- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Boeren en burgers opgelet: cannabinoïden zijn de nieuwe pesticiden
Naast de uitstoot van methaan en stikstof verpunken boeren het leefmilieu van mensen, dieren en planten ook met het ongebreidelde gebruik van pesticiden. Deels zijn dat zelfs verboden middelen, maar denk niet dat de politiek te hulp schiet. Integendeel, onlangs werd een voorstel om het gebruik van pesticiden in 2030 met de helft te verminderen weggestemd door de Europarlementariërs. Zijn we dan gedoemd om langzaam naar de kloten te gaan? Nee, natuurlijk niet want er is altijd nog cannabis! De werkzame substanties daarin – oftewel cannabinoïden – zouden volgens wetenschappers wel eens de nieuwe generatie pesticiden kunnen vormen.
Hoe meer cannabinoïden, hoe minder blad insecten opvreten
Volgens wetenschappers van de Cornell University in New York die mogelijke toepassingen van hennep onderzoeken, blijkt dat cannabinoïden die door de plant worden geproduceerd ooit de bron zouden kunnen zijn van nieuwe natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
Uit het onderzoek van wetenschappers van de School of Integrative Plant Science van Cornell AgriTech’s College of Agriculture and Life Sciences (CALS) blijkt dat een hogere concentratie cannabinoïden in de bladeren van hennepplanten minder schade veroorzaakte door vretende insecten in vergelijking met bladeren die minder rijk zijn aan cannabinoïden.
Dit potentieel goede nieuws voor de enige planeet die wij mensen hebben, is in oktober gepubliceerd in het door vakgenoten beoordeelde tijdschrift Horticulture Research, onder de welluidende titel ‘Cannabinoids function in defense against chewing herbivores in Cannabis sativa L.‘.
Medicinale eigenschappen en decarboxylering
De onderzoekers hopen dat dankzij deze bevindingen er uiteindelijk nieuwe natuurlijke insecticiden kunnen worden geproduceerd, zij het waarschijnlijk alleen voor gebruik op niet-eetbare planten. Het potentieel voor het gebruik van de nieuwe pesticiden op voedselgewassen lijkt op dit moment onwaarschijnlijk, vanwege de farmacologische effecten van cannabinoïden zoals CBDA, THCA en GBGA.
Deze rauwe (zure) vormen kunnen worden omgezet in respectievelijk CBD, THC en CBG door toevoeging van warmte in een proces dat bekend staat als decarboxyleren. Eigenlijk precies hetzelfde wat jij doet als je de brand in je joint jaagt dus, pas dan wordt het een psychoactief rokertje namelijk.
Waarom zijn er cannabinoïden en wat is hun effect op insecten?
Larry Smart, plantenkweker én professor aan CALS, zegt dat onderzoekers de bedwelmende en medicinale effecten van cannabinoïden – die bijna uitsluitend door cannabisplanten worden geproduceerd – hebben bestudeerd sinds de verbindingen tientallen jaren geleden voor het eerst werden geïdentificeerd.
Maar er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de precieze reden waarom cannabisplanten deze meer dan 100 verschillende stoffen ontwikkelden. “Er is gespeculeerd dat het verdedigingsstoffen zijn, omdat ze zich voornamelijk ophopen in vrouwelijke bloemen om zaden te beschermen – wat een vrij algemeen concept is bij planten”, stelt professor Smart tegenover Hemp Today.
“Maar niemand heeft een uitgebreide reeks experimentele resultaten verzameld om een direct verband aan te tonen tussen de ophoping van deze cannabinoïden en hun schadelijke effecten op insecten”, zegt Smart over de betekenis van zijn nieuwste project.
Japanse kever minder vraatzuchtig bij hennep mét cannabinoïden
Het onderzoek werd uitgevoerd als onderdeel van het Cornell hennep kweekprogramma, dat in 2017 werd gelanceerd door de topuniversiteit in New York. Het programma begon met het evalueren van verschillende commercieel verkrijgbare hennepcultivars (soorten), zodat aanbevelingen konden worden gedaan aan boeren over welke variëteiten het meest geschikt zijn voor de lokale bodem en het klimaat.
De onderzoekers merkten dat hennepvariëteiten afkomstig van een kweekprogramma in Oekraïne die geen cannabinoïden produceerden, allemaal zeer gevoelig waren voor schade door Japanse kevers. Andere hennepvariëteiten die cannabinoïden produceren waren niet zo gevoelig voor schade door de insecten.
“In afwezigheid van cannabinoïden zagen we zware schade door insecten, en in aanwezigheid van cannabinoïden zagen we veel minder schade”, zo vat Smart het samen voor de leek.
Lessen trekken uit hoe de natuur zelf werkt
De onderzoekers isoleerden vervolgens de rauwe, zure cannabinoïden CBDA en CBGA voor gebruik in gecontroleerde insectenvoedingsstudies. THCA werd niet bestudeerd als onderdeel van het onderzoek, omdat strenge federale limieten op THC in hennepgewassen voorkomen dat Cornell-onderzoekers met de verbinding kunnen werken (het old school war on drugs gezeik, inderdaad).
De cannabinoïde-extracten werden in verschillende concentraties toegevoegd aan een kunstmatig insectendieet. De onderzoekers stelden vast dat insectenlarven minder groeiden en een lagere overlevingskans hadden naarmate de concentratie cannabinoïden werd verhoogd.
“Het onderzoek geeft ons inzicht in hoe cannabinoïden functioneren in natuurlijke systemen en kan ons helpen nieuwe THC-compatibele hennepcultivars te ontwikkelen die deze natuurlijke ingebouwde verdedigingen tegen herbivoren behouden”, zegt mede-onderzoeker George Stack.
Hoe nu verder met deze ‘cannabinoïde-pesticiden’?
De onderzoekers zijn van plan om verder te onderzoeken of sapzuigende insecten zoals bladluizen ook nadelig beïnvloed worden door cannabinoïden. Stack merkt echter op dat dit onderzoek wordt gehinderd door de voortdurende illegaliteit van cannabis op Amerikaans federaal niveau.
“Het potentiële gebruik van cannabinoïden als pesticide is een opwindend gebied voor toekomstig onderzoek, maar er zullen zeker wettelijke barrières zijn vanwege de farmacologische activiteit van de verbindingen. En er zijn meer onderzoeken nodig om te begrijpen tegen welke plagen cannabinoïden effectief zullen zijn”, zegt Stack.