- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bloeiweek #5: toppen, trichomen en bonsai-Haze
De vijfde bloeiweek zit erop voor Willie Wietman. In de CNNBS G-Kit XL is de rijpingsfase inmiddels in zicht en worden de toppen dikker en plakkeriger. Om te kijken hoe ver ze exact zijn worden trichomen bekeken onder de microscoop. Willies stekken trekken ook weer bij, en zijn bonsai wietplant is aan de bloeifase begonnen.
Week vijf van de bloei en het aftellen kan beginnen. De Liberty Haze (Barney’s Farm) heeft volgens hun site een bloeiperiode van 60 tot 65 dagen. Dat komt neer op 8 tot 9 weken, en dat betekent dus dat ik al over de helft ben. Ik vind dat de dames er goed voorstaan.
Toppen links, toppen rechts
De twee toppen die boven/naast het armatuur groeien (zie linkerfoto hieronder) hebben daardoor wat slappe bladeren, maar maken het verder erg goed. Op de tweede foto is de onderzijde van deze toppen te zien, de derde foto is van opzij genomen.
Aan de rechterkant in de CNNBS G-Kit XL heb ik de afgelopen weken wat pech gehad. Een van de toppen werd overhit omdat deze wat te dicht bij de lamp groeide. Afgezien van een klein bruin plekje is hier nu niets meer te zien. Deze top is sindsdien ook niet meer langer geworden maar wel dikker en heeft een stompe punt.
Aan dezelfde rechterkant had ik ook per ongeluk een van de toppen gebroken gebroken toen ik die onder de lamp wilde buigen. Gelukkig herstelde de breuk/knak goed, en ligt de betreffende tak nu bijna horizontaal onder de CMH kweeklamp. Hier ontwikkelt deze zich tot nu toe net zo goed als de rest. Het ziet er dus misschien een beetje rommelig uit maar de topontwikkeling lijdt er niet onder.
Joekel
Ook aan de rechterkant groeit er nog steeds een top naast de kweeklamp maar ook deze top lijkt zich daar niets van aan te trekken. Het is een enorme en vooral lange joekel aan het worden; de top is bijna 30 centimeter lang en over de hele lengte goed gevuld.
Weten is meten
Om de ontwikkeling van de toppen goed in de gaten te houden, heb ik mijn trouwe schuifmaat er weer bij gepakt. Ik meet hiermee wekelijks de dikte van drie toppen van drie verschillende planten.
De top op de foto met een rode 1 heeft een diameter 4,39 centimeter. De top met een rode 2 heeft een diameter van 3.97 centimeter en blijft nog steeds een beetje achter. Op de rechter foto is Dikkie Dik te zien. Ja, dit mooie exemplaar heb ik een naam gegeven. Deze groeit recht onder de 315 Watt CMH binnenzon en dat is te merken ook. Dikkie Dik was vorige week 3,84 centimeter dik, en deze week 5,76 centimeter. Dat is dus 1,92 centimeter dikker dan een week geleden!
Trichomen
Trichomen zijn ook alweer een tijdje aanwezig maar ik heb ze tot nu toe nog niet van dichtbij bekeken. Tijd om daar verandering in aan te brengen. Van de eerder genoemde toppen heb ik een suikerblad geknipt en eens onder de microscoop gelegd.
De eerste foto hieronder is een suikerblaadje van top 1. Op de tweede foto zie je een zijaanzicht van een blaadje van Dikkie Dik. Er zijn nog geen bruine trichomen maar ze gaan qua rijpheid wel aardig gelijk op. Ondanks dat de één een stuk dikker is dan de ander.
Top-klimaatje
Het klimaat in de G-Kit XL was deze week precies zoals ik het graag zie, en dat stemt me goed.
De gemiddelde temperatuur kwam deze week namelijk uit op 23,60 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid is nog steeds aan het dalen met een gemiddelde van 49,83 procent. Door de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden ervaren de dames droogtestress. Hierdoor zullen ze meer trichomen produceren om zich tegen uitdroging te beschermen.
Dorstig?
Door het droger worden van de lucht zijn de dames ook weer wat meer gaan drinken. Ik geef ze nu 1,7 liter per twee dagen. Met de 1,5 liter per twee dagen stonden ze wel erg droog bij dag twee. Nu is de grond wel droog, maar niet kurkdroog.
Stekken leven op (een beetje)
De stekken lijken weer wat kleur te krijgen. Ze zijn de afgelopen weken steeds geler geworden omdat ik ze wat te veel water heb gegeven. Sinds vorige week doe ik het daarom wat rustiger aan met de gieter en dat lijkt te helpen. Ze zien er nog niet heel erg gezond uit maar ze lijken wel weer op te leven. In de kruin zie je langzaam dat de bladeren weer wat groener worden.
Het zijn vier die hard plantjes wat mij betreft, en dat moet je als kweker toch kunnen waarderen. Ik laat de stekken daarom nog één laatste week staan. Zijn ze daarna nog steeds niet gezond dan moet ik toch maar wat nieuwe zaadjes laten ontkiemen.
Bonsai Haze
En hoe staat het met het Bonsai Liberty Haze-experiment? Nou, die heeft een eerste knipbeurt gehad en is aan haar bloeifase begonnen. Na de knipbeurt was er niet veel meer van het plantje over, maar ze groeit snel. Ook deze wietplant heeft te nat gestaan en daardoor wat groene kikkerdril-achtige smurrie op de aarde. Ik heb het kleintje daarom ook maar even droog laten staan. In de hoop dat het weg zou gaan, maar het zit er nog steeds. De plant lijkt er gelukkig geen last van te hebben.
Vandaag ziet ze er uit zoals je op de foto’s hieronder ziet. Ze heeft twee kleine zijtakken die naar het licht toe strekken. Ik heb de takken heel voorzichtig opzij gebogen en vastgemaakt met binddraad.
(K)weekvideo’s
Deze week lijken de toppen van de Liberty Haze bijna niets te doen. Als je echter goed kijkt zie je ze toch steeds iets dikker worden.
In de Space Bucket gaat het er een stuk wilder aan toe. Deze dame is zich nog lekker aan het strekken en dat is duidelijk te zien. Ze trekt zelfs het binddraad omhoog.
Volgende week in mijn kweekavontuur onder andere weer een update vanuit de Space Bucket. Het is met deze week niet gelukt om daarvan wat goede foto’s te maken. Daarnaast laat ik natuurlijk ook zien of de stekken weer groen geworden zijn, en duik ik weer in de G-Kit XL om de topontwikkeling van de Liberty Haze te volgen.
(advertentie)