(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In een rapport van het onafhankelijke Adam Smith Institute staat een dringend advies aan de Britse politiek: legaliseer cannabis nu! Het bespaart veel kosten, maakt een einde aan een zinloos beleid en last but not least levert het de schatkist jaarlijks 1,22 miljard euro aan wietbelasting op bij een legale markt van 8 miljard!

Volg Amerikaanse voorbeeld

THE TIDE EFFECT – How the world is changing its mind on cannabis legalisation‘, zo heet het Britse rapport dat net na de Amerikaanse verkiezingen verschijnt in Groot-Brittannië. De legalisering in de VS en Canada zal ‘immense gevolgen’ hebben volgens de onafhankelijke onderzoekers van Adam Smith Institute. ‘The Tide Effect bepleit sterk dat Groot-Brittannië snel het Noord-Amerikaanse voorbeeld volgt’, zo stellen de wetenschappers, ‘want de legalisering van cannabis hier is zowel over tijd als onontkoombaar’.

Legale wietmarkt van 10 miljard euro

Zoals het een goed rapport betaamt staan er meer dan genoeg overtuigende cijfers in over het falende cannabisbeleid van nu in de UK. Zo zal een gelegaliseerde cannabismarkt op het eiland goed zijn voor een omzet van ongeveer 7 miljard pond per jaar, ofwel ruim 8 miljard euro! Alleen al aan de directe verkoopbelasting levert dat de Britse schatkist aan belastingen 1 miljard pond per jaar op.

Daarbij komen flinke besparingen, zoals die op het gevangeniswezen. Op dit moment zitten er bijvoorbeeld alleen in Engeland en Wales al 1363 mensen vast wegens cannabiszaken, wat de belastingbetaler ieder jaar 50 miljoen pond kost (bijna 60 miljoen euro).

Steun van politici

Het 60 pagina’s dikke rapport wordt ondersteund door Britse politici van diverse partijen, waaronder voormalig vice-premier Nick Clegg. En waarom ook niet, het leest als één groot pleidooi voor het onmiddellijk afschaffen van die belachelijke war on drugs, die nu al veel te lang veel te veel schade oplevert en praktisch nul resultaat.

‘The Tide Effect’ formuleert de noodzaak voor legale wiet in de UK in 8 hoofdpunten. Omdat die eigenlijk ook naadloos toe te passen zijn op Nederland en België – de Lage Landen volharden immers ook nog steeds in die zinloze drugsoorlog – hebben we de moeite genomen om die te vertalen. Sla er gerust deze of gene tegenstander van legale cannabis mee om de oren!

shutterstock_195621923

De 8 hoofdpunten

  1. De strategie van de regering is gebaseerd op drie hoofdpeilers: het terugdringen van de vraag, het beperken van het aanbod en het versterken van hulpverlening. Alle drie falen ze.
  2. Regulering is substantieel meer gewenst dan eenvoudige decriminalisering of ongereguleerde legalisering, omdat alleen regulering recht doet aan alle vier de kernpunten: verzekeren dat het product voldoet aan acceptabele standaards van kwaliteit en zuiverheid; criminele bendes zoveel mogelijk verwijderen uit het cannabisveld; inkomsten vergaren voor het ministerie van Financiën door BTW-heffing; en de beste bescherming van de volksgezondheid.
  3. Het complete taalgebruik wat gebruikt wordt rondom cannabis gerelateerde zaken moet veranderd worden. Taal vormt net zo’n formidabel grote barrière als wetgeving. De tegenstanders van legalisering zijn lang in staat geweest om hun positie te versterken door woorden te gebruiken waar het publiek bang van wordt: ‘illegaal’, ‘crimineel’, ‘gevaarlijk’ enzovoorts. Alleen door termen uit de volksgezondheid, consumentenrechten en schadebeperking te gebruiken – dezelfde taal als die we gebruiken bij alcohol en tabak – kunnen we richting legalisering opschuiven.
  4. De omvang van de gelegaliseerde industrie zal enorm zijn. De VS-markt wordt geschat op een waarde van 25 miljard tegen de tijd van de volgende verkiezingen in 2020. Een vergelijkbaar gereguleerde UK-markt zou rond de 7 miljard pond (ruim 8 miljard euro) per jaar waard kunnen zijn.
  5. Juridisch legaliseren van cannabis maakt langetermijn-onderzoeken naar de gezondheidseffecten mogelijk, iets wat nu niet mogelijk is. De effecten van zowel alcohol als tabak worden goed begrepen vanwege de hoeveelheid wetenschappelijke, gecontroleerde/kritische onderzoeken ernaar.
  6.  Veel veranderingen in de publieke opinie worden aangedreven, of op zijn minst geprikkeld, door een emotionele respons van een deel van het publiek. Er moeten meer inspanningen geleverd worden om te laten zien dat de cannabiszaak ook een menselijk aspect bezit waaraan veel mensen appelleren.
  7. Iedere campagne om cannabis te legaliseren moet uit meerdere facetten bestaan, waarbij in ieder geval publieke steun, media analyses en politiek engagement horen.
  8. Verantwoordelijkheid voor het cannabisbeleid zou primair verplaatst moeten worden naar het ministerie van Volksgezondheid, terwijl de rol van Binnenlandse Zaken (in Nederland dus vooral Justitie, red.) veranderd moet worden van het handhaven van het verbod naar het handhaven van de regulering en licenties.
[openingsfoto: Anton Watman/Shutterstock, foto Britse vlag: karen roach/Shutterstock]
(advertentie)