- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Buiten keiharde toppen kweken
ROLLING STONED TOP 50 #26 Het is wellicht een post die meer voor de zomer geschikt is. Maar ja, we schreven hem dan ook in de zomer van 2015. Want ook buitenkwekers nemen tegenwoordig geen genoegen meer met luchtige en ondermaatse topjes, en waarom zouden ze ook? Je kunt buiten namelijk ook keiharde golfballen van wiettoppen kweken! Misschien moet je bij het lezen van deze post daarom maar even wat aantekeningen bewaren voor komend jaar, want voor je het weet is het namelijk weer zover en kunnen de buitensoortjes weer de grond in. Buiten keiharde toppen kweken doe je zo!
Het is lente en dat betekent dat het buitenkweekseizoen weer voor de deur staat. Als je dit jaar nou eens echt knalharde toppen wil kweken die minstens net zo goed is als de coffeeshopwiet die je de hele winter hebt gerookt, wacht dan niet tot het natte herfstweer roet in het eten gooit.
Onder de zon groeien planten nog altijd het beste, dat komt omdat zonlicht nou eenmaal vele malen sterker is dan het kunstmatige licht van een lamp. Zelfs op bewolkte dagen. De enige reden dat buitenwiet-toppen vaak minder potent en minder dik zijn dan hun binnen gekweekte tegenhangers is dat je in het klimaat hier meestal niet aan goed afbloeien toekomt. Buitenwiet wordt vaak te vroeg geoogst omdat het natte herfstweer toprot veroorzaakt en dat is jammer. Maar met een slimme strategie kun je ook je buitenwiet goed af laten rijpen.
Om ervoor te zorgen dat je wiet goed en wel is afgerijpt voor het natte herfstweer begint, kun je een aantal dingen doen. Je kunt om te beginnen autoflower wietsoorten kweken, dit is wellicht nog de makkelijkste weg naar goed afgerijpte buitenwiet. Maar ook gewone soorten zijn al midden in de zomer af te bloeien door ze te verduisteren. En als je over een kweekruimte binnen beschikt kun je er tenslotte ook voor kiezen om je buitenplanten gewoon binnen af te bloeien.
Autoflowers onder de zon
Autoflower wietsoorten zijn ideaal voor de buitenkweek in ons koude klimaat, simpelweg omdat ze na een vaste cyclus van een week of 11, 12 klaar zijn voor de oogst. Ongeacht het dagelijkse aantal lichturen. Als je het slim aanpakt kun je met de meeste autoflower soorten zelfs twee keer oogsten in 1 zomer. Autoflower wietsoorten hebben lange tijd een slechte naam gehad qua opbrengsten, maar dat is allang niet meer zo. De eerste generaties autoflowers bleven inderdaad maar erg klein, maar inmiddels zijn er genoeg soorten op de markt die wel een meter hoog kunnen worden en ook ontzettend veel dikke toppen dragen. Als je een goede soort kiest en hem goed behandeld dan zit je met autoflowers echt gebakken!
Autoflowers kunnen prachtige oogsten opleveren in de zomer!
Er zijn een paar dingen die je met autoflowers anders moet doen dan met ‘gewone’ wietsoorten. Dit komt omdat een autoflower is voorgeprogrammeerd om in korte tijd explosief te groeien en te bloeien. De autoflower heeft dus geen tijd voor herstel en stilstand. Laat je autoflower daarom meteen starten in een grote pot en ga haar niet verpotten. Haal ook geen trucjes uit zoals toppen, fimmen, supercroppen of scroggen. Dit zijn allemaal goede kweektechnieken, maar niet voor autoflowers omdat ze simpelweg geen tijd hebben om ervan te herstellen. Wees ook zuinig met de voeding.
Verduisteren
Om je niet-autoflower buitenwiet goed af te laten rijpen, kun je er ook voor kiezen om de planten dagelijks te verduisteren. Zo heb je zelf in de hand wanneer de bloei begint. De meeste wietsoorten hebben wel zo’n twee maanden nodig om af te bloeien, als je dus aan het begin van juli begint met verduisteren kunnen je planten aan het begin van september echt helemaal klaar zijn.
21 Juni is de langste dag van de zomer, vanaf die dag worden de dagen langzaam korter en zal je wiet buiten langzaam in bloei gaan. Om dat proces een handje te helpen kun je je wietplanten vanaf die datum elke dag verduisteren. Je moet ervoor zorgen dat ze niet meer dan 12 uur licht krijgen per dag. Als je een schuur of garage hebt die je kunt verduisteren is het gemakkelijk. Zet je planten gewoon elke dag om dezelfde tijd binnen en haal ze er ‘s ochtends weer uit.
Screenshot uit Nederwiet, de moevie. Je ziet hoe biologisch wietkweker Doede de Jong zijn planten dagelijks verduistert en ’s ochtends weer licht geeft door het folie weg te halen
Verduisteren moet je wel elke dag doen, anders zou de plant weer terug in de groeifase kunnen gaan. Het is dus zaak om vol te houden tot de dagen buiten niet langer dan 12 uur duren, en dat is hier pas tegen het einde van september. Nog een voordeel van het verduisteren is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het licht van eventuele lampen van buiten of straatlantaarns. Als je geen schuur, garage of andere donkere ruimte hebt om je planten in te zetten, kun je ook verduisteren door de planten dagelijks in te pakken met zwart wit folie of een ander lichtdichte folie. Dit is wel wat lastiger want je moet dan een soort van constructie om je planten heen maken.
1 Van deze drie toppen is buiten gekweekt, zie jij welke? Wij ook niet.
Een gemakkelijke manier is om een grote plastic zak te nemen waar de hele plant in past en die natuurlijk lichtdicht is. Maak de zak aan de onderkant open en zet je pot erin. Wanneer je de zak aan de onderkant met een elastiek of touwtje om de pot bind, kun je hem elke dag optrekken en boven dichtmaken met een paperclip of iets dergelijks. Omdat het snel te vochtig kan worden in zo’n zak is het aan te raden om hem weer van de plant af te halen zodra het donker genoeg is. Je kunt ook een waslijntje boven je planten spannen en hierover een stuk lichtdicht folie hangen. Met knijpers maak je de folie dan aan de zijkanten dicht. Het moet goed lichtdicht zijn. Met wat kleerhangers aan de waslijn kun je het folie van de planten afhouden. Ook voor deze methode geld dat je het folie het best weer kunt verwijderen zodra het donker is.
Binnen afbloeien
Binnen afbloeien is ook een optie, alleen maak je hierbij natuurlijk geen gebruik van het zonlicht in de afrijpfase. Hiervoor haal je je wietplanten eigenlijk gewoon naar binnen op het moment dat het weer te slecht wordt en je buiten risico op toprot begint te lopen. Je moet er dan alleen wel rekening mee houden dat de planten buiten niet te groot worden om nog in je binnen kweekruimte te passen.
Door je buitenplanten binnen af te bloeien kun je ze echt goed laten afrijpen zonder dat je last hebt van nat herfstweer
Beperk het formaat van je wietplanten hiervoor door een pot te kiezen die niet al te groot is. Dus geen speciekuipen en uiteraard ook niet in de volle grond zetten. Kweektechnieken als supercroppen en toppen en fimmen kunnen ook van pas komen en eventueel kun je tenslotte ook het een en ander van je planten snoeien als ze te groot zijn geworden in het buitenzonnetje.
(advertentie)