- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Brabants bedrijf wint prijs voor anti-wiet geluidscamera
Je moet er maar opkomen zeg, om je technisch goed geschoolde personeel de opdracht te geven om een speciale geluidscamera te ontwikkelen waarmee de politie wietkwekerijen kan opsporen. En daar dan ook nog een prijs mee winnen ook, zoals Sorama uit Eindhoven doet. Bah!
Eindhoven de gekste
Eindhoven en omstreken beschouwen zichzelf graag als hét innovatieve en technologische hart van Europa. Van ons mogen ze hun gang gaan die bèta-nerds, maar waarom je talenten inzetten om voor de politie een speciale anti-wiet camera uit te gaan vinden?!
En toch is dat precies wat het Eindhovense tech-bedrijf Sorama – ‘Visualising sound and vibrations’ luidt hun stomme slogan – heeft gedaan. Samen met bureau InterGision ontwikkelden ze een geluidscamera waarmee wietplantages opgespoord kunnen worden, nadat ze er eerder al in geslaagd waren om een camera te fabriceren waarmee ‘geluid visueel gemaakt kan worden’.
Camera focust op geluid kweeklampen en afzuigers
Maar dat was blijkbaar nog niet voldoende, want nu is er dus een speciale versie van de geluidscamera gemaakt die ‘zich richt op de frequenties van apparatuur die gebruikt wordt in wietplantages’, zo lezen wij met ingehouden woede op de site van Studio 040. En ook: ‘De geluidscamera kan het omgevingsgeluid wegfilteren en zo blijven alleen het geluid van de lampen en afzuiginstallatie over. Dit maakt plantages zichtbaar op een zogenaamde hittekaart’.
‘Strijd tegen wietteelt’
Alsof dit nog allemaal niet erg genoeg is (om van het zinloze ervan in de allang verloren war on drugs nog maar te zwijgen), winnen de Eindhovenaren er nu ook nog een heuse prijs mee. En wel op het DITSS Veiligheidsatelier 2016 in Den Bosch – met als slogan: ‘Innoveren met concrete uitdagingen’ – dat er een vraagstuk van had gemaakt hoe je het beste hennepkwekerijen kan opsporen…
Argument van de organisatie om Saroma te belonen? ‘De jury van het DITSS Veiligheidsatelier 2016 vindt de innovatie van Sorama een belangrijk middel in de strijd tegen wietteelt. Daarnaast roemt de jury de handzaamheid en het feit dat de geluidscamera goedkoper is dan warmtebeeldcamera’s die de polite nu heeft.’
Felicitaties
Mocht je de bedenkers van de anti-wiet geluidscamera persoonlijk willen bedanken, dit is hun e-mailadres: