(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hydrokweken kent vele voordelen zoals een snellere groei, grotere opbrengst en altijd precies genoeg water, voeding en zuurstof. Aan de andere kant heeft een puur biologische kweek ook veel te bieden, namelijk bescherming door micro-organismen, een zeer uitgebreid dieet en daardoor volgens velen een betere smaak. Je kunt deze voordelen echter ook combineren, door compostthee in een hydrokweek te gebruiken.

Wietplanten in een hydrosysteem groeien supersnel en leveren over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) aanzienlijk grotere opbrengsten dan wietplanten die op aarde groeien. Biologisch gekweekte wietplanten krijgen echter bescherming van nuttige micro-organismen, en een veel uitgebreider dieet aan voedingsstoffen. Om je een idee te geven maakt het bodemleven in een biologische kweek meer dan 90 elementen vrij, terwijl minerale hydrovoeding slechts 15 tot 17 macro- en micro-elementen bevat.

Microbes voor een diverser dieet

Als moeder natuur planten van meer dan 90 elementen en isotopen (atomen van hetzelfde chemische element) voorziet, waarom groeien ze dan ook goed met slechts 15 tot 17 mineralen uit flesvoeding? Dat komt omdat flesvoeding zo voordelig mogelijk gemaakt is voor een efficiënte groei en bloei. En niet om de natuur zo goed mogelijk na te bootsen. Of met andere woorden, minerale flesvoeding bevat alleen de noodzakelijke elementen om te kunnen groeien en bloeien.

Microbes produceren daarentegen meer dan 90 elementen die biologisch ook nog eens beter opneembaar zijn, én in diverse vormen, genaamd isotopen. Het is dus duidelijk dat microbes een veel diverser dieet voor wietplanten verzorgen, en een goede compostthee bevat al deze elementen en isotopen. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom cannabisliefhebbers de smaak van biologisch gekweekte wiet vaak beter waarderen dan die van hydrowiet.

In minerale flesvoeding zitten slechts zo’n 15 elementen. Microbes maken tot wel 90 elementen en isotopen! Beeld: VectorMine, Shutterstock

Symbiotisch evenwicht

In biologische aarde heerst een complex evenwicht door een symbiose tussen planten en het bodemleven. Waar een hydrokweker zich vooral richt op de verzorging van zijn planten, daar besteed een organische kweker al zijn aandacht aan de verzorging van het bodemleven. Het bodemleven beschermt de wortels en produceert het diverse dieet voor de planten. In ruil daarvoor scheidt de plant tot wel 50 procent van de suikers uit, die ze produceert door fotosynthese, speciaal om microbes aan te trekken.

Van deze natuurlijke symbiose tussen plant en bodemleven is totaal geen sprake in een hydrologische kweek met minerale plantenvoeding. Daarom zeggen we ook weleens dat er maar twee manieren van kweken zijn, namelijk hydrologisch met mineralen, of biologisch met een actief bodemleven. Kweek je op aarde met minerale voeding, dan degradeer je die aarde namelijk langzaam tot een substantie die alleen nodig is om houvast te geven aan de wortels.

Hydrokweken met compostthee

Toch kun je als hydrokweker van de microben en hun diverse dieet profiteren, en de opbrengsten van een hydrokweek daarmee combineren. Dat doe je met levende compostthee, die je maakt door organische compost te laten trekken in water dat je belucht met een luchtpomp. De microbes zullen zich vermenigvuldigen, en daarbij een divers aanbod aan voedingsstoffen produceren.

De meeste hydrokwekers zullen echter huiverig zijn om organisch materiaal in hun hydrosysteem te gebruiken. Als je het ze vraagt dan vertellen ze je dat compostthee hun systeem zal vervuilen met bruin slijm, of hun druppelaars zal doen verstoppen. Het tegenovergestelde is echter waar, want de microbes in goede levende compostthee maken hydrosystemen juist schoon. Maak je verder geen zorgen over de gezondheid van de microbes zelf. Hoewel de mineralen uit je flesvoeding de micro-organismen in je compostthee niet helpen, kunnen ze daar best tegen.

Kwekers hebben zeer positieve maar ook negatieve ervaringen met compostthee in hydrosystemen (zie waarschuwing).

Gebruik 1 deel levende compostthee op 20 delen voedingswater bij elke verversing van het voedingswater. Het is hiervoor wel belangrijk dat het voedingswater niet te warm is (onder 21 graden) en continu goed belucht wordt door een luchtpomp en een bruissteen, zodat het flink bubbelt. Maak de compostthee verder nooit in je hydrosysteem zelf, maar van tevoren in een aparte container. Wacht totdat de compostthee niet meer ruikt, en filter het goed voordat je het in je hydrosysteem doet.

Waarschuwing

Tot slot wel even een waarschuwing. Compostthee kun je bij iedere vorm van kweken gebruiken, en met name hydrokwekers hebben hierbij het meeste te winnen, gezien het grote verschil in opneembare voedingsstoffen. Kwekers hebben echter uiteenlopende ervaringen met compostthee in hydrosystemen. Sommigen zweren erbij, maar er zijn ook kwekers die er slechte ervaringen (wortelrot) mee hebben.

We raden je daarom aan om voorzichtig te zijn met compostthee in combinatie met hydrokweken. Probeer het daarom eerst eens bij een nieuwe kweek, of bij één enkele plant. Een andere veilige optie is om compostthee pas te gebruiken bij wortelrot. Je hebt dan toch niet veel te verliezen en compostthee kan wortelrot soms snel verhelpen.

(advertentie)