(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Willie’s laatste kweekverslag van het jaar zien we de ontwikkeling van de toppen in de derde bloeiweek. Om die op de voet te volgen worden trichomen onder een microscoop bekeken. In het midden van alle Mohammeds vindt onze Wietman vind een afwijkend fenotype, en de stekken zijn gezonder dan ze eruitzien. 

Het is de derde week van de bloei van de Mohammeds in mijn (X)XL kweekkast. De afgelopen acht weken liep alles redelijk op rolletjes maar daar lijkt nu verandering in te komen. Straks meer daarover. Deze week heb ik de dames in ieder geval nog even hun gang laten gaan, en heb ik heb de snoeischaar nog even in de la gelaten.

Als je de linker- en rechterdeur van de G-Kit XL openschuift (niet tegelijkertijd natuurlijk maar één voor één), staan de Mohammeds er letterlijk en figuurlijk schitterend bij. De dames lijken nu bijna niet meer de hoogte in te gaan. Op hooguit nog maar een paar centimeters per week na dan misschien.

Een vroege herfst?

De ontwikkeling van de toppen gaat ook goed in deze derde bloeiweek. De bud groeien nog langzaam maar er lijkt toch steeds meer snelheid in te komen. De mooie egale groene kleur die de dames hadden, maakt langzaam plaats voor herfstkleuren.

Omdat de dames aan het begin van de week nog volledig groen waren vond ik het nog niet nodig om de grote bladeren weg te knippen. De bladeren zijn en blijven de zonnepanelen van de planten, en zo lang ze goed werken ga je ze natuurlijk niet weg halen. Dit zou een negatief effect kunnen hebben op de opbrengst. Het wegknippen van de grote bladeren verbetert natuurlijk wel weer de luchtstroom door de kweekkast. Vergeelde bladeren zijn verder ook minder productief dan mooie groene bladeren, en om die reden ga ik ze volgende week toch verwijderen.

Afwijkend typje

Tijdens het maken van de foto’s kwam ik er ook achter dat ik één Mohammed heb die afwijkt van de rest. De plant trok mijn aandacht omdat ze niet zo schitterde als de andere dames. Ze staat in het midden vooraan, bijna recht onder de 315 Watt CMH binnenzon. Het is een van de planten die vanuit een zaadje is groot gebracht.
Ze lijkt meer blad te hebben dan haar zusters, en minder trichomen. De bewatering van de plant is ook anders want deze drinkt zo’n 100 milliliter minder dan de andere dames. Wat er met haar aan de hand is durf ik niet te zeggen; het is net als of ze een week achterloopt op de rest. Om er een beter beeld van te krijgen heb ik mijn microscoopje erbij gepakt.

Ik had halverwege de week al even een sneakpeak genomen, om te kijken of er al wat te zien was, en dat was er zeker. Nu weer een paar dagen later en er is genoeg om te bespreken. Als eerste heb ik een suikerblaadje weggeknipt bij de afwijkende plant. Onder de microscoop ziet het er niet zo goed uit.

Er zijn bijna geen trichomen te vinden op het blad. En de trichomen die er wél zijn, zijn nog erg onderontwikkeld in vergelijking met het blad wat ik daarna onder de microscoop heb gelegd. Deze zit goed met bedekt met trichomen. Ze zijn al opgezwollen en hebben al een transparante licht melkachtige kleur. Het tweede blad is van de andere Mohammed die uit een zaadje is gekomen, dus daar ligt het niet aan.

De andere suikerbladeren zagen er over het algemeen hetzelfde uit. Bijna alles bevindt zich in het vroege stadium van de ontwikkeling. Er zat wel één aparte bij. Deze had al een licht amberkleurig trichoompje ertussen zitten. Ik heb toen voor de zekerheid nog een blad afgeknipt maar daar was net geen trichoom op te vinden.

Bewatering en klimaat

De bewatering van de dames loopt inmiddels weer stabiel. Het gebruik van de Chilipulvers is hier bij een echte uitkomst. Ik controleer de dames tegenwoordig twee keer per dag, waarvan één keer in de ochtend wanneer de verlichting net uit is gegaan. Dan neem ik even een kijkje onderin de kast of er al Chilipulvers aan het knipperen zijn. De Chilipulvers die aan het knipperen zijn geef ik dan in de avond 100 milliliter extra en dat wisselt in de loop van de week, van plant tot plant. De dames krijgen op het moment 700 milliliter water met voeging van Plagron.

De temperatuur is de afgelopen weken al rustig aan het dalen, en was deze week gemiddeld 23,54 graden Celsius. De luchtvochtigheid is nog steeds iets aan de hoge kant met een gemiddelde van 51,55 procent. Het is wel weer minder dan vorige week maar wil hem zo rond de 45 procent hebben. Volgende week nog maar eens extra op letten. De kweeklamp hangt op een hoogte van 25 centimeters boven de hoogste top.

Mohammed stekken

De stekken zien er minder gezond uit dan ze in werkelijkheid zijn. Dat klinkt wat raar maar het is echt zo; ze staan in de kleine CNNBS G-Kit met verhogingsset. Van de twintig stekjes die ik had gemaakt zijn er iets meer dan de helft overgebleven die wortels hebben gekregen. Daarvan staan er nog vijf in de stekblokjes die inmiddels al wel wortels hebben. Ik heb op het moment alleen geen potjes meer, maar dat wordt komende week opgelost. Van de eerste lading die ik op aarde had gezet heeft er één de geest gegeven, en de anderen zijn herstellende. Het klimaat is hier erg stabiel met een gemiddelde temperatuur van 22,99 graden Celsius en een gemiddelde luchtvochtigheid van 70,32 procent. Ik wil kijken of ik de temperatuur met twee graden kan laten stijgen de komende week, zodat het langzaam zomer wordt in de kweekkast.

(K)weekvideo

Deze week focus ik op de ontwikkeling van de toppen. Ik probeer de camera’s zo lang mogelijk op dezelfde plek te laten staan. Hierdoor zie je de toppen elke dag dikker en groter worden. De stekjes zijn langzaam aan het herstellen en gaan steeds iets meer bewegen.

Volgende kweekweek is pas in het nieuwe jaar, want vanaf volgende week kun je op CNNBS genieten van het inmiddels bekende jaaroverzicht. In de laatste weken van het jaar ga ik de grote vergeelde bladeren snoeien. Wordt de afwijkende Mohammed hopelijk weer gezond en krijgt ze misschien ook wat meer trichomen. Hoeveel stekken er van de twintig overleven, lees je in 2021! Ik wens iedereen een voorspoedig uiteinde, zonder vuurwerk maar met lekker veel wiet!

Willie Wietman

(advertentie)