(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het Royal College of Nursing in Groot-Brittannië heeft met overweldigende meerderheid gestemd vóór legale mediwiet. De vakvereniging van verpleegkundigen gaat daar nu bij de regering op aandringen: cannabis moet niet anders worden behandeld als farmaceutische pijnstillers en medicijnen. En als een patiënt wiet verkiest, mag dit hem of haar niet in de problemen brengen met justitie.

Roep om hervormingen uit het veld

In tegenstelling tot Nederland, waar je nooit iets fatsoenlijks hoort vanuit de vakbonden van politie of gezondheidszorg over legalisering van cannabis, nemen zulke maatschappelijke organisaties in het buitenland wél deel aan het wietdebat. En terecht, want bijvoorbeeld verpleegsters kunnen in hun dagelijks werk zien hoeveel baat patiënten kunnen hebben bij de ‘illegale drug’ – en ze zien tevens de vaak schadelijke bijwerkingen van verslavende farmaceutische medicatie.

Leden van het Royal College of Nursing (RCN, met bijna een half miljoen leden in de UK)) beargumenteren nu op hun jaarlijkse congres – dit keer in Belfast – dat bijvoorbeeld morfine en fentanyl beide legaal zijn, ondanks dat ze uit dezelfde familie als heroïne komen, en dat cannabis dus niet anders behandeld zou moeten worden. Afgelopen maand riep het Royal College of Physicians – waarbij 26.000 dokters zijn aangesloten – ook al op om cannabis te decriminaliseren.

Beschermen patiënten

Het legaliseren van de drug cannabis zou patiënten beschermen tegen ’twijfelachtige dealers’ en voorkomen dat ze als criminelen worden behandeld, aldus de Britse zustersvereniging. Tracey Risebrow is verpleegkundige in Suffolk, het district dat het legaliseringsvoorstel indiende op het jaarcongres.

Zij zegt: ‘Vanzelfsprekend is het beter als patiënten die wiet gebruiken worden gemonitord door gezondheidsprofessionals, die snel kunnen ingrijpen bij eventuele bijwerkingen. Het is onmenselijk dat mensen moeten lijden als er iets is dat ze kan helpen… we maken criminelen van mensen die slechts dat willen doen wat het beste is voor hun geliefden.’

De Britse verpleegsters willen hun patiënten graag helpen met een medicijn dat wél effectief is en als dat wiet is moet dat legaal kunnen… [foto: mikeledray/Shutterstock]

‘Complete decriminalisering’

Tegenover Britse media verklaart chief executive Janet Davies na het debat dat de verpleegkundigen het ‘frustrerend’ vinden als ze niet in staat zijn om patiënten een medicijn te geven dat hen zou kunnen helpen. Door legalisering van cannabis kunnen kwetsbare patiënten die momenteel aan ‘zelfmedicatie’ doen met wiet uit illegale bronnen beschermd worden, aldus de RCN-baas.

De zusters stemden overigens voor een ‘complete decriminalisering’ van cannabis in al haar vormen, inclusief hasj en olie. Davies zegt er echter direct bij dat medische professionals niet het roken van wiet zullen promoten.

Psychiaters tegen, activisten voor

Minder enthousiast zijn ze bij het Royal College of Psychiatrists. ‘De legale status van cannabis en andere drugs is een zaak voor de regering en niet voor artsen om over te beslissen. Cannabis heeft significante mentale gezondheidsrisico’s voor sommigen, inclusief psychose, depressie en angst. Wij steunen officieel goedgekeurde cannabisproducten nadat er gedegen, onafhankelijk onderzoek heeft plaatsgevonden.’

De reacties van pro-cannabis activisten zijn uiteraard positief. Ook zij vinden dat mensen die verlichten vinden in medicinale cannabis moeten worden behandeld als patiënten en niet als criminelen. Ook wijzen ze erop dat mediwiet inmiddels ook wetenschappelijk als veilig en effectief wordt beschouwd.

[openingsbeeld: Andrei Verner/Shutterstock]
(advertentie)