- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Buiten autoflowers kweken, een uitgebreide handleiding
Buiten autoflowers kweken is echt niet moeilijk. Sterker nog, autoflower wietplanten zijn ideaal om in ons Nederlandse klimaat buiten te kweken. Ze bloeien helemaal vanzelf en hebben een vaste levenscyclus van ongeveer drie maanden. Hierdoor kun je ze buiten prachtig afbloeien als je ze op de juiste manier verzorgt. We helpen je op weg met een uitgebreide handleiding.
Autoflower wietsoorten hebben één groot voordeel: ze bloeien vanzelf. Hierdoor zijn het ideale planten om buiten te kweken. Dankzij de vaste levenscyclus van een maand of drie bloeien ze al vroeg in het jaar, en tijdens de mooiste zomermaanden. Hierdoor kunnen ze buiten ongestoord afrijpen. Zonder de gebruikelijke problemen van ‘gewone’ wietsoorten, die pas in augustus aan de bloeifase beginnen.
Buiten autoflowers kweken vraagt echter wel om de juiste timing en de juiste verzorging. Het grote voordeel van autoflowers vraagt namelijk ook om een speciale behandeling. Ze moeten immers razendsnel groeien, om in drie maanden een mooie oogst te kunnen produceren.
Wanner begin je met buiten autoflowers kweken?
‘Gewone’ wietsoorten die pas gaan bloeien wanneer de dagen korter worden, kun je eventueel al in februari ontkiemen en een tijdje binnen onder kunstlicht zetten tot ze naar buiten kunnen. Ook kun je ze nog halverwege de zomer ontkiemen. Ze bloeien immers toch pas in augustus, dus hebben dan nog tijd genoeg om een bepaald formaat te bereiken voordat de bloeifase begint.
Buiten autoflowers kweken vraagt echter om een specifieke timing. Om ervoor te zorgen dat ze in de mooiste zomermaanden in bloei staan. En zodat ze in de weken daarvoor bij gunstig weer kunnen groeien, ontkiem je autoflowers voor het beste resultaat pas halverwege mei. Het zonlicht in het voorjaar is relatief blauwer van kleur, en vanaf mei ook al krachtig genoeg om voor een snelle groeifase te zorgen.
Zou je autoflowers eerder ontkiemen, dan is het zonlicht aanzienlijk zwakker, de temperatuur lager en de dagen korter. De groeifase verloopt dan lang niet zo goed, waardoor autoflowers waarschijnlijk aanzienlijk kleiner blijven. En er is nog een reden om autoflowers pas halverwege mei ontkiemen. De bloeifase start dan namelijk rond de tweede helft van juni, zodat autoflowers buiten in juni, juli en augustus kunnen bloeien. De zonnigste maanden van het jaar.
Autoflowers ontkiemen
Autoflower wietzaden kun je het beste binnen laten ontkiemen, bij kamertemperatuur en in het donker. Zo komen de autoflower zaden het snelste uit, en kunnen ze meteen aan hun groeifase beginnen. Zogezegd is het namelijk belangrijk dat autoflower wietplanten zo snel mogelijk groeien, en dat gaat beter bij een aangename temperatuur.
Het ontkiemen van autoflowers gaat niet anders dan het ontkiemen van andere wietzaden, en kan op verschillende manieren. Verreweg de beste manier van ontkiemen, die wij altijd aanraden en die ook altijd lukt, is tussen een nat koffiefilter in een diepvrieszak, en verticaal in het donker. Als je deze handleiding voor het ontkiemen volgt dan kan het eigenlijk niet misgaan, en zijn je autoflower zaden na een dag of twee, drie allemaal uitgekomen.
Het is belangrijk om de uitgekomen zaden in de grond te stoppen zodra de autoflower zaden een worteltje van 1 tot 3 centimeter hebben.
Er zijn kwekers die nog steeds vinden dat je autoflower wietplanten niet zou moeten verpotten, en dus meteen in een grote pot moet zetten. Dat stamt echter uit de begindagen van autoflowers, toen deze bijzondere wietplanten nog erg klein bleven. Moderne autoflowers worden echter een stuk groter, en kun je prima een keer verpotten. Bovendien is het veel makkelijker om een kleine zaailing water te geven in een klein potje; in een grote pot geef je namelijk heel snel te veel water.
Gebruik liefst vierkante plastic plantenpotjes ter grote van een koffiekopje met afwateringsgaten, om je uitgekomen autoflower zaden in te planten. Gebruik géén zaai- en stekgrond maar neem liever potgrond. Zaai- en stekgrond bevat namelijk veel zand en geen voeding, en kan een zaailing snel verstikken en uithongeren.
Prik met een schoon satéstokje een gaatje in de aarde, en stop hierin het uitgekomen zaadje, met de wortel naar beneden (!). Begraaf het zaadje zelf niet, maar plant het zo, dat je de bovenkant van het zaadje nog net kunt zien, en geef wat water. De aarde moet licht vochtig zijn maar zeker niet nat.
Autoflowers voorgroeien voor buiten
Als je autoflowers gezaaid zijn, zet je ze op een warme lichte plaats. Mocht het buiten erg koud zijn, zet ze dan binnen in de vensterbank, eventueel met een extra spaarlampje erboven. Na een of twee dagen komen de zaailingen boven de grond. In principe kun je ze nu buiten zetten, maar let op warme dagen op dat ze niet uitdrogen. Als het heel slecht weer is, is het beter om je autoflowers nog even naar binnen te halen.
Na twee weken heb je een mooi autoflower plantje met twee setjes gekartelde wietbladeren. Wanneer je daarbij ook nog worteltjes uit de onderkant van het potje ziet piepen, is het tijd om je autoflower te verpotten. Door het verpotten krijgen de wortels meer ruimte en zullen autoflowers sneller gaan groeien.
Autoflowers verpotten
Buiten autoflowers kweken gaat het beste in lekkere luchtige aarde. Hoe luchtiger het aardemengsel namelijk is, hoe meer zuurstof de wortels krijgen en hoe minder weerstand de wortels ondervinden. Je kunt hiervoor bemeste potgrond uit het tuincentrum met ongeveer 30% perliet verrijken. Growshops verkopen echter ook potgrond met perliet, speciaal voor cannabisplanten.
Kies een pot op basis van de te verwachten hoogte van de autoflower die je buiten gaat kweken. De meeste autoflowers worden 60 tot 80 centimeter hoog, en hebben genoeg aan een pot met een inhoud van 12 tot 15 liter. Grote autoflowers die ongeveer 120 centimeter hoog kunnen worden hebben wat meer ruimte nodig, tot 25 liter ongeveer. Lees hier verder over diverse soorten potten die je kunt gebruiken om buiten autoflowers te kweken.
Het verpotten van autoflowers, kun je het beste doen zonder al te veel stress voor de plant. Vul hiervoor de nieuwe pot met aarde, en maak een kuiltje in het midden dat iets groter is dan het kleine voorgroeipotje. Zet het plantje met potje en al in het kuiltje en druk de aarde zachtjes aan. Als je het plantje nu optilt heb je een mooie afdruk, waar je plantje precies in past. Met het plantje ondersteboven in je ene hand, kun je met je andere hand het potje verwijderen. Laat je plantje in het voorgevormde gat zakken, en druk het zachtjes aan. Geef wat water en voila, je autoflower is verpot.
Buiten autoflowers kweken: de bloeifase
Als je halverwege mei hebt ontkiemd, twee tot vier weken hebt voorgegroeid en je plantje hebt verpot. Dan is het inmiddels juni en staan je autoflowers waarschijnlijk al een tijdje buiten. Hier krijgen ze nu meer dan genoeg zonlicht, terwijl de wind de takken versterkt en verse lucht aanvoert. De moeilijkste en meest kwetsbare momenten van buiten autoflowers kweken zijn achter de rug. Je autoflowers kunnen nu zonder al te veel hulp doorgroeien, en sommigen staan wellicht al in bloei.
Nu is het belangrijk om ze zo goed mogelijk door de bloeifase heen te helpen. Het belangrijkste daarvoor is dat je ze op tijd water geeft, en zorgt dat de aarde ook weer niet te nat wordt. Water geven lijkt eenvoudig maar er wordt vaak te veel of te weinig gegeven. Heb je ook moeite met de juiste hoeveelheid water, dan verwijzen we je graag door naar dit artikel over wietplanten water geven.
Voeding om te bloeien
Omdat autoflowers na een week of vijf vanzelf gaan bloeien, hebben ze doorgaans geen groeivoeding nodig als je ze in potgrond kweekt. Zeker als je een vruchtbaar aardemengsel hebt gebrukkt, of wat compost door je aarde hebt gemengd. De voeding in de aarde is dan voldoende voor de groeifase. Wanneer autoflowers echter goed en wel in bloei staan, kun je ze wel bijvoeden. Doe dat met plantenvoeding die rijk is aan fosfor en kalium. Je kunt hiervoor het beste biologische bloeivoeding gebruiken, en je houden aan de aanwijzingen op de verpakking.
Vaste biologische voeding is ook goed voor het buiten autoflowers kweken. Hiervoor zijn diverse soorten biologische of organische korrels en tabletten verkrijgbaar. Het voordeel van vaste meststoffen, is dat de voeding langzaam vrijkomt, en dus niet wegspoelt als het erg veel regent. Als alternatief op kant en klare korrels of tabletten (tabs) kun je echter ook wat beendermeel gebruiken uit het tuincentrum. Beendermeel bevat redelijk veel fosfor, en is dus een goede bron van voeding voor de bloeifase.
Buiten autoflowers oogsten
Heb je halverwege mei ontkiemd, dan zijn de meeste autoflowers tegen het einde van augustus klaar om te oogsten. Dit kun je zien door te kijken naar de toppen, en eventueel met een kleine microscoop te kijken naar de trichomen. Trichomen zijn de kleine plakkerige harsdruppeltjes op de toppen.
Wanneer autoflowers oogstrijp zijn, dan zijn de toppen dik en opgezwollen. De bloeiharen zijn voor het grootste gedeelte bruin geworden en ingedroogd. Bekijk je de toppen onder een kleine microscoop (of met de vergrootglas-functie van je smartphone) dan zie je daar de trichomen. Die zouden bij een oogstrijpe autoflower voor het grootste deel wittig en troebel moeten zijn. Zijn ze transparant, dan is het nog te vroeg voor de oogst. Zie je heel veel bruine trichomen, dan heb je te lang gewacht.
Het oogsten van autoflowers doe je als volgt. Eerst pluk je met de hand alle grote schutbladeren met een zichtbaar steeltje van de plant. Vervolgens kun je de plant onder aan de stam afknippen en ondersteboven in het donker te drogen hangen. Sommige kwekers knippen voor het drogen ook alvast alle kleine blaadjes weg maar dat kun je ook na het drogen doen. Het is een kwestie van voorkeur, en hier lees je de voor- en nadelen van droog versus nat knippen.
Drogen
Het drogen van wiet moet je nooit versnellen, want hoe langzamer het droogt, hoe beter de kwaliteit. Drogen doe je daarom het beste in het donker in een goed geventileerde ruimte. Binnenkwekers gebruiken hier vaak een kweektent voor, met alleen de afzuiger aan zodat de lucht goed ververst wordt. Je kunt wiet echter ook drogen in een schuur, of een kamer met een raampje open.
Het drogen duurt gemiddeld een dag of tien. Daarna kun je de knaktest uitvoeren om te checken of de wiet voldoende gedroogd is. Breek hiervoor simpelweg een paar takjes om te horen of ze met een hoorbaar knakgeluid breken. Is dit het geval dan kun je je wiet opbergen in glazen potten om te laten rijpen (curen). Buigen de stelen bij de knaktest zonder te breken, dan is de wiet nog te nat om op te bergen.
Buiten autoflowers kweken: de valkuilen
Je ziet, buiten autoflowers kweken is niet zo moeilijk. Er zijn echter wel een paar valkuilen waar we je tenslotte toch nog even voor willen waarschuwen. Te beginnen met het buitenleven. Want ook al zaai je in mei en groeien en bloeien autoflowers tijdens de mooiste maanden van het jaar, je hebt nog steeds met het Nederlandse weer te maken. Je autoflowers zullen dus zonnige weken doormaken maar ook regenachtige weken en stormachtige weken.
Het valt daarom aan te raden om autoflowers te ondersteunen met wat bamboestokken, of een kooiconstructie van tuingaas dat je aan de pot kunt binden met tie-wraps. Als je dat meteen na het verpotten doet, kunnen de takken er mooi doorheen groeien, en zorgt zo’n kooi ook meteen voor een mooie en open plant.
Tijdens enorme regenachtige periodes is het een goed idee om je autoflowers onder een afdak te zetten. Helemaal als ze dan al dikke toppen hebben, maar de regen kan er ook voor zorgen dat de aarde te nat wordt. Om dat te voorkomen, kun je de potten gedeeltelijk afdekken met wat huishoudfolie.
Nog een typische valkuil bij het buiten kweken van autoflowers zijn bladluizen. Omdat autoflowers al vroeg in het jaar bloeien, zijn ze gewilde planten voor bladluizen. Let daar dus goed op tijdens de bloeifase, en let ook goed op mierennesten. Mieren dragen bladluizen namelijk je wietplanten in, zodat ze ze kunnen ‘melken’. Bladluizen scheiden een zoete stof af waar mieren gek op zijn. Zet autoflowers daarom nooit in de buurt van een mierennest. Heb je toch last van bladluizen? Dan kun je ze proberen af te spoelen met koud water.
(advertentie)