daarvan wordt het geproduceerd in een bioreactor. En daarom wordt er dus ook niet één wietplant gekweekt noch geoogst bij BioHarvest, zoals de CEO al zei. “Wij kweken ze in enorme bioreactors in slechts drie weken – terwijl reguliere cannabis 14 tot 23 weken nodig heeft. Onze techniek is ook in staat om de gehaltes van actieve ingrediënten significant te verhogen, als een percentage van het gewicht versus wat er normaal wordt gevonden in de plant”, verkondigt Sobel trots.

Voor degenen onder ons die niet weten wat zo’n bioreactor is, hieronder legt Wikipedia het uit:

De vele voordelen van gekloonde cannabiscellen-wiet

Minder tot geen afval omdat je geen plant hebt maar cellen van de plant, hogere percentages cannabinoïden, terpenen en flavonoïden – de actieve ingrediënten in cannabis – een trichomengehalte van liefst 93 procent en de hele mikmak is ook nog eens in slechts drie weken klaar. Je hebt er 90% minder ruimte voor nodig en het kan het flink stuk goedkoper dan op de traditionele teeltwijze, ofwel met planten.

Zijn we nog een voordeel van deze bijzondere ‘kloonwiet’ vergeten? Jawel, volgens de uitvinders behoeft hun biomassa veel minder water en voeding dan planten. Ook handig tegenwoordig. En voor de kweker van dienst: deze methode stelt hem/haar/hun in staat om vervuiling en besmettingen te voorkomen. Ook vermijdt je de ‘variatie in cannabiscomponenten die de natuur dicteert in planten’.

En voor de eindgebruiker van al dit moois, de consument/patiënt: de ‘bittere smaak van plantmateriaal’ – wie kent dat niet hier – ‘wordt significant gereduceerd’.

Nog maar 19 likes te gaan 🙂

Frankenstein-wiet, nee dat is het niet

Nu denk je wellicht: heb je weer zo iemand met Frankenstein-wiet! Maar dat ligt hier toch net even anders, want BioHarvest hamert er op dat de cellen niet “genetically engineered” worden, en dat ze dus identiek zijn aan de cellen die je in levende cannabisplanten vindt.

Zelfs het in Israël ontdekte entourage-effect van cannabis, zit erin. De biomassa die het bedrijf produceert is full-spectrum en bevat dus dezelfde variëteit aan phytocannabinoïden die je ook in de plant aantreft.

LEES OOK: Primeur • CanBreed verandert wiet-genetica met genoomtechniek

Maar ‘hetzelfde’ is niet goed genoeg voor BioHarvest. “Onze compositie heeft significante hoeveelheden van beide ‘mayor cannabinoids’ THC en CBD, evenals significante hoeveelheden van wat men ‘minor cannabinoids’ noemt”, vertelt Sobel tegen de krant.

Creatief met biomassa en bioreactor

Hoe ze dat doen? De biowetenschappers zijn in staat om de potentie omhoog te jagen door te knutselen met de omstandigheden binnen in de bioreactor. “Door specifieke condities aan te passen waaraan de cellen worden blootgesteld, kunnen we verschillende gewenste composities van actieve ingrediënten creëren. Dat betekent dat we kunnen opschalen en afschalen tussen de diverse cannabinoïden.”

Vanzelfsprekend onthult BioHarvest niet aan de media tot in detail hóe hun gepatenteerde technologie – Bio-Plant CELLicitation™ genaamd, precies werkt. Wel zeggen ze dat ze de kracht hebben om de potentie 12 keer te verhogen, simpelweg door de omgeving binnen in de bioreactor te veranderen. Ook mooi.

Op YouTube vonden we trouwens wel een bedrijfsfilmpje over Bio-Plant CELLicitation:

Groene Revolutie

De CEO van BioHarvest Technology, meneer Ilan Sobel dus, wordt op het einde van het interview met The Times Of Israel zelfs ietwat filosofisch over hun cannabisplantencellenklonen-uitvinding. En dat vormt een prima uitsmijter van dit geen-Frankenstein-maar-wel-een-beetje-sciencefiction artikel.

“The bottom line is that we can make cannabis and hemp far more useful than before, at lower cost to our planetary resources. It is a wellness and sustainability solution from Israel that can provide a truly inspiring contribution to the world”

[openingsbeeld: Tatevosian Yana/Shutterstock]
(advertentie)