- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Brandnetelgier en wilgenwater in dezelfde emmer?
Boeddha-BigBud maakt zelf zijn eigen biologische plantenvoeding van van alles en nog wat. Van koffieprut tot urine heeft hij allemaal geprobeerd, alleen kost het hem wel veel tijd. Om het proces wat te versnellen wil hij brandnetelgier (natuurlijke voeding) en wilgenwater (natuurlijke wortelstimulator) samen in één emmer maken. Maar kan dat ook, of zorgt het mengen voor problemen? Lieve Muna duikt erin en legt uit.
Brandnetelgier en wilgenwater
Brandnetelgier is een fantastische natuurlijke bron van mineralen voor planten. Wilgenwater bevat Salicine en dat is een natuurlijke wortelstimulator. Boeddha-BigBud maakt dit soort biologische middelen zelf om zijn wietplanten mee te verwennen. Om tijd te besparen wil hij de twee middelen echter in één keer in dezelfde emmer maken. Het is de vraag of dat kan, lees maar mee.
|
Hoi Boeddha-BigBud, dat is inderdaad alweer even geleden. Leuk dat je me weer om raad vraagt, en je Blue Mystic planten zien er prachtig uit! Je ziet dat ze van de biologische en zelfgemaakte voeding genieten! Ik raad je alleen wel aan om de dode blaadjes op te ruimen. Die lijken onschuldig en zijn dat meestal ook, maar kunnen een lokkende werking op insecten hebben, die het afval komen ‘opruimen’.
Ik weet natuurlijk niet uit mijn hoofd welke stoffen en processen allemaal met elkaar zouden kunnen reageren, dus ik heb het even opgezocht. Ik kon geen reden vinden waarom brandnetelgier en wilgenwater niet samen in één emmer gemaakt kunnen worden, dus ga ik ervan uit dat het wel moet kunnen.
Addertje onder het gras?
Ik kan me voorstellen dat het een hoop tijd kost om veel biologische voeding zelf te maken, en dat je de middelen daarom gecombineerd wil maken. Uiteindelijk is het maken van brandnetelgier net als het maken van wilgenwater een kwestie van laten weken in water. Brandnetelgier ondergaat hierbij wel een gistingsproces maar verder reageren de mineralen uit de brandnetels, schijnbaar niet met de salicine uit de wilgentakken.
Ik kan me alleen wel voorstellen dat je niet altijd alle stoffen aan je planten wil geven, en als ze gemengd zijn kun je ze niet meer apart geven. De natuurlijke wortelstimulator uit het wilgenwater is misschien niet altijd nodig. En in de bloeifase wil je misschien juist geen stikstof aan je planten geven? Wat dat betreft is het misschien wel handiger om de middelen gescheiden te houden.
Tijdbesparing
Er zijn trouwens ook andere methodes om de middelen sneller te maken, en zo wat tijd te besparen. Misschien is dat een betere methode als je de middelen nog eens apart aan een plant wil geven. Het gistingsproces van brandnetelgier kun je bijvoorbeeld versnellen door wat suiker toe te voegen.
Het maken van wilgenwater kun je ook versnellen. Gebruik daarvoor de nog niet verhoute uiteinden van de takken want die bevatten het meeste van de werkzame stof salicine. Vermaal ze om het contactoppervlak te vergroten, en gebruik kokend water in plaats van koud water. Als je het water dan laat afkoelen en de takjes eruit filtert, is het al meteen klaar voor gebruik.
Succes met het maken van de biovoeding Boeddha-BigBud!
-xxx- Muna
(advertentie)