(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een gezellige drukte in zijn kweekkast; vier wietplanten vullen de 0,36 M² helemaal op en Dr. Groen laat zijn handjes wapperen nu de eerste bloeiharen zijn gesignaleerd. Er wordt gediefd en om de planten van hun amputaties te laten bekomen worden ze verwend met hun eerste dosis voeding.

Laat ik eens met de deur in huis vallen, ik heb namelijk goed nieuws; mijn planten laten hun eerste bloeiharen zien. Eerlijk gezegd zat het er natuurlijk een beetje aan te komen, maar het is toch altijd weer een mooi moment. Ik zette de planten precies twee weken geleden op een streng licht-dieet van slechts 12 uur per dag. Zoals jullie wel zullen weten geeft dat de planten de aanzet die ze nodig hebben om te bloeien. Als ware het een puber verandert de hormoon-huishouding van de wietplant rigoureus en ‘denkt’ ze nog maar aan één ding: sex. Jawel, bij planten draait het uiteindelijk allemaal om de voortplanting.

De hormonale veranderingen die in wietplanten plaatsvindt na het omschakelen van het lichtschema van 18/6 naar 12/12, zorgt ervoor dat de planten zich gaan voorbereiden op de bloei die eraan zit te komen (en bij mijn planten nu dus begonnen is). De plant groeit ineens explosief snel, en wordt in een week of drie vier tijd wel twee keer zo groot. Ook mijn planten zijn de afgelopen weken flink gegroeid, maar omdat ik al een mooi vol gegroeid bladerdek had zitten hier geen echte uitschieters tussen. Zulke uitschieters zorgen ervoor dat de lamp omhoog moet, en de lager groeiende topjes niet langer optimaal licht krijgen. Hoe egaler het kweekoppervlak, hoe beter en efficiënter je alle toppen kunt belichten.

Dieven in de kast

Nu de planten twee weken in de bloei zitten en hun eerste bloeiharen hebben laten zien, kun je redelijk goed inschatten welke topjes wel, en welke topjes geen potentie hebben om uit te groeien tot buds waar je -behalve veel knipwerk – wat aan hebt. Door die takken die de bovenkant van het bladerdek niet zullen bereiken, nu weg te halen, voorkom je dat zie kostbare sappen als dieven in de nacht wegslurpen van toppen die wel potentie hebben om dik te worden, vandaar de naam van deze snoeitechniek.

V.l.n.r. Atomical Haze, Durga Mata II CBD, Durga Mata II CBD, Atomical Haze

Dieven heb ik dus gedaan vandaag, sommige kwekers gaan bij het dieven rigoureus te werk en snoeien gewoon alles van het onderste 2/3 deel van iedere wietplant weg. Ik persoonlijk dief wat zorgvuldiger. Maar ja, ik heb dan ook maar vier planten. Ik probeer bij het dieven de schutbladeren altijd zoveel mogelijk te sparen. In tegenstelling tot de groeitopjes genereren schutbladeren juist energie omdat ze licht omzetten door middel van fotosynthese.

Lichtspectrum

Nu de eerste bloeiharen zichtbaar zijn, gaat de plant eigenlijk pas echt over van groei naar bloei. We tellen dan misschien wel bloeiweek twee, feitelijk begint de bloei nu pas echt. Daarom heb ik ook tot nu toe de lamp op de groeistand gelaten en schakel ik nu pas de bloeistand ERBIJ! Op de Horticoled led kweeklamp van de RollingStoned kweekkast zitten twee schakelaars, de ene is voorzien van een blad-icoontje en schakelt voornamelijk de blauwe en de witte leds in en de andere schakelaar heeft een bloem-icoontje en schakelt het grootste gedeelte van de rode leds in. De groeischakelaar gebruik je zolang er nog geen bloeiharen te zien zijn. Daarna gebruik je dus BEIDE schakelaars zodat de planten in de bloeifase van de volle kracht van de Horticoled kunnen profiteren.

Schakel tijdens de bloei BEIDE schakelaars van de Horticoled in zodat de planten op volle kracht kunnen bloeien.

Voeding en bladvoeding

Omdat de planten er nu in totaal zeven weken op hebben zitten, kan ik er wel vanuit gaan dat de voeding in de aarde zo langzamerhand een beetje aan het opraken is. Tot nu toe hebben de dames alleen nog maar kraanwater gedronken namelijk en hebben ze geleefd op de voeding in de Batmix aarde van Plagron. Nu de bloei goed en wel begonnen is, heb ik ze hun eerste dosis plantenvoeding gegeven. Ik heb Eco Flora en Fulvine van het merk Bioquant gegeven. Eco Flora is een biologische bloeivoeding waar ook het nodige stikstof in zit en Fulvine zijn fulvinezuren die de plant helpen bij de opname van de voedingsstoffen.

Daarnaast heb ik ze eens verwend met wat bladvoeding, Micro Foliar eveneens van het merk Bioquant. Hierin zitten voornamelijk de secundaire voedingsstoffen die klein genoeg zijn om via het blad opgenomen te worden. De zogenaamde micro meststoffen dus zoals borium, molybdeen, ijzer, zink en mangaan.

Na de bladvoeding en de dief- en drinkbeurt mochten de planten weer terug in de kast om bij te komen en te genieten van al het lekkers. Ze zullen de komende week nog wel wat doorgroeien, zeker de Atomical Haze. Tegelijkertijd zal ook het aantal bloeiharen aangroeien dus misschien heb ik volgende week wel al de eerste echte toppen. Tot dan!

(advertentie)