- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bladeren snoeien voor dikkere toppen, zo doe je dat
CNNBS TOP 50 #22 • Het tweede kweekartikel al, over ontbladeren in deze lijst, de waarheid over deze kweektechniek was veel gezocht in 2017. Waarschijnlijk omdat hij zo controversieel en veelbelovend tegelijk is; de kwekers die de techniek met succes toepassen, laten indrukwekkende toppen zien terwijl tegenstanders een uitstekende verklaring hebben voor waarom je nooit zou moeten ontbladeren. Hoe kan dat? Hoe zou je zelf ontbladeren kunnen proberen? Je las het in mei van dit jaar in deze nummer 22 van de 50 meest gelezen stukken óp CNNBS óver cannabis.
HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #22
Het snoeien van bladeren (defoliation in het Engels) is een controversiële techniek. Wietplanten zetten licht met hun bladeren namelijk om in energie. Toch worden met de juiste ontbladeringstechniek soms geweldige resultaten gehaald. Maar hoe dan? En waarom werkt het?
Door op specifieke momenten voor en in de bloeifase een deel van de bladeren weg te knippen, kun je wietplanten als het ware in de maling nemen. Je manipuleert ze zo, dat ze extra energie steken in het ontwikkelen van toppen. In het boek Three a Light (3 pound/1,36 kilo wiet per 1000 Watt lamp) beschrijft schrijver Joshua Haupt een vergelijkbare techniek, alleen noemt hij het niet defoliation maar Schwazzing. Het kan geweldige resultaten opleveren!
De theorie achter ontbladeren
Ontbladeren is controversieel omdat bladeren kostbare energiefabriekjes zijn voor planten. Je kunt de bladeren zien als de zonnepanelen die de energie moeten leveren waarop een wietplant groeit en bloeit. Om die reden geloven veel kwekers dat ontbladeren nooit voor een betere opbrengst kan zorgen.
Wietplanten gebruiken hun energie van nature zowel om bladeren als toppen te maken. Ontbladeren kan ervoor zorgen dat de plant minder energie aan het onderhouden van gezonde bladeren hoeft te spenderen, en meer energie voor het ontwikkelen van toppen heeft. Wanneer de plant minder bladeren hoeft te onderhouden op het moment dat de toppen gevormd worden, zullen die laatsten dikker en zwaarder worden. En omdat licht nu dieper in het gewas kan doordringen, zullen ook toppen die lager aan de plant groeien beter ontwikkelen.
- Door de ontbladeringstechniek krijgen toppen meer licht en kan het licht dieper in het gewas doordringen.
- Ontbladeren zorgt ervoor dat toppen meer aan de wind van je ventilator worden blootgesteld. Aangezien cannabis via de wind bevrucht wordt, zijn de toppen hierdoor belangrijker voor de plant.
- Een ontbladerde wietplant hoeft minder energie aan blad-onderhoud te spenderen en kan al haar energie aan de bloemen spenderen.
- Wanneer je het ontbladeren goed uitvoert kan het je oogst aanzienlijk verbeteren.
Hoe ontblader je een wietplant?
Ja, hoe ontblader je een wietplant voor dikkere oogsten? De techniek is tricky want als je teveel weghaalt, heeft je wietplant niet voldoende ‘zonnepanelen’ over om überhaupt de suikers te produceren die nodig zijn voor de ontwikkeling van toppen. Een goede timing is ook belangrijk, je wil zogezegd dat de plant een deel van haar bladeren kwijt is op het moment dat de toppen gevormd worden.
In de groeifase verwijder je eigenlijk alleen hier en daar wat bladeren om ervoor te zorgen dat de hele plant blootgesteld wordt aan licht en wind. De wind voorkomt dat er schimmelproblemen als meeldauw ontstaan en omdat het licht goed kan doordringen zullen de lager groeiende takken ook goed ontwikkelen. Train je plant zo dat er een mooie vorm ontstaat voor wanneer de bloeifase begint. Probeer ervoor te zorgen dat je enigszins door de plant heen kan kijken en dat ook op de aarde nog wat licht valt.
Probeer je tijdens de groeifase vooral te richten op het creëren van een wietplant met zoveel mogelijk toppen op de juiste plaats onder je lamp. Als je er net aan doorheen kunt kijken en alle takken wind en licht krijgen ben je klaar voor de bloeifase.
- Ontblader in de groeifase alleen om een open structuur te krijgen, maar niet zo rigoureus als in de bloeifase.
- Zorg ervoor dat alle takken licht en lucht krijgen.
- Als je net door de plant heen kunt kijken is het voldoende.
Ontbladeren voor dikke toppen
Wanneer je wietplant de juiste vorm heeft naar jouw smaak, om over te gaan tot de bloeifase is het tijd om te ontbladeren. Direct na het ontbladeren schakel je de klok om naar 12/12 om de bloeifase te laten beginnen. Haal bij het ontbladeren zoveel grote bladeren weg, dat licht en wind alle delen van de plant kan bereiken. Tegelijk met het ontbladeren dief je aan de onderkant van de plant alle kleine topjes weg. Dief niet teveel want door het ontbladeren kan het licht goed diep doordringen in het gewas. Ga uit van ongeveer 25 procent van de hoogte bij het dieven.
- Ontblader vlak voor de omschakeling naar 12/12.
- Haal bijna alle grote schutbladeren weg, maar laat er een paar zitten aan iedere tak.
- Dief de onderste 25% van de plant.
Op de foto’s hierboven is wel erg voor weggesnoeid. Wij zouden liever aanraden om aan elke tak nog een paar grote schutbladeren te laten zitten. Dit geeft de plant wat extra kracht aan het begin van de bloeifase. Als je planten eenmaal behandeld zijn, laat je ze rustig bloeien zoals je gewend bent. Na de derde bloeiweek zit de bloei er goed in en zul je merken dat de plant weer nieuwe bladeren heeft aangemaakt. Deze mag je nu nog een keer weghalen, zodat de plant al haar energie in het ontwikkelen van de bloemen zal steken.
Na de laatste keer ontbladeren aan het einde van de derde bloeiweek, kun je de plant gewoon laten gaan. Ze zal nu het meeste energie steken in het maken van toppen, en alle toppen krijgen voldoende licht en lucht. Je zal zien dat de techniek een hoop dikke toppen oplevert, kijk maar eens naar dit resultaat! De plant op de foto is gedurende haar 11 weken durende cyclus constant van haar bladeren ontdaan, alle toppen zijn dik en geweldig ontwikkeld.
- Ontblader na de derde week van de bloei nog een laatste keer.