- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Boeken/cadeautip: ‘Cannabis – De plant, het medicijn, de drug’
‘Ik maak me sterk dat we de laatste stuiptrekkingen van een falend beleid beleven.’ Aldus de Belgische schrijver en journalist (o.a. voor cannabis tijdschrift Highlife) Karel Michiels in zijn nieuwe boek. Dat heeft de even eenvoudige als alleszeggende titel ‘Cannabis’ meegekregen. En vooruit, ook nog een ondertitel: ‘De plant, het medicijn, de drug’.
Karel Michiels’ tweede boek over wiet
Het 328 pagina’s dikke boek is op 20 november uitgebracht door uitgeverij Houtekiet. De auteur is bepaald geen onbekende in cannabisland, want Karel Michiels schrijft al sinds midden jaren negentig bijdragen voor Highlife onder zijn pseudoniem a.k.a. reggae alter ego Jah Shakespear.
En als Belg. En daar bij de zuiderburen is het allemaal nog een graadje erger dan in Nederland qua achterlijk wietbeleid, want helemaal geen gedogen, coffeeshops of legale mediwiet…
Overigens is dit niet het eerste maar het tweede boek over cannabis dat Karel Michiels geschreven heeft. In 2014 publiceerde hij bij dezelfde uitgever namelijk al ‘Land van wiet en honing‘. Toen mocht de auteur ook ter promotie opdraven op tv, hetgeen nu kan dienen als een perfecte introductie voor mensen die hem niet kennen en wel eens willen zien/horen waar deze Jah zijn wietmosterd vandaan haalt:
Muzikale cannabistrip
Zoals we kunnen verwachten van iemand die verknocht is aan (reggae)muziek is het boek doorspekt met muzikale, cannabisgerelateerde anekdotes. Want zonder popmuziek en de bijbehorende ‘drugs- en jongerencultuur’ was het wellicht een stuk langzamer gegaan met de normalisering van de joint.
Of zoals de auteur het zelf schrijft: ‘Blues, jazz, rock, pop, hiphop, reggae, afrofunk, raï, rembetiko…: zonder cannabis zouden al die muziekjes heel anders gevoeld en geklonken hebben.’ De schrijver heeft zelfs een heuse Spotify playlist gemaakt naar aanleiding van zijn boek, hetgeen het lezen natuurlijk nóg aangenamer maakt: Karel Michiels/Cannabis.
Door het boek heen vinden we ook qua afbeeldingen de nodige verwijzingen naar de populaire cultuur, en uiteraard ontbreken de filmposters van ‘The Big Lebowski’, ‘Eigen Kweek’ en ‘Hollands Hoop’ daarbij niet.
‘Infotainment’ in optima forma
Michiels is er met ‘Cannabis’ in geslaagd om een lekker lezende geschiedenis te boekstaven, min of meer chronologisch van opzet. War on drugs en populaire pop/film-cultuur worden op onnavolgbare wijze met elkaar verweven, zodat we een accuraat beeld krijgen van alle politieke waanzin die onze favoriete plant parten heeft gespeeld, maar ook een goed beeld krijgen van alle plezierige kanten van deze wonderplant, inclusief een inkijkje in Michiels’ persoonlijke favorieten voor het oog en het gehoor.
In 28 hoofdstukken reizen we van vroeger naar nu en van Jamaica – Michiels’ favoriete land, het zal geen verbazing wekken, naar ‘Nederland Gidsland’ en de nieuwe gidslanden zoals Uruguay en de VS en opnieuw Jamaica. Michiels is overigens bijzonder aardig voor ons kaaskoppen en het doet deugd om eens van een ander (een niet-Nederlander dus) te horen hoe belangrijk ons kikkerlandje is geweest voor de strijd om vrije cannabis.
Waarom juist nu ‘Cannabis’?
CNNBS vroeg aan de schrijver wat nou de belangrijkste reden is geweest om juist nu met een nieuw cannabisboek op de proppen te komen?
Michiels: “De internationale ontwikkelingen, zelfs ons buurlandje Luxemburg gaat nu legaliseren. De economie: ook Belgische en Nederlandse bedrijven investeren al in cannabis en aanverwante producten, het thema kwam de voorbije jaren vaker aan bod in de financiële rubrieken dan elders. Politiek in België: nu de NV-A niet meer in de regering zit, bestaat er een stevige meerderheid voor legalisering, in Wallonië zowat alle partijen, in Vlaanderen Groen, SP.a (vanaf 2021 Vooruit) en Open VLD.
En tot slot: ik hoop dat het boek ook gelezen wordt door buitenstaanders. Jammer genoeg lijken de Vlaamse media het toch weer niet op te pikken. Intellectuelen! Gelukkig heb ik dus mijn Nederlandse vrienden nog…“
Perfect timing, ook voor Black Friday, Sint en Kerst
Natuurlijk, ook deze schrijver weet wel dat we er nog lang niet zijn en al helemaal niet in zijn thuisland België. ‘Maar nu lijkt het tij stilaan gekeerd. Steeds meer politici zien het licht, steeds meer landen gaan over tot legalisering, de vroegere Amerikaanse boeman voorop. De cannabisrevolutie is niet meer te stoppen, ook niet in ons land. Met dit boek bent u klaar voor een nieuw tijdperk’, aldus de auteur.
Met ‘Cannabis’ is hij erin geslaagd om zowel leken – en daarmee bedoelen wij mensen die nagenoeg niks van cannabis af weten – als de verwende cannabis connaisseur van een heel plezant boek te voorzien. We durven het bijna niet te zeggen, maar het is eigenlijk hét ideale decembercadeautje om aan je vader/moeder/opa/oma/neef/nicht/geliefde/collega/baas/burgemeester en vooral ook buurman/vrouw te geven…
‘Cannabis – De plant, het medicijn, de drug’ kost slechts 19,99 euro en je kan het bijvoorbeeld HIER bij Bol.com bestellen. Heb je het morgen al in huis!
(advertentie)