- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Biologische plantenvoeding voor wiet. Waarom wel, waarom niet?
Als je buitenwiet straks rustig ligt te curen, kan het zomaar zijn dat je nadenkt over een volgende (of je eerste) kweekronde binnen. Met welke nieuwe zaden ga je dan starten? Zul je andere potten proberen? Een upgrade voor je lichtbron? Lees vooral door wanneer een overstap naar biologische plantenvoeding hoog op je verlanglijstje staat, want daarover gaat deze uitgebreide episode van Kweken met Plantarium.
In onze winkel in Nijmegen krijgen we vaak vragen over het verschil tussen ‘normale’ plantenvoeding en biologische plantenvoeding. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van gecertificeerde biologische plantenvoeding, zoals de BioCanna voedingslijn.
We houden ons al jaren bezig met de biologische wietteelt voor eigen gebruik, en zagen verschillende producten de revue passeren.
Na het lezen van dit artikel kun je kwalitatieve biologische plantenvoeding herkennen, weet je hoe het werkt en kun je zelf beslissen of je een biologisch experiment zal gaan doen. Dat laatste kunnen we je overigens ten zeerste aanraden, want het heeft een hoop voordelen.
Wat is biologische plantenvoeding?
Een biovoeding is gemaakt van gefermenteerde plantenresten, algen en strikt natuurlijke toevoegingen uit een gecertificeerde biologische bron. Een goede biologische plantenvoeding bevat geen dierlijke restproducten, chemicaliën, kunstmatige stoffen en is volledig plantaardig. Daarbij werkt biologische voeding net even anders dan minerale voeding. Minerale voeding is direct opneembaar voor je wietplant en biologische voeding is dat niet direct. Daar vertellen we je zo meer over.
Sommige mensen denken dat je biologische cannabis verkrijgt door alleen water te geven. Dat is niet waar en ook niet bijzonder slim, aangezien iedere plant voedingsstoffen nodig heeft. Geef je geen voeding, dan kweek je een ongezonde plant die weinig opbrengst levert. Een biologische cannabiskweker kiest zijn/haar voedingstoffen juist heel zorgvuldig.
Hoe wordt biologische voeding gemaakt?
Je kunt je voorstellen dat het niet werkt om verse planten uit te knijpen en in een flesje te stoppen. Het proces van het maken van biologische voeding is iets uitgebreider. De substantie in je voedingsfles is namelijk een fermentatieproces ondergaan. Met behulp van bacteriën en schimmels werd organisch plantmateriaal afgebroken tot kleinere bestanddelen. Deze zijn vervolgens met water en andere nuttige natuurlijke stoffen gemengd. Iedere fabrikant heeft zijn eigen formule en productieproces.
Vergelijk het met een composthoop in je groentetuin. Het duurt even eer dat je er geschikte compost uit kan scheppen. Composteren heeft tijd en de juiste omstandigheden nodig. Daarbij is het ook belangrijk welk afval je op de hoop gooit, en de luchtigheid voor de bacteriën en enzymen om hun werk te doen. Zo is het ook met biologische voeding.
Verschillen met minerale voeding?
De herkomst • Minerale voeding bestaat in essentie uit zouten (mineralen) die gewonnen worden uit de natuur, zoals ook steenkool, goud of aardgas gewonnen kunnen worden. Uit de aarde kun je veel mineralen zoals stikstof, fosfor en magnesium mijnen. Dat gebeurt in mijnen in het buitenland. De voedingsfabrikant maakt vervolgens een mooie mix van alle stofjes die de cannnabisplant nodig heeft. In de praktijk is het een poeder, dat met water is aangelengd. Daar komen ook de doseer-verhoudingen vandaan.
De opnamesnelheid • Minerale voeding direct door wietplanten worden opnemen. Wat jij geeft aan milliliters groeivoeding, zie je de volgende dag direct terug aan je plant. Geef je te veel voeding, dan zul je verbrande, gele puntjes aan het uiteinde van de bladeren zien. Geef je te weinig, dan ontstaan er tekorten en krijgt je wietplant een lichtere kleur. Het kweken met minerale voeding vereist daardoor wat meer kennis van de cannabisplant. Je moet in staat zijn om de signalen die je plant afgeeft te herkennen én juist te handelen. Het gebruik van een biovoeding is in die zin een stuk makkelijker, met minder kans op fouten of gebreken.
Biologische voeding is namelijk niet per se direct opneembaar. Ja, er zit stikstof in een fles BioCanna maar deze is organisch gebonden. Dat betekent dat de stikstof een tijdje nodig heeft om door het bodemleven afgebroken te worden. Daarna is het perfect opneembaar. Met een gecertificeerde biologische voeding geef je eigenlijk voeding aan de aarde in plaats van direct aan je plant. Je zorgt ervoor dat er een buffer in de pot ontstaat, waardoor je plant alles op kan nemen wat ze nodig heeft. Je EC (elektrische geleidbaarheid / zoutgehalte) meten heeft ook geen zin. Er zitten immers geen zouten in de fles!
Het bodemleven • Een gecertificeerde biologische voeding stimuleert het bodemleven enorm. Het zorgt ervoor dat minuscule micro-organismen, bacteriën en schimmels zich kunnen vermeerderen. Zij zorgen ervoor dat de voedingsstoffen beschikbaar worden voor je plant. Zie het als een zeer effectieve samenwerking, zoals dat in de natuur ook gaat. De mycorrhiza schimmel gaat bijvoorbeeld een samenwerking aan met je wortel. Ze groeit letterlijk mee en geeft voedingsstoffen af aan je plant. In ruil krijgt de schimmel suiker, waardoor ze verder kan groeien. Dit wordt een symbiose genoemd.
Door de samenwerking met het bodemleven gaat de weerstand van je wietplant ook omhoog. Verschillende andere nuttige schimmels, zoals de Trichoderma familie, zorgen ervoor dat schadelijke schimmels geen ruimte krijgen om zich te vermeerderen. Je plant krijgt dus ook minder last van ziektes en plagen. Je plant heeft haar wortels in levende aarde en staat er daardoor niet alleen voor!
Een minerale voeding daarentegen maakt een bodemleven praktisch onmogelijk. Eigenlijk kweek je met ‘traditionele voeding’ op een dood substraat. Jij dient zelf te zorgen voor alle stofjes die aan je grond moeten worden toegevoegd. Vandaar de grote verscheidenheid aan flesjes en producten in een minerale voedingslijn.
Geur en smaak
De smaakstoffen in je wiettop, terpenen genoemd, zijn vluchtige stoffen. Ze worden alleen aangemaakt bij de perfecte omstandigheden in je kweektent én in je pot. Veelal heeft de plant zogenaamde micronutriënten nodig om haar aromatische stoffen aan te maken. Denk dan aan ijzer, zink, zwavel, boor, koper.
Macronutriënten zijn de belangrijkere stoffen als stikstof, fosfor, kalium. Daarbij is de cannabiswetenschap nog niet zóver dat we specifieke nutriënten kunnen linken met specifieke terpenen. Wat we wel weten is dat afgebroken organisch materiaal vele male rijker is aan micronutriënten dan met minerale plantenvoeding. Veel onderzoek wijst op zwavel als belangrijk stofje voor terpeenproductie. Misschien denk je nu, ‘wat dan als ik zwavel in een flesje stop en toedien?’ Zo werkt het helaas niet, want met alleen het zwavelmolecuul kan je plant niets. Daarbij moet het ook in precies de juiste dosering toegediend worden en in de juiste moleculaire verbinding (oftewel als sulfaat). Daarom doen alle goede voedingsfabrikanten zoveel onderzoek.
Uiteraard kun je zelf experimenteren met paardenmest, kalk, algen, compost, wormenmest en dergelijke. Het is wel belangrijk te realiseren dat je ook kunt overdoseren met losse natuurproducten. Sommige klanten stoppen bijvoorbeeld teveel compost in hun aarde. Hierdoor komt er in de twee maanden erna teveel stikstof vrij en zie je aan hun planten continu de beruchte nitrogen-klauw. Een kant en klare voedingslijn is dan wel zo makkelijk.
Hoe herken je échte biologische plantenvoeding?
Het kan maar zo zijn dat er op een minerale voeding termen als ‘natuurlijk’ vermeldt staan. Daar zit een halve waarheid in, want de herkomst van minerale voeding is immers ook uit de natuur. Een mijn waar stikstof gewonnen wordt is ook natuurlijk. Toch is het geen échte, gecertificeerde biologische voeding.
Echte biologische plantenvoeding herken je aan het Control Union Certificate keurmerk op de verpakking of fles. Het keurmerk is een certificaat van de Control Union World Group. Het garandeert dat de plantenmaterialen gebruikt om de biovoeding te maken, ook biologisch gekweekt zijn. Dit materiaal mag geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, chemische of synthetische geur-/ kleurstoffen of conserveringsmiddelen bevatten. En last but not least, een voeding met het CU Certificaat mag absoluut geen genetisch gemodificeerde organismen (GMO) bevatten.
Misschien vraag je je af waarom het zo belangrijk is om op het keurmerk te letten. Heel simpel, in principe mag iedere voedingsfabrikant het woordje BIO of NATUURLIJK op de fles zetten. Jij denkt dat je biologische wiet kweekt, maar het tegendeel is waar.
Goed. Een flink stuk theorie, maar laten we nu de voor- en nadelen van gecertificeerde biologische voeding eens voor je opsommen. Een kleine samenvatting voor de praktijkmens:
Voordelen van gecertificeerde biologische voeding
Een biologische voeding stimuleert het bodemleven. Een levende aarde produceert allerlei bacteriën, schimmels en organismen die je plant voeden. Het verhoogt de weerstand van je dame. Ze is daardoor resistenter tegen schadelijke schimmels en plagen.
Het is makkelijker om een gezonde wietplant te kweken met biovoeding. Je kunt minder snel over- of ondervoeden. Het risico op een lage opbrengst of verminderde kwaliteit is dus ook een stuk kleiner. Dit geldt voor zowel beginnende cannabiskwekers als kwekers met jarenlange ervaring. Ook kun je door het gebruik van een complete voedingslijn geen fouten maken met het overdoseren van losse elementen.
Spoelen is verleden tijd. Je geeft de volledige bloeiperiode je voeding, behalve in de laatste week voor de oogst.
De smaak en geur van je cannabis verbetert aanzienlijk. Dit komt omdat de plant haar terpenen in een biologische kweeksetting efficiënter aanmaakt.
Je hoeft niets meer te meten. Een pH- en EC meter is overbodig wanneer je biologisch kweekt. Zorg er in ieder geval wel voor dat je weet wat de pH-waarde van je kraanwater is. Op de website van Canna vind je een overzicht van de pH-waarde in het kraanwater per regio. Wij kunnen het ook voor je in onze winkel meten, neem daarvoor gewoon een flesje kraanwater mee.
Nadelen van gecertificeerde biologische voeding
Gecertificeerde biologische voeding als BioCanna kan alleen maar gebruikt worden op aarde. Dat komt door de benodigde pH-waarde van de andere substraten. Op kokos, steenwol en Mapito dien je namelijk af te zuren naar een lagere pH-waarde. Daardoor kunnen de organisch gebonden stoffen niet omgezet worden naar opneembare nutriënten. De benodigde schimmels en bacteriën overleven in deze substraten simpelweg niet. Zo is het ook in de hydrokweek of als je gebruik maakt van Deep Water Culture (DWC).
Zorg er dus altijd voor dat je aarde voor wietplanten gebruikt, wanneer je biologische gecertificeerde plantenvoeding gebruikt. Deze aarde heeft een pH-waarde tussen de 6.3 en 7.3, bevat turfsoorten, gecomposteerde mest, wormenmest en geen rivierslib. Vermijdt Pokon en andere synthetische chemische meuk! Oftewel, lees wat er op de achterkant van de zak staat of bezoek een growshop met verstand van zaken.
Het duurt even voordat een biologische voeding wordt opgenomen. In de praktijk duurt het meestal 3 tot 7 dagen eer het effect van je toegediende voeding zichtbaar is. Met een minerale voeding kun je een gebrek direct verhelpen.
Biologisch gekweekte cannabis dien je altijd even te curen. Aarde in de biokweek bevat tot het einde toe allerlei voedingstoffen. Daardoor zit er bij de oogst nog flink wat chlorofyl (aka bladgroen), in je wiet. Chlorofyl is het stofje dat zorgt voor een bittere, scherpe smaak in je keel. Die wil je er graag uit hebben. Dat doe je door goed te curen. Meer weten? Lees onze cure cursus (deel #1 en deel #2).
Biologische voeding is vaak net iets duurder in aanschaf. Dat krijg je dan wel weer terug in kwaliteit van cannabis (smaak, opbrengst, cannabinoïde gehalte).
De substantie van een gecertificeerde biologische voeding is veelal te dik voor automatische bewateringssystemen. De slangen van de gebruikte sproeiers en druppelaars zijn vaak te dun. De openingen zijn te klein en je loopt een grote kans op verstoppingen. Bovendien zorgt het organische materiaal voor extra algenvorming en -afzetting in de leidingen en watertank. Je kunt wel een biovoeding gebruiken, maar dan dien je elke keer water geven, na te spoelen met water. Niet erg praktisch! Wil je automatisch water geven én een biologische cannabis kweken? Dan raden we je aan om te kijken naar een AutoPot, in combinatie met BioTabs.
Zo, dat was een heel verhaal. We vonden het belangrijk om eens serieus in te zoomen en je van onderbouwde informatie te voorzien. Mocht je willen experimenteren met een gecertificeerde biologische voeding als BioCanna, dan geven we je met alle liefde meer tips en tricks. Kom ons opzoeken in Nijmegen of bezoek onze webshop.