(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Excalibur experimenteert er op los deze kweekronde. Niet alleen met zijn Brain Damage planten die inmiddels enorm zijn en in volle bloei staan maar ook met een keur aan verschillende plantenvoeding. Tot slot vertelt hij over zijn nieuwe kweekronde met superwiet Runtz en Fruit Cake autoflowers onder een zelfgemaakte kweeklamp met bouwlamp-LEDs.

In mijn laatste kweekverslag heb je kunnen zien dat de autoflowers Sticky Beast en Big Bang nagenoeg klaar waren met hun levenscyclus. Deze dames zijn inmiddels allemaal geoogst en geknipt. Maar zoals je ook in het vorige kweekverslag las, had ik een vergissing gemaakt en bleken de Brain Damage helemaal geen autoflowers. Terwijl de Sticky Beast en de Big Bang autoflowers dus afbloeiden, werden de Brain Damage planten groter en groter. Na de oogst van de autoflowers kon de klok op 12/12 en begonnen ook deze dames aan hun bloeifase, en met succes!

Brain Damage in bloei

Deze dames zijn na een wel heel lange voorgroeiperiode op 18 maart dus eindelijk op het 12/12 schema gezet. Door de lange groeifase waren de eerste bloeihaartjes daarna al heel snel zichtbaar.

Gezien er na de laatste snoeibeurt van een aantal weken geleden, een groot en breed bladerdek was ontstaan,  had ik wel wat schrik dat er een grotere strek zou zijn dan ik had gehoopt…. Dat viel gelukkig alleszins mee.
De strek is beperkt gebleven tot ongeveer 35 cm, zodat de grootste dame uiteindelijk zo’n 120 cm boven de potrand uitstak. Buiten enkele uitschieters, is het bladerdek redelijk egaal gebleven.

Zo had ik uiteindelijk nog plaats genoeg om mijn CMH lamp te verhogen, zonder de problemen van de vorige kweek met de CNNBS Sativa zaden. Toen hing mijn lamp op de maximale hoogte, aangezien testdame #2 zin had om heel groot te worden, zelfs na een strakke knipbeurt.

Klimaat en voeding

De Brain Damage planten hadden ook niet veel groter moeten worden want de hoogste takken hebben allemaal wat lichte hittestress, zoals te zien is op de foto’s. Da bladtemperatuur ligt maximaal rond de 28°C, en is zeker nog wel draaglijk voor de dames, want ik kan mijn hand er ook zonder problemen blijven houden.

De temperatuur in de tent varieert tussen 26°C overdag en rond de 20°C ’s nachts. De luchtvochtigheid ligt tussen de 35 en 40%. Dagelijks krijgen de dames tussen de 500 en 750 ml water met voeding per plant, afhankelijk van hoe nat de grond nog is.

Ze krijgen ook nog steeds alle dagen Silution van Bio Nova. Voor mij is silicium één van de betere toevoegingen die je aan planten kunt geven. Niet alleen voor een betere hittebestendigheid, maar zeker ook qua sterkte van de takken.

Zoals in mijn vorig verslag stond, ging het supercroppen niet meer zoals verwacht. De takken waren véél te hard en houterig geworden. Sinds ik silicium toevoeg, zijn de toppen van alle geoogste planten ook steviger, dikker en compacter. In combinatie met de (soms toch wel grote testdosis) voeding die ik geef, zijn mijn planten zichtbaar gezonder. Ook verloopt de groei/bloei nog eenvoudiger.

Experimenteren met voeding

Qua voeding wordt nog steeds dagelijks gevarieerd, aangezien ik nog steeds in de experimenteerfase zit.
Ik wissel af tussen Bio Nova, Plagron, Aptus en No Mercy Supply als basisvoeding, waar dan nog gevarieerd extra supplementen bijgevoegd worden (Algen, Vitasol, Guano en bloeibooster, afgewisseld met X-cel en TML van Bio Nova).

Tot nu toe is daarvan geen enkel probleem te merken, buiten enkele verbrande bladpuntjes dan. Deze ontstonden door enkele malen een te hoge dosis voeding te snel na elkaar te hebben gegeven. Ik wissel ook af tussen bio voeding van Bio Nova en No Mercy Supply en terra van Plagron maar de dames lijken het helemaal niet erg te vinden. Ze blijven een gestage ontwikkeling doormaken. Zodra de Terra Bloom van Plagron helemaal op is – vermoedelijk ergens volgende week – schakel ik volledig over op bio voeding.

Eén dag per week krijgen de planten enkel water aangezuurd tot pH-waarde 6, met Citric Acid van Bio Nova. Eén keer per twee weken krijgen ze een dosis micro elements: P20, K20, Ca15, MgO10, algen en Vitasol, allen van Bio Nova. Stikstof hoef ik niet toe te voegen, gezien er in de Ca15 en MgO10 al meer dan genoeg zit. Als deze combinatie wordt gegeven, gaat de pH-waarde van het voedingswater naar 6,55 zodat ik zeker ben dat de Ca15 (calcium) ook opgenomen kan worden.

Nu de bloei eenmaal goed op gang gekomen is, is het enkel nog de dagelijkse verzorging. Controleren op problemen en als die tevoorschijn komen, aanpakken. En dan enkel nog een 6 tot 8 weken wachten tot de planten klaar zijn om geoogst te worden.

Nieuwe ronde: Runtz & Fruit Cake Autoflower

Intussen ben ik ook al begonnen met een nieuwe lading zaadjes: één gefeminiseerd Runtz zaadje van Zamnesia, en zes Fruit Cake Autoflowers van SeedStockers. De standaard ontkiem methode die ik gebruik is de koffiefilter methode. Het water dat ik gebruik om te ontkiemen is steeds gefilterd, en hier gaat Seedbooster bij van Plagron met een pH-waarde van ongeveer 6.

Het Runtz zaadje had na 24 uur tussen een koffiefilter te zitten al een wortel van meer dan een centimeter. Vijf van de zes Fruit Cake zaadjes hadden ook al worteltjes, maar niet zo lang als die van de Runtz. De zesde Fruit Cake had nog 12 uur langer de tijd nodig om ook een mooi worteltje te maken.

Alle zaadjes heb ik vervolgens in voorgroeipotjes geplaatst in een lightmix aardemengsel. Na 24 uur stond de Runtz al boven, en een halve dag later volgde ook de rest. Zoals steeds bij elke ontkieming heb ik de zaadhuls voorzichtig van de lobblaadjes verwijderd. In het verleden heb ik dit enkele keren niet gedaan, met als gevolg dat enkele zaailingen het niet haalden. Spijtig van de moeite, maar wel een les.

Het verwijderen gaat trouwens heel eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt is een pincet met scherpe punten. Als er dan nog een vlies rond de lobblaadjes zit, haal ik dat er ook heel voorzichtig af. 24 uur later zijn de lobblaadjes dan mooi groen en kan de groei van het eerste setje blaadjes beginnen.

Nu staan alle potjes op een warmtemat in mijn droogtent met op een 10 centimeter daarboven een CFL van 55 Watt, 6500K in een zelfbouw armatuur (zoals op de foto te zien is). Achter in de tent staat een 5 Volt mini USB fan, om wat luchtcirculatie te geven en de plantjes wat sterker te maken.

De Runtz krijgt als enige niet autoflower een voorgroeiperiode van ongeveer 4 weken. Ik zal die dus ook nog moeten verpotten naar een grotere pot, maar ik wil weten wat deze genetica kan leveren. Gezien ik nu ook weer autoflowers opkweek geeft dit verder geen problemen.

Na de voorgroei gaat de Runtz in een 25-literpot en verhuist ze naar een andere tent onder een aparte CMH lamp waar ze gescrogd gaat worden. Hier zal als voeding een BioTabs starterkit gebruikt worden, die ik net besteld heb. Ik ben heel nieuwsgierig naar dit systeem, maar vooral of het echt ook zo eenvoudig in gebruik is.
Na reeds wat filmpjes gezien te hebben op YouTube, wilde ik dit graag testen.

Zelfbouw testlamp

De Fruit Cake planten gaan in 11-literpotten onder een nieuwe testlamp die ik aan het maken ben. Een heel eenvoudige kweeklamp, gemaakt van 9 LED bouwlampen van 30 Watt en een 3000K lichtkleur, en een CRI van 85. Deze komen per drie op een frame en zijn in alle richtingen te verstellen. Hier komen nog enkele 12 Volt rode LEDs bij, en om nog een extra boost te geven enkele 230 Volt, 50 Watt COB LEDs met actieve koelers, individueel aanstuurbaar en verplaatsbaar.

Iemand heeft mij verteld dat deze LED bouwlampen geen goede lampen zijn om planten mee te kweken, dus dat is een test die ik graag uitvoer.

Tot het volgende verslag, en… keep safe in crisistijd!

Excalibur

(advertentie)