- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Biokweken #4: mulching voor meesterkwekers
Mulch, vraag je je misschien af, wat is dat? Nou, een beschermende laag op de aarde met ontzettend veel voordelen voor jouw wietplanten! Mulch beschermt, isoleert, helpt de aarde vochtig en op temperatuur te houden en zorgt ook nog eens voor biologische plantenvoeding.
Waar we in vorige artikelen schreven over zaken die je dóór de aarde mengt, zoals mycorrhizae en compost, gaan we het deze keer hebben over zaken die je óp de aarde legt. Dit is de zogeheten bodembedekking, ook wel mulch genoemd. Na het lezen weet je wát mulch eigenlijk is, waaróm het zin heeft en wannéér je het gebruikt. Daarbij is het belangrijk dat het artikel alleen gaat over wietplanten buiten, zowel in potten als in de volle grond. Mulch gebruiken in de binnenkweek heeft namelijk wat meer mitsen en maren, en heeft ook niet altijd zin. Zoals je van ons gewend bent, eerst een stukje achtergrond.
De cyclus van voedingsstoffen
Wanneer planten groeien nemen ze voedingsstoffen op uit de grond (duh…). Deze stoffen worden gebruikt om plantmassa te vormen en in het geval van de cannabisplant, na een paar maanden de gewilde geurende bloemen te produceren.
Gelukkig hebben wietplanten niet het eeuwige leven. Als het sterven voor de groene godin nabij is, en ze zich in volledige uitputting op de grond neervlijt. Dan begint na een korte periode het tragische ontbindingsproces. Diverse nuttige microben, bacteriën, schimmels en insecten breken het schimmelende plantmateriaal trefzeker af, teneinde het op te ruimen. Deze micro-organismen transformeren de stukken dode plant tot ingrediënten die de aarde verrijken met voedingstoffen. De NPK’s die je opgroeiende cannabisplant uit de aarde heeft geleend, inclusief alle ronduit romig riekende heerlijkheden, worden weer terug in de aarde geïnjecteerd. De cirkel van het plantenleven is rond…
…of toch niet?
‘In de natuur groeien, is mét de natuur groeien’, zegt de hooi kauwende biokweker uit de idyllische uithoek. Maar in de praktijk van wietminnend Nederland is de romantiek vaak ver te zoeken. De Hollandse achtertuin-wietboer laat de zorgvuldig opgekweekte plant natuurlijk niet afsterven. Om vervolgens op het veld te laten rotten om zo, volledig in lijn met moedertje natuur alle nutriënten weer netjes terug te schenken aan de rechtmatige eigenaresse.
Nee, de dames worden na een seizoen onvoorwaardelijke liefde bruut van het leven beroofd en ondersteboven in het donker opgehangen. Om vervolgens en het liefste zo snel mogelijk, te verdwijnen in een vloeitje, vernuftig elektrisch gereedschap of een glazen extractie-kolom. Want, daar doen we het immers voor nietwaar?
Mulch?
Genoeg met de proza. Het komt er dus op neer dat de wietkweker voor genoeg voedingsstoffen in de bodem moet zorgen. Dat maakt het zo belangrijk om een juiste aardemix voor wietplanten te gebruiken, zowel in pot of in de volle grond. Je kunt natuurlijk ook cannabis-aarde door je volle grond plek spitten, gebruik maken van compost of wat handjes wormenmest gebruiken. Een andere manier is het inzetten van een zogeheten toplaag: een extra laag bovenop je aarde, oftewel mulch!
Mulch is een term voor organisch materiaal waarmee je kale grond bedekt. Denk dan aan droge bladeren, takken, gemaaid gras, houtsnippers, oude kranten, stro, bruin karton, pindadoppen et cetera. Het is dus wat anders dan compost. Compost is organisch materiaal, dat gedurende een aantal maanden daadwerkelijk gecomposteerd is tot humus.
Beschermlaag
Vanuit een ander perspectief is mulch de huid van je bodem. Letterlijk een beschermlaag. Het ziet er misschien niet altijd netjes of aantrekkelijk uit maar heeft het wel meerdere voordelen. Ten eerste werkt mulch isolerend tegen warmte en kou. Het zorgt er ook voor dat er geen zonlicht direct op de bodem kan vallen, waardoor de aarde rondom de wortels veel minder snel uitdroogt. Dit is relevant wanneer je kleine planten in de warme zomerzon staan maar ook bij ongekend warme zomers zoals vorige jaar. Minder waterverdamping!
Maar mulch zorgt niet alleen voor bescherming tegen de zon, het werkt ook als isolatie tegen kou. Het wortelgestel heeft daardoor minder last van een koude nacht. Als jouw wietplant onze taal zou spreken, zou ze je hartelijk bedanken voor een constante temperatuur van haar wittige, ondergrondse wateropnemers.
Drainage, onkruid, erosie en voeding…
Een bodembekkende mulchlaag verhoogt ook de drainage van je aarde. Regen kan immers makkelijker de aarde intrekken waardoor je aarde langer op vochtig blijft. Onkruid en mulch zijn niet per se goede vrienden. Mulch maakt het opkomen van onkruid erg lastig, het krijgt immers geen zonlicht om te groeien. Naast het bevorderen van de zuurstoftoevoer in je bodem zorgt mulch ook voor minder erosie.
Last but not least fungeert mulch ook als voedingsbron. Het geeft, zij het zeer langzaam, nutriënten af die door de regen in de aarde trekken. Wanneer je kleine bladeren als mulch gebruikt, eten bijvoorbeeld wormen de bladeren op en sijpelt hun poep langzaam in de bodem.
Heeft mulch ook nadelen?
Jazeker. Het nadeel van mulch is dat er een verhoogde kans is op insecten of kleine knaagdieren. Je begrijpt dat een flinke laag houtsnippers van 10 centimeter dik een open uitnodiging is voor een jong stelletje veldmuizen, nieuw op de woningmarkt… Zo zien we dat sommige klanten die veel mulchen ook veel meer bodeminsecten in hun tuin rond hebben lopen. Op zich niet heel erg, want het zorgt ook voor meer vogels en meer diertjes die insecten eten. Als laatste nadeel kan mulch ook een verandering in de zuurtegraad van je bodem teweeg brengen. Maar dat ligt echt aan het sóórt mulch. Tegelijkertijd kan de slimme cannabiskweker deze aloude principes inzetten voor eigen gewin. Als voordeel dus, maar daarover later meer.
Bruine mulch
Globaal genomen zijn er twee soorten mulch. Je hebt vers, groen organisch materiaal en je hebt ouder, gedroogd bruin materiaal. Beiden zijn organisch.
Laten we met de laatste beginnen. Bij gedroogd bruin materiaal moet je denken aan – je zal het niet raden -hout. Dat wil zeggen de schors, gedroogde stokjes, houtsnippers etc. Het gebruik van hout als mulch is goed voor de aanwezigheid van nuttige schimmels, maar ook ter preventie van slakken. De slijmerige beesten houden immers niet van een moeilijk begaanbare ondergrond zoals houtsnippers. Behalve de invasieve naaktslakken, dat zijn echte strijders die zelfs over glasscherven glibberen.
Mulch van gedroogd hout verlaagt in veel gevallen de pH van je aarde. Dat komt door het stofje dat schimmels uitscheiden als ze het hout verteren (lignine). De verlaging van pH kan zeer wenselijk zijn, bijvoorbeeld in de bloeifase waarin je plant graag meer fosfor opneemt om de bloemtoppen aan te maken. Daarbij geldt: hoe grover het hout, hoe meer schimmels zich vormen, hoe meer invloed de mulch heeft op het verlagen van de pH van je aarde.
Gebruik wat je al hebt
Ga je helemaal voor het milieu, gebruik dan de droge takken en stammen van je vorige oogst. Haal deze door een versnipperaar of stroop de mouwen op en hak de gedroogde stammen zelf fijn. Je kunt ook de bast van diverse boomstammen gebruiken, maar vermijdt de walnootboom of de bast van ceder. De walnoot bevat gifstoffen en de ceder is niet aantrekkelijk voor bodemleven. Uiteraard is er van alles te koop, maar let er altijd op dat het hout organisch én schoon is, zonder vieze toevoegingen.
Groene mulch
De andere categorie mulch is het groene materiaal, zoals bladeren, kruiden, stro, hooi en gedroogd gras. Een zeer geschikte groene mulch is alfalfa of klaver. Deze gewassen bevatten zeer veel stikstof, wat vrij snel weer in de bodem terugvloeit. Bonen zijn daar ook een ongekend goed voorbeeld van.
Vers groen materiaal is een prachtig paradijs voor bacteriën. De kleine wezentjes zetten de cellulose in de celwand van het groen om naar enzymen, welke bijdragen aan het stabiliseren van de pH-waarde naar 7.0. De vergaande organische wietkweker gebruikt daarom juist een groene mulch in de groeifase, waarin vooral stikstof belangrijk is voor de aanmaak van al dat extra blad. Daarbij geldt: hoe fijner het groenmateriaal is, hoe sneller bacteriën zich vermeerderen. Overigens is het is altijd goed om vers groen blad wat kleiner te maken. Hele bladeren worden snel een compacte laag die de drainage juist tegenwerkt.
Bacteriën die je groene mulch afbreken produceren warmte. Dat kan zeer nuttig zijn om wat extra warmte aan je aarde te schenken, maar zorg ervoor dat de stam van je cannabisplant vrij blijft. Die kan niet zo goed tegen de extra hitte.
Hoeveel mulch gebruik je?
Een laag van 2 tot 7 cm mulch is ideaal. Leg er dan ook een klein laagje compost of wormenmest onder. Het is namelijk zo dat de bacteriën die ontstaan in de mulch ook een voedingsbron nodig hebben. Sommige organische materialen kunnen dat niet leveren en de bacteriën beginnen met het onttrekken van voedingstoffen uit de bodem. Dat wil je niet natuurlijk. Door een minuscuul laagje wormenmest onder de mulch te leggen, promoot je het leven in de mulch en hebben de bacteriën een direct beschikbare voedingsbron.
Wil je het helemaal goed doen? Geef dan na het leggen van de mulch een injectie bacteriën. Meng wat Bactrex door je voedingswater. Hierdoor heeft je mulch een vliegende start, en zo ook je wortelgestel!
Succes met mulchen! En onthoudt dat je mulch overal kunt vinden. Ga desnoods even bij de boer langs, zolang het materiaal maar organisch is en vrij van gifstoffen. Wil je meer weten over de biologische kweek van cannabis, binnen of buiten, met LED of HPS? De deuren van onze winkel staan van dinsdag tot en met zaterdag voor je open.