- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bloeiweek #1: verpotten met Willie Wietman
Eerste week van de zichtbare bloei + kweekvideo. Critical Orange Punch en haar drie Frisian Duck huisgenoten krijgen nieuwe en wat grotere potten, zodat ze ruimte hebben om een mooie oogst af te leveren. Nu de bloeifase begonnen is, transformeren de typische duck foot bladeren tot gewone wietbladeren.
We zijn alweer aangekomen bij de vierde week van de kweekronde met de Frisian Ducks en de Critical Orange Punch. En ja, voor de oplettende lezer: de dames staan in nieuwe potten en de eerste sporen van de bloei zijn ook zichtbaar. Ik heb de 315 Watt CMH kweeklamp deze ronde wat eerder op 12/12 gezet, dus de dames zijn wat kleiner dan je misschien van me gewend was. Kortom, er is weer een hoop gebeurd om over te schrijven, dus snel over naar de CNNBS G-Kit XL.
Nieuwe schoenen
De postbode wist mijn huis ondanks de crisis weer te vinden. Hij kwam m’n bestelling van Plantarium brengen. Vier nieuwe schoenen voor de planten, oftewel vier 11-literpotten voor de dames. Plus Cocos Brix van Plagron en nog wat nieuwe spullen. De grootste pot op de foto, is een 15-liter Autopot en daar voor staat een doosje BioTabs.
De Autopot, kokos en BioTabs heb ik besteld voor een nieuw kweekronde in de Space Bucket. Ik ben die op het moment nog een beetje aan het aanpassen en hoop hem over een week of drie klaar te hebben. Uiteraard hou ik je ook daarvan op de hoogte.
Verpotten
Het verpotten van de wietplanten ging voor het eerst zonder problemen. Meestal zit het me niet zo mee met het verpotten van planten in het algemeen. Het overstappen van een 6-literpot naar een 11-literpot heeft voor en nadelen. Het eerste nadeel is ook het meest opvallend, en dat is dat de planten een stukje hoger in de kweekkast komen te staan. Het voordeel is dan weer dat er meer aarde, voeding en ruimte is voor de wortels. Of het ook invloed heeft op de oogst zullen we nog even af moeten wachten.
Toen ik de dames ging verpotten heb ik de aarde meteen even aan een grondige inspectie onderworpen. Het eerste dat opviel is dat ze kurkdroog stonden. Het was wel de dag dat ik ze water zou geven en dan is het ook wel de bedoeling dat ze het vocht verwerkt hebben. Maar als mijn raam open had gestaan was de aarde weg gewaaid zo droog was het. De aarde was goed doorworteld, op de bovenste drie centimeter na. Het verpotten van de dames was dus geen overbodige luxe. Er zijn ook geen sporen van ongedierte te vinden gelukkig.
Hoe staan ze ervoor?
De Critical Orange Punch pronkt met haar 52 centimeters een aardig stuk boven de andere wietplanten uit. Voordat ik haar op de foto zette, heb ik eerst even de beschadigde bladeren eraf geknipt. Ze heeft inmiddels genoeg nieuw blad aangemaakt dat ze ze kan missen. Helaas laat de Critical Orange Punch nog geen bloeiverschijnselen zien.
De eerste Frisian Duck staat er met een hoogte van 38 centimeter mooi groen bij. Wat daarbij opvalt is dat het lijkt of de Frisian Ducks hun duck foot bladeren aan het verliezen zijn. Maar daarover straks meer.
De Tweede Frisian Duck staat er ook goed bij. Op het moment zijn het nog mooie smalle planten die niet veel aandacht trekken in een tuin of op een balkon zouden trekken. Met 39 centimeter hoog is deze Duck Foot één centimeter groter dan haar zus.
De derde en tevens laatste Frisian Duck is de grootste van de drie. Ze heeft een hoogte van 43 centimeter en staat er mooi en groen bij.
Duckfoots transformeren
De bladeren van de Frisian Ducks lijken een transformatie te ondergaan. Aan de rechterkant op de foto hieronder, is een blad van onder aan de plant en links één van de top van de plant. Het is nog een jong blad en kan nog anders gaan groeien maar opvallend is het wel. Het lijkt nu wel een hand met te veel vingers.
Klimaatje
De lucht in de G-kit XL wordt langzaam vochtiger. De gemiddelde temperatuur was met 25,81 graden Celsius bijna gelijk aan vorige week. De gemiddelde luchtvochtigheid was met 37,48 procent een aardige vooruitgang op vorige week van wel 7,48 procent. De bewatering van de dames was de afgelopen week in een extreem stijgende lijn. Aan het begin van de week kregen de dames nog 350 milliliter, en nu geef ik ze al 650 milliliter water met voeding per twee dagen.
Stroom en afzuiging
Nu de eerste vier weken erop zitten, heb ik ook de eerste energieverbruik-cijfers van deze kweek. Tot nu toe is er 106,2 kWh verbruikt. In euro’s ziet dat er als volgt uit 106,20 kWh x €0,22 = €23.32. Bij de vorige kweekronde was dat na vier weken 148,1 kWh maar toen stond de afzuiger continu aan.
De afzuiger gaat nu alleen aan als de temperatuur boven de 27 graden is, en uit bij een temperatuur van 26 graden Celsius. De afzuiging gaat daarnaast ook aan bij een luchtvochtigheid van 75 procent en uit bij een luchtvochtigheid van 68 procent. Om de lucht goed in beweging te houden heb ik twee extra 120 millimeter ventilators er bij geplaatst op de bodem van de kweekkast.
(K)weekvideo
Deze week moest ik de camera’s vaak verplaatsen. De planten groeien namelijk lekker door onder het licht van de 315 Watt CMH lamp. De eerste tekenen van bloei zijn in de video ook goed te zien.
Volgende week in mijn kweekavontuur: gaat de bewatering nu goed? Zullen de dames extra hard groeien in hun nieuwe schoenen? Staat de Critical nu ook in bloei?
(advertentie)