- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Boekentip! De bijbel voor Biologische Telers
Van dichtbij maakte cannabis-onderzoeker Nicole Maalsté de totstandkoming van een zeer interessant boek mee: ‘The Organic Grow Book’. Deze bijbel voor de bewuste thuiskweker was er al in een Franstalige versie, maar nu dan ook in het Engels en geactualiseerd waar nodig. ‘Eindelijk weet ik wat organisch kweken betekent. Eigenlijk werkt het heel simpel’, zegt onze columnist.
Over wietteelt schrijven mag niet in Frankrijk
Het woord wiet komt er niet in voor, maar voor iedere grower is duidelijk waar dit boek over gaat: Wiet kweken! Het boek kwam eerst op de Franse markt. Nu is het vertaald in het Engels. Volgens de Franse wet is het verstrekken van kennis over verboden activiteiten illegaal. Je mag daar dus geen boek publiceren over wiet kweken. The Organic Grow Book gaat daarom over planten in het algemeen, en ‘fast growing annuals’ in het bijzonder.
In Frankrijk staat het boek daardoor inmiddels ook in de kast bij veel moestuin kwekers, die langzaam ontdekken dat wietplanten ook gewoon planten zijn.
Niet stoffig en langdradig
Iedereen heeft het tegenwoordig over biologisch of organisch kweken. Maar als je telers vraagt wat mycorrizha met je wietplant doet, of hoe compostthee werkt, dan zijn ze meestal snel uitgepraat. Wat organisch kweken eigenlijk betekent kan bijna niemand die erover praat je vertellen. Het is best wel ingewikkelde materie. De meeste boeken die daarover gaan zijn vrij stoffig en langdradig.
The Organic Grow Book is wat dat betreft een verademing. Er staan heel veel mooie foto’s en grappige tekeningetjes in en het is vooral ook heel praktisch. Je wordt als lezer aan de hand meegenomen door de uitgangspunten van organisch kweken. De functie van bacteriën en schimmels in de bodem, die planten van optimale voeding en antibiotica voorzien, de functie van voedingselementen, de rol van water, licht en temperatuur.
Als je de basis begrijpt heeft het boek dat bijna twee kilo weegt nog een hoop informatie voor kwekers die eens wat verder willen gaan dan commerciële biovoeding uit een potje bij je planten strooien
En als je de basis begrijpt heeft het boek dat bijna twee kilo weegt nog een hoop informatie voor kwekers die eens wat verder willen gaan dan commerciële biovoeding uit een potje bij je planten strooien. Zelf binnenshuis compost maken met een zelfgemaakte wormenbak bijvoorbeeld.
Maandenlang experimenteren voor boek
Michiel Panhuysen, mijn man en mede-auteur van het boek, was voor het boek maandenlang aan het experimenteren met tupperware bakken met wormen waarin al ons plantaardige keukenafval en dat van de buren verdween. Soms ontsnapte er wel eens een paar wormen. We vonden maanden erna nog af en toe zo’n opgedroogd beestje terug dat ontsnapt was uit de wormenmestfabriek. In onze buurt ontstond al snel een levendige handel in groenteafval en bioschijt.
Het Bokashi experiment
Toen Michiel een nieuw Bokashi- experiment aankondigde sprak ik mijn veto uit. Niet in onze keuken! Uiteindelijk werd het Bokashi experiment uitgevoerd in de schuur van Karel Schelfhout, de andere auteur van het boek. In die schuur werd ook driftig geëxperimenteerd met het zelf maken van aarde voor wietteelt. Want de meeste zogenaamde commerciële producten die als ‘geschikt voor biologische teelt’ verkocht worden, zijn heel wat minder organisch dan je zou denken. Maar omdat veel telers weinig kaas hebben gegeten van wat ‘organisch’ is, worden die producten toch goed verkocht.
Het is beter voor jezelf en het is beter voor de wereld. Eigenlijk is het vreemd dat nog niet iedereen die planten kweekt tegenwoordig organisch kweekt
Er moesten natuurlijk wormen in die zelf gemaakte teeltaarde, ook al werd die uiteindelijk binnenshuis gebruikt. Wormen en micro-beestjes spelen een speciale rol in de wereld van de organic grower. Ze knagen en eten elkaar op en schijten kilo’s gratis supermeststoffen uit. Ik wist een paar jaar geleden niets van organisch kweken, maar heb de afgelopen tijd erg veel geleerd. Overal om mij heen verschijnen composthoopjes en schijtfabriekjes. Ik bestudeer inmiddels alle verpakkingen van producten die ik koop, ook in de winkel. Zo kwam ik er achter dat zelfs de bio-winkel helemaal niet zo bio is als je zou denken: De beste bio-planten kweek je zelf.
Niet chemisch maar biologisch
Bio? Organisch? Is dat niet hetzelfde? Nee! Ja! Zoek dat ook maar zelf uit in het boek. De laatste paar jaar hoef je eigenlijk nooit meer uit te leggen waarom je organische meststoffen gebruikt, of biologische wiet wilt hebben of biologische tomaten. Het is beter voor jezelf en het is beter voor de wereld. Eigenlijk is het vreemd dat nog niet iedereen die planten kweekt tegenwoordig organisch kweekt. Of het nou om wiet gaat of om andere planten. NPK shots uit een chemische fabriek geef je toch niet aan planten die je later gaat consumeren? De NPK uit een fabriek is synthetisch. Je voeden met synthetische voeding heeft iets onwerkelijks, iets onechts.
Op de Spannabis in Barcelona zag ik hoe Karel en Michiel hun boek signeerden, naast kweekgoeroe Jorge Cervantes. Ik was er trots op dat dit boek over organisch kweken inmiddels naast die andere bijbel staat.
Ook die kweekbijbel in huis halen?
The Organic Grow Book is een rijk geïllustreerd boek dat op een eenvoudige manier de principes uitlegt van biologische (wiet)teelt. Het boek omschrijft meerdere strategieën die je als kweker kunt volgen, voor zowel binnen als buitenteelt. Het omschrijft hoe de natuur werkt en hoe je bepaalde grondbeginselen kunt toepassen bij je eigen planten, zonder een zeurderig priemend vingertje.
Het superdikke boek kost slechts 39,90 euro. Je kunt het onder meer HIER online kopen
(advertentie)