- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Boek van ’t jaar: ‘How to Change Your Mind’
Officieel verschijnt het pas op 15 mei, maar ik heb een al een exemplaar in huis van het nieuwe boek van Michael Pollan: ‘How to Change Your Mind – What the New Science of Pscyhedelics Teaches Us about Consciousness, Dying, Addiction, Depression and Trancendence’. Een fascinerend, zeer leesbaar en belangrijk boek dat het einde van de War on Drugs zal bespoedigen.
Cannabis in het hier en nu
Michael Pollan (63) is een wereldberoemde schrijver en journalist en werd door TIME gekozen in de lijst van honderd invloedrijkste mensen op aarde. Hij is vooral bekend van zijn boeken ‘The Omnivore’s Dilemma’ (2006) en ‘The Botany of Desire’ (2001). Dat laatste boek, in het Nederlands verschenen als ‘De botanica van het verlangen’ is voor cannabisliefhebbers een absolute aanrader. Pollan schetst de relatie tussen de mens en vier planten: de appel, de tulp, de cannabisplant en de aardappel. Over cannabis schrijft Pollan:
“Christendom en kapitalisme hebben terecht een hekel aan een plant als cannabis. Beide religies smeken ons de blik op de toekomst te richten; beide zijn tegen het genot van het moment en de zinnen en vóór het vooruitzicht van vervulling in de toekomst – hetzij door verlossing te verdienen, hetzij door geld binnen te halen en uit te geven. Doordat cannabis ons onderdompelt in het hier en nu, zorgt het, meer nog dan de meeste plantaardige drugs, voor kortsluiting in de metafysica van het verlangen, waarvan het christendom en kapitalisme (en zoveel andere dingen in onze beschaving) afhankelijk zijn.”LSD en psilocybine
Pollan heeft een geweldige stijl en verdiept zich zeer uitgebreid in zijn onderwerpen. Toen ik vorig jaar hoorde dat hij bezig was aan een boek dat alleen over psychedelische drugs zou gaan, kon ik niet wachten tot het zou verschijnen. En tot mijn verbazing en vreugde zag ik vorige week een kleine stapel liggen bij de Amsterdam Book Center op het Spui in Amsterdam. Hoe dat kan is een raadsel: het wordt pas op 15 mei in Amerika gelanceerd. Het boek telt, los van de voetnoten en het register, 426 pagina’s waarvan ik zo’n honderd heb gelezen. Zelden haalde ik zoveel leesplezier en kennis uit zo weinig pagina’s.
Pollan begint met twee moleculen die ongeveer op hetzelfde moment hun intrede deden in de westerse wereld: LSD in 1938 en psilocybine in 1955. Het eerste molecuul werd ontdekt door Albert Hofmann, het tweede herontdekt in Mexico door de Amerikaanse bankier en paddestoel-deskundige R. Gordon Wasson.
‘Wonderdrugs’
Over het belang van beide moleculen schrijft Pollan:
“The impact of these two molecules is hard to overestimate. The advent of LSD can be linked to the revolution in brain science that begins in the 1950’s, when scientists discovered the role of neurotransmitters in the brain. That quantities of LSD measured in micrograms could produce symptoms resembling psychosis inspired brain scientists to search for the neurochemical basis of mental disorders previously believed to be psychological in origin. At the same time, psychedelics found their way into psychotherapy, where they were used to treat a variety of disorders, including alcoholism, anxiety, and depression. For the most of the 1950s and early 1960s, many in the psychiatric establishment regarded LSD and psilocybin as miracle drugs.”
Gelukkig is er sinds een jaar of tien een renaissance aan de gang in de VS, een wedergeboorte van onderzoek naar en therapie met LSD, psilocybine én XTC
Maar dat veranderde snel. In de jaren zestig kwamen LSD en psilocybine ook buiten de laboratoria terecht, middenin de ontluikende tegencultuur van de hippies. Harvard psychiater Timothy Leary jaagde het establishment de stuipen op het lijf met zijn advies aan jongeren: “Turn on, tune in and drop out”.
De Amerikaanse geheime dienst beschouwde Leary een tijdje als de gevaarlijkste man in Amerika. LSD en psilocybine werden verboden; zelfs wetenschappelijk onderzoek naar deze krachtige en veelbelovende middelen was veertig jaar lang vrijwel onmogelijk. Gelukkig is er sinds een jaar of tien een renaissance aan de gang in de VS, een wedergeboorte van onderzoek naar en therapie met LSD, psilocybine én met XTC. Dat is grotendeels te danken aan een kleine groep doorzetters, die Pollan in zijn boek virtuoos portretteert.
Veel meer dan een non-fictie boek
Maar ‘How to Change Your Mind’ is veel meer dan alleen een boeiend non-fictie boek; het is ook een persoonlijk verhaal, een reisroman en bij vlagen pure filosofie. Zelf had Pollan nooit veel op met psychedelische drugs. Hij was er vooral bang voor: “By the early 1970s, when I went to college, everything you heard about LSD seemed calculated to terrify. It worked on me: I’m less a child of the psychedelic 1960s than of the moral panic that psychedelics provoked.”
Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon. Hoe meer onderzoek Pollan deed, hoe meer mensen hij sprak, hoe nieuwsgieriger hij werd: “How to Change Your Mind is the story of this renaissance. Although it didn’t start out that way, it is a very personal as well as public history. Perhaps this was inevitable. Everything I was learning about the third-person history of psychedelic research made me want to explore this novel landscape of the mind in the first person too – to see how the changes in consciousness these molecules wrought actually feel, and what, if anything, they had to teach me about my mind and might contribute to my life.”
Nagel aan de doodskist
Mijn voorspelling: dit boek wordt Pollan’s grootste bestseller. Het zal miljoenen mensen bereiken, juist ook mensen die nog geloven in de oorlog tegen drugs. Daarmee zal het een flinke nagel in de doodskist van de war on drugs zijn.
Nog een laatste tip, een podcast met Michael Pollan: ‘Exploring the new science of psychedelics’
(advertentie)