- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
BREAK! Meerderheid in Tweede Kamer voor gereguleerde wietteelt
Historisch nieuws uit Den Haag. Er zou namelijk voor het eerst in de geschiedenis een Kamermeerderheid in Nederland zijn voor regulering van wietteelt. Een D66 wetsvoorstel daarvoor kan op voldoende steun rekenen in het parlement nadat VNL en PvdA ‘om’ zijn!
Komt er een einde aan 40 jaar gedogen?
Zou er dan toch nog binnen afzienbare tijd een einde komen – in positieve zin – aan 40 jaar gedoogbeleid? Het AD meldt vrijdag dat er sprake is van ‘een radicale omslag in het wietbeleid van Nederland’. Een wetsvoorstel van Vera Bergkamp van D66 om de wietteelt te reguleren en onder controle van het Rijk te laten plaatsvinden zou inmiddels op genoeg steun onder de 150 parlementariërs kunnen rekenen.
Naast de usual suspects die legale wietteelt zien als een oplossing voor de criminaliteit die samengaat met het huidige verbod – zeg maar links Nederland plus D66 – is het vooral de draai van VNL die zorgt voor die historische meerderheid in de Tweede Kamer. VNL heeft 2 zetels en wel van PVV-deserteurs Louis Bontes en Joram van Klaveren. Het is echter vooral de nieuwe lijsttrekker Jan Roos (voormalig GeenStijl en de man achter het Oekraïne-referendum) geweest die na geheim overleg op Prinsjesdag met D66-leider Alexander Pechhold overstag is gegaan en zijn jawoord geeft aan regulering van de wietteelt in Nederland.
PvdA steunt oppositie
Ook regeringspartij PvdA zou achter het D66 wetsvoorstel staan en dat zou na stevig lobbywerk afgelopen zomer zijn bereikt. Daarmee kiezen de sociaal-democraten dus stelling tegen hun regeringspartner VVD, die zoals bekend van law & order houdt en daarom de boel maar de boel laat in de illegaliteit wat betreft cannabis.In het AD is D66’er Bergkamp optimistisch. “Nederland moet weer gidsland worden”, zegt ze onder meer. Door de teelt onder toezicht van de overheid te plaatsen wordt de criminaliteit de wind uit de zeilen genomen is haar stellige overtuiging. Ook de veiligheid voor argeloze burgers in de wijken verbetert als de kweekhokken uit de illegaliteit worden gehaald. En ook niet onbelangrijk; de gezondheid van de consument gaat er op vooruit, tenminste als het gaat om de kwaliteit van de cannabis in coffeeshops, want daarover gaat het wetsvoorstel. “De 500.000 gebruikers in Nederland hebben nu geen idee wat ze roken”, stelt Bergkamp.
Overheidscontrole
Mocht het wetsvoorstel inderdaad aangenomen worden dan krijgt Nederland een gesloten systeem, waarin vergunninghouders wiet kweken en de oogst laten keuren door de overheid. De coffeeshops moeten dan hun handel via deze route betrekken en alle andere wietkwekerijen zonder vergunning worden (net als nu het geval is) ‘opgespoord en ontmanteld’.
Elke Nederlander recht op thuisteelt 5 wietplanten
Historisch nieuws is het dus wellicht, maar er valt ook wel iets af te dingen op het D66 voorstel. Wat te doen met hasj bijvoorbeeld, nog steeds de favoriete cannabisvorm van 1 op de 7 blowers? En er wordt met geen woord gerept over de kleine thuiskweker die zonder commerciële bedoelingen voor eigen gebruik – medicinaal en/of recreatief – maximaal 5 planten teelt, buiten of binnen. Dat recht zou ook in de regulering moeten komen, net als dat dit in andere landen en Amerikaanse staten die cannabis gelegaliseerd hebben het geval is.
Wat ons betreft gelden de richtlijnen zoals de burgemeester van Tilburg die op papier heeft gezet voor de mediwiet patiënten in zijn gemeenten voor elke inwoner van Nederland. Voor details zie ons artikel ‘Tilburg staat patiënten toe om zelf thuis wiet te kweken‘ van vorige week.
Zwarte markt
Als Nederland overgaat van gedogen naar reguleren kan het niet zo zijn dat 60% van alle cannabis consumenten die NIET hun wiet kopen in een coffeeshop buitenspel staan en nog steeds als ‘crimineel’ worden gezien. Bovendien blijft er natuurlijk een grote zwarte markt bestaan dan.
Maar voor vandaag kan de vlag voorzichtig uit, want het lijkt er dus op dat er voor een deel van het probleem (de welbekende achterdeurproblematiek) wellicht snel een oplossing komt!