- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bud washing (toppen wassen): hoe en waarom doe je dat?
Jawel, je leest het goed. We gaan het hebben over bud washing oftewel het wassen van wiettoppen. En ja, dat doe je inderdaad in water. En mocht je nu denken, ‘WTF!?’, dan is dat precies de reden waarom deze methode controversieel is. Toch is het wassen van toppen minder gek dan je misschien denkt…
Bud washing. Het klinkt je misschien wat vreemd in de oren maar toch heeft het zijn voordelen als het nodig is. Mits je het op de juiste manier doet, heeft het geen nadelige gevolgen voor je wiet. Sterker nog, volgens kwekers die de methode toepassen, zorgt bud washing ervoor dat je cannabis zachter wordt voor je keel bij het roken, en de smaak beter tot zijn recht komt.
Wat is bud washing?
Even bij het begin beginnen, want wat is bud washing of toppen wassen precies? Nou heel simpel, bud washing is een methode om viezigheid zoals stof, dode insecten en huidcellen, pluisjes en haren van wiettoppen af te wassen. Eigenlijk is het meer spoelen dan wassen, en wel in een mengsel van water, zuiveringszout (baking soda) en citroensap.
We zullen je zo exact vertellen hoe en waarom je toppen kunt wassen maar eerst moeten we het hebben over het controversiële karakter van deze methode. Want je zal niet de enige zijn die zich afvraagt of we misschien een gaatje in ons hoofd hebben om dit überhaupt voor te stellen. Nou, allereerst hebben wij het wassen van toppen niet zelf bedacht maar ene Doc Bud (website).
Ten tweede is de methode minder vreemd of raar dan je denkt. Er zijn ook kwekers die hun wiet in water laten curen. Verder is het wassen van toppen in water met waterstofperoxide een bekende methode om meeldauw van wiet te verwijderen, aangeprezen door niemand minder dan Jorge Cervantes. Het water tast de smaak van je wiet niet aan, en spoelt ook geen trichomen of smaakstoffen weg. Tenslotte, zo beredeneren voorstanders, is het gek dat we groente en fruit wél wassen voordat we het consumeren, maar wiet niet.
Bud washing: waarom doe je dat?
Zoals gezegd is het wassen van wiettoppen een methode om vuil van de wiet te spoelen. Je hoeft dus ook alleen aan bud washing te denken als je toppen veel stof of ander vuil hebben opgevangen. In de regel is dit alleen als ze buiten zijn gekweekt. Toppen zijn plakkerig dus kleine deeltjes blijven er gemakkelijk aan plakken, ook al kun je het niet zien.
Binnenkwekers hoeven zich doorgaans dus geen zorgen te maken over zulke viezigheid en kunnen het bud washing overslaan. Buiten gekweekte wiet kan echter een hoop vuil bevatten, kijk maar eens op de foto hieronder om te zien wat er zoal in het water terecht komt na een wasbeurt.
Bud washing: hoe doe je dat?
Het wassen van wiettoppen is niet moeilijk maar wel een extra stap in het oogst en droogproces. Je doet het direct na het oogsten, wanneer de wiet nog vers is. Richt voordat je begint ook alvast even je droogruimte in, want het is belangrijk dat je wiet na het wassen meteen te drogen kunt hangen. Zorg voor een GOEDE af- en aanvoer van lucht in je droogruimte, en plaats ventilators die je op je gewassen toppen kunt richten. Het is met name de eerste paar uur na het wassen, belangrijk om voor een goede luchtcirculatie te zorgen. Een schuur of zolder zonder goede verluchting is niet voldoende voor pas gewassen wiettoppen!
- Begin met het verwijderen van de grote schutbladeren maar laat suikerblaadjes zitten. Knip je toppen nog even niet van de takken af, want het is handig als je hele takken tegelijk kunt wassen.
- Zet drie grote emmers of bakken water klaar van ongeveer 20 liter. Gebruik omgekeerd-osmose-water als je dat hebt, maar met schoon kraanwater kan het ook. Voeg aan de eerste emmer 60 milliliter citroensap en 60 gram zuiveringszout (baking soda dus, GEEN bakpoeder!). De twee andere emmers dienen om na te spoelen, dus bevatten gewoon schoon water.
- Neem nu één voor één je zojuist geoogste takken. Dompel ze in de eerste emmer onder en draai ze enkele seconden rond. Zorg er hierbij voor dat je toppen de zijkanten en de bodem van de emmer NIET RAKEN. Neem de top uit de eerste emmer en doe hetzelfde in emmer twee, en daarna nog eens in emmer drie om na te spoelen.
Na het wassen kun je je toppen voorzichtig uitschudden en in je droogruimte te drogen hangen. Hang ze aan een lijntje en leg ze niet te drogen in een droogrek. Zorg nogmaals voor goede verluchting en richt in ieder geval de eerste paar uur, rechtstreeks ventilators op je toppen.
En zo was je een wiettop. Mocht je nog huiverig zijn, probeer het dan eerst eens met een enkele top om het resultaat te zien. Zo verzeker je jezelf ervan dat je droogruimte toereikend is voor het bud washing, en raak je vertrouwd met de methode. Kijk ook eens op de pagina van Doc Bud over bud washing.
(advertentie)