(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alle fabrikanten van plantenvoeding hebben een basis groei- en bloeivoeding in hun assortiment. Tegelijk bieden ze daarnaast ook allemaal een keur aan boosters en andere supplementen, en da’s eigenlijk best wel gek als je erover nadenkt. Werkt de basisvoeding dan niet goed genoeg? Of heb je al die toevoegingen eigenlijk helemaal niet nodig?

Het is eigenlijk helemaal niet logisch als je erover nadenkt. Waarom verkoopt ieder voedingsmerk naast hun basis groei- en bloeivoeding voor wietplanten ook nog allerlei toevoegingen? Betekent dat dat de basisvoeding niet goed genoeg is, of zijn al die toevoegingen eigenlijk overbodig? Zoals gewoonlijk ligt het antwoord ergens in het midden, maar het is ook een feit dat je alleen met basisvoeding geweldige wiet kunt kweken.

Zijn boosters overbodig?

Neem alleen even een voorbeeld aan professionele kwekers. Die weten immers heus wel waar ze mee bezig zijn. Zij moeten van hun oogst leven, dus zullen elk middel dat daaraan bijdraagt heus wel gebruiken. Toch gebruiken zij over het algemeen geen boosters, en houden ze het gewoon bij de basisvoeding. Waarom dan toch al die extra middeltjes?

Als je dat aan een topkweker zou vragen, dan zou die waarschijnlijk zeggen dat het effect van extra supplementen maar weinig invloed heeft. Omstandigheden zoals het klimaat, het licht in een kweekruimte en de verhouding tussen water en zuurstof bij de wortels zijn veel belangrijker. Je ervaring en hoe groen je vingers zijn heeft dus veel meer invloed dan een booster. Zelfs met een goedkope basisvoeding alleen kun je een hele kweekronde draaien en aan het einde de beste kwaliteit wiet oogsten.

Groene vingers hebben vaak veel meer invloed dan boosters. Foto: aon168, Shutterstock

Maakt het uit welke voeding je gebruikt?

Nee, in principe maakt het geen snars uit van welk merk je voeding afkomstig is. Je zou zelfs voeding voor andere plantensoorten kunnen gebruiken als die de juiste verhouding aan NPK’s en sporenelementen bevat. Maar goed, aangezien verschillende plantensoorten specifieke voedingsbehoeften hebben, kun je beter wel plantenvoeding gebruiken die specifiek voor wietplanten gebruikt wordt. Welk merk je kiest maakt echter weinig uit.

Dit komt omdat de stoffen in de basisvoeding, ongeacht het merk exact hetzelfde zijn. Dit zijn namelijk maar zo’n 18 verschillende mineralen. Te weten Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K), en in veel kleinere hoeveelheden de sporenelementen zoals Zink (Zn), IJzer (Fe), Borium (B), Calcium (Ca), Magnesium (Mg), Mangaan (Mn), Zwavel (S), Molybdeen (Mn) en Koper (Cu).

Qua inhoud zitten er dus maar weinig verschillen tussen de verschillende voedingsmerken. Er zijn echter wel belangrijke verschillen tussen biologische en minerale basisvoeding. In biologische voeding zitten de elementen gebonden in organisch materiaal, waar ze in minerale voeding gewoon direct opneembaar zijn.

Biologische voeding gebruik je daarom ook op aarde. Dit soort voeding heeft namelijk een bacteriologisch bodemleven nodig om de mineralen voor de planten beschikbaar te maken. Minerale plantenvoeding kun je eventueel ook op aarde gebruiken, maar daar is het eigenlijk niet optimaal. De mineralen zijn slecht voor het bodemleven, en deze voeding is dan ook vooral voor hydrologische teelt bedoelt, in een steriel medium.

In een inert medium zoals steenwol zorgt minerale voeding doorgaans voor een snellere groei en betere opbrengst. Dit komt omdat de zuurstof en waterverhouding in deze mediums doorgaans optimaal is, en de mineralen direct en snel worden opgenomen, zonder dat de wortels daar veel moeite voor hoeven te doen.

Zijn supplementen dan helemaal overbodig?

Nee, zo kun je dat ook niet helemaal stellen. Supplementen hebben hun nut vooral als wietplanten specifieke voedingsstoffen extra kunnen gebruiken, of in het geval van een tekort. In het begin bijvoorbeeld kunnen wietplanten wat meer behoefte hebben aan fosfor, om een gezond wortelgestel te maken. Een wortelstimulator kan dit aanvullen. Vaak staat een jonge wietplant echter ook al ruim in de aarde, met daarin ook voldoende fosfor.

Een Calcium/Magnesium-supplement is nuttig om in huis te halen. Als je waterkwaliteit bijvoorbeeld slecht is, en je daarom een omgekeerd osmose filter moet gebruiken. Dit soort water is gestript van alle mineralen en bevat dus geen Calcium en Magnesium meer. In Nederland bevat kraanwater echter al Calcium en Magnesium, maar als je regenwater gebruikt zul je het moeten aanvullen. Ook bij de teelt op kokos heb je extra Cal/Mag zoals dat heet, nodig. Dit komt omdat kokos door kationen-uitwisseling ook Calcium en Magnesum verbruikt.

Cal/Mag heb je nodig als het niet in je kraanwater zit, of als je op kokos kweekt.

Silicium is een van de meest voorkomende mineralen op aarde, en zit onder andere in zand. Opneembaar silicium kun je echter ook als supplement gebruiken, en heeft een merkbaar gunstig effect op wietplanten. Silicium versterkt de celwanden en zorgt daarom voor een betere weerbaarheid tegen allerlei insecten. Het maakt wietplanten ook weerbaar tegen licht- en warmtestress en geeft de bladeren een gezonde kleur en glans. Omdat Silicium echter in de celwanden zit, komt het ook in de toppen. Je kunt het dus beter alleen tijdens de groeifase gebruiken.

Boosters en PK 13/14 voegen vooral extra Fosfor en Kalium toe. Bloeistimulators kunnen hiernaast ook nog bloeihormonen bevatten. Maar goed, Fosfor en Kalium zijn twee mineralen die wietplanten in de bloei veel verbruiken, en bloeihormonen zijn nodig om in bloei te gaan. Deze stoffen zitten echter ook gewoon in elke basis-bloeivoeding, en zijn dus alleen een aanvulling als je dat niet gebruikt. En bloeihormonen worden in principe al door de planten zelf aangemaakt als ze op een 12/12 lichtschema staan.

Groene vingers zijn de beste booster

Concluderend kun je zeggen dat de toevoegingen alleen echt iets toevoegen als daar een behoefte aan is. Wietplanten die gezond zijn, genoeg water en licht krijgen, in een goed klimaat staan en lekker veel zuurstof bij de wortels hebben, hebben ze niet echt nodig.

Soms kunnen de omstandigheden echter om een bepaalde toevoeging vragen, zoals Cal/Mag als dat niet in het water zit, of extra Fosfor en Kalium als je geen bloeivoeding gebruikt. Maar het meeste boost je je wietplanten nog met licht, kweekervaring en groene vingers.

(advertentie)