- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Buiten wiet kweken met TheStonedGrower
TheStonedGrower stuurde ons het vierde buitenkweekverslag van het jaar op, en dat is niet zomaar een kweekverslag. Hij neemt je namelijk bij de hand en legt je stap voor stap uit hoe je vroeg in het jaar kunt beginnen met ontkiemen. Aan de hand van zijn eigen planten lees je hoe je wietzaadjes kiest, ontkiemt, voorgroeit, verpot en bewatert. Ook wijst hij je op alle mogelijke valkuilen voor jonge buitenplantjes.
Met dit kweekverslag van TheStonedGrower zijn we aardig op weg naar een mooi buitenkweekseizoen, maar we zijn er nog lang niet. Ook volgende week hopen we je namelijk weer een mooie tuin te kunnen laten zien, en misschien wel die van jou. Iedereen kan dit jaar immers buitenwietcorrespondent zijn, en als je verhaal gepubliceerd is krijg je daar gratis wietzaadjes in ruil voor terug. Nu over naar TheStonedGrower, die zijn vingers voor je heeft blauw getikt, veel lees- en kijkplezier!
We hebben in Nederland jammer genoeg te maken met wisselende en niet altijd gunstige weertypes, en dus krijgen wietplanten buiten met allerlei omstandigheden te maken. Toch kun je behoorlijk goede resultaten halen als je enkele hoofdregels aanhoudt, en de bewezen tips en tricks hier op CNNBS opvolgt. Te beginnen met de genetica, oftewel de zaden. Niet elke wietsoort is namelijk geschikt om buiten te kweken in Nederland.
Zaden voor buitenwiet
Mijn eerste advies is dan ook: kies genetica zorgvuldig. Controleer of de soort goed ‘gestabiliseerd’ is, dat betekent dat alle planten uit een verpakking zaden min of meer gelijk opgroeien. Het is dan ook verstandig om voor een gerenommeerde zadenleverancier te kiezen, en de klassieke Hollandse soorten hierbij niet over het hoofd te zien. Deze zijn immers ‘gemaakt’ voor ons klimaat. Kies in ieder geval voor wietsoorten die goed tegen de kou, een hoge luchtvochtigheid en wisselende temperaturen kunnen. Oftewel, wietsoorten die goed tegen schimmels bestand zijn, en liefst ook een beetje snel en kort bloeien.
Natuurlijk kun je ook lang bloeiende binnensoorten gebruiken, maar de resultaten daarvan vallen door ons klimaat vaak tegen. Het is dat geval dan ook slimmer om een autoflower van je gewenste soort te kopen. Omdat autoflowers vanzelf bloeien, kun je ze na drie mooie zomermaanden oogsten, en heb je veel minder last van het natte en koude najaar.
Groot, groter grootst!
Ga je voor autoflowers? Kweek dan in potten van een liter of 12 en maximaal 30 liter. Groter heeft amper nut en is verspilling van je grondstoffen (voeding, aarde etc.). Ga je voor fotoperiode-gevoelige wietsoorten, dan is er over het algemeen geen limiet aan potgrootte. Hoe groter de pot, hoe groter de plant. En heb je de mogelijkheid om direct in de volle grond te kweken, dan kun je echt een monsterplant creëren. Vooral als je de aarde eerst goed los en luchtig maakt, en zorgt dat alle benodigde voedingstoffen in de bodem aanwezig zijn.
Selectie van TheStonedGrower
Zelf heb ik inmiddels een enorme verzameling aan zaden vergaard; het had een compleet coffeeshopmenu kunnen zijn! Dit gaat er bij mij allemaal de grond in deze zomer.
- Hollands Hope (Dutch Passion)
- Big Bud (huismerk Wietzaadjes.nl)
- Monster Zkittlez (Zamnesia Seeds)
- Blue Forest Berry (Growers Choice)
- Mohammed (CNNBS x Seedstockers)
- Critical+ (Inseedious)
- Purple Kush Auto (Inseedious)
- Auto Blancaneu (CNNBS x Seedstockers)
- Auto Camelberry (CNNBS x Seedstockers)
Ontkiemen
Zoals je ziet een hoop soorten en zaden; de laatste twee autoflowers zijn dan ook optioneel, voor een eventuele tweede ronde, als het weer dat toelaat.
Ik ben dit jaar al vroeg (begin maart) begonnen met ontkiemen. En gezien ik geen kweeklamp gebruik, staan mijn zaailingen de eerste weken achter het raam, en worden ze belicht met de woonkamerlamp. Deze methode vraagt echter wel om wat meer uitleg maar daar kom ik straks vanzelf aan toe. Lees dus vooral verder.
Allereerst begin je natuurlijk met het ontkiemen van je zaden. Dit kan op verschillende manieren maar ik doe dat met de koffiefilter-methode; die heeft mij namelijk nog nooit in de steek gelaten. Deze methode is enorm succesvol en behoorlijk simpel:
Je maakt een ongebleekt koffiefilter nat en stopt hier (maximaal 5) zaden in, met de spitse/puntige kant naar beneden, want daar komt straks het worteltje uit. Ontkiem je meer dan één zaadje in een koffiefilter, zorg dan dat er ook ruimte tussen de zaden zit. Vervolgens stop je het vochtige koffiefilter met de zaadjes erin in een plastic (grip)zak, en hang je deze met wat plakband aan de binnenkant van een kastje waar het in het donker kan uitkomen.
Na een paar dagen (1 tot 3, maximaal 5) zal er een worteltje van een tot enkele centimeters tevoorschijn komen. Mocht dit niet het geval zijn, wees dan nog iets geduldiger. Eenmaal goed ontkiemd dan is eindelijk het moment gekomen dat je de zaailingen in de grond kunt stoppen.
Zaaien
In mijn geval stop ik de zaadjes na ontkieming direct in kleine kweekpotjes van 0,7 tot 1L. Omdat ik hierin slechts wil voorgroeien, kies ik een niet al te groot formaat. Ik vul de kweekpotjes voor de helft met aarde en prik in het midden een klein gaatje met een satéprikker. In dit gaatje stop ik het zaadje, met het worteltje naar beneden! Het spreekt voor zich maar we zeggen het toch even: stop maximaal één zaadje per potje! Je wil namelijk NIET dat jonge zaailingen en met elkaar de strijd aangaan om licht, vocht, voedingsstoffen, en ruimte en daarbij ook nog te riskeren dat ze met hun wortels in elkaar verstrikt raken.
Na enkele dagen zie je de stengel en de eerste twee kleine blaadjes tevoorschijn komen. Dit zijn de zogenoemde lobblaadjes. Als het zaadhulsje er nog (deels) op zit, is het beste om deze gewoon van nature los te laten gaan, en niet te gaan zitten pulken. Pulken en pielen kan schade aan de lobblaadjes opleveren, of erger. Een hoge(re) luchtvochtigheid helpt je plantje ook om het zaadhulsje af te schudden.
In mijn geval begon ik met ontkiemen op 3 maart, en op 6 maart konden zo goed als alle zaadjes in de grond. De rest volgde een dag later. Op 9 maart kwamen beiden Blue Forest Berry’s boven de grond, gevolgd door de eerste Mohammed en de eerste Purple Kush Auto. Daarna volgden op 10 maart de tweede Mohammed, de tweede Purple Kush Auto, een Monster Zkittlez, de Critical+, Hollands Hope en de Big Bud. Als allerlaatste kwam de derde Purple Kush Auto op 13 maart boven de grond.
Voorgroeien
Als je zo vroeg in het voorjaar ontkiemt als ik, is het van belang dat je extra verlicht om vroegtijdig bloeien te voorkomen. In mijn geval waren ze op 9 maart allemaal boven de grond, en in maart en ook in begin april is het nog (lang) geen 14 uur licht per dag. Zonder bijverlichting gaan je wietplantjes al na een paar weken bloeien. Dit willen we natuurlijk (nog) niet, dus zorg er altijd voor dat er tenminste 14 uur (maar liever nog 18 uur) licht is bij je kweekplek.
Ik heb daarom elke dag mijn woonkamerlamp bij het voorgroeien een paar uur extra aanstaan, zolang het buiten nog geen 14 uur of langer licht is. Daarna kan ik hiermee stoppen en regelt de natuur de rest. Dit jaar is het rond 17 april 14 uur licht of meer, je kunt dit checken op de handige buitenwiet kweekkalender die CNNBS elk jaar samenstelt. Zorg ook voor een (hoge) luchtvochtigheid van tenminste 50% of meer in deze fase. Het beste is tussen de 55% en 75% bij jonge (cannabis)planten.
Water geven
Dan gaan we naar het volgende: water (en eventueel wortelstimulator) geven. Zorg er altijd voor dat je 2 tot 3 keer per week water geeft. Een goede nat-droog-cyclus is van belang voor gezonde wietplanten. Maak je aarde nooit zeiknat, maar wel vochtig. Laat dit vervolgens door de plantjes opnemen en door verdamping opdrogen voordat je nieuw water geeft, meestal is dit na een dag of twee. Vergeet ook niet om af en toe bij het water wat wortelstimulator te doen.
Over het algemeen – als vuistregel – is het volume aan water dat je geeft (bij kleine potten) ongeveer 1/5e tot 1/8e van het totale potvolume. Laat het vocht goed in de aarde intrekken en bijna volledig opdrogen voordat je weer nieuw water geeft.
In het geval dat je plantje is gaan strekken achter het raam, zul je zien dat het erg handig is dat je een groot deel van de stengel gewoon kan ingraven door een laagje aarde toe te voegen. Dit is ook de reden dat ik de potjes bij aanvang slechts voor de helft vulde met aarde. Het deel van de stengel dat je ingraaft zal onder de grond nieuwe wortels vormen. Hierdoor zit je plantje weer stevig in de grond en strekt die ook minder.
Toppen
In slechts enkele weken tijd zijn al mijn zaadjes tot jonge vegetatieve planten uitgegroeid, en werd het tijd om de fotoperiode gevoelige dames te toppen. Toppen is High Stress Training, die je toepast om je plant(en) in plaats van één hoofdtop, twee of nog veel meer (hoofd)toppen aan te laten maken en de plant breder te laten groeien. Over het algemeen zorgt dit ervoor dat er in plaats van een kerstboom-structuur meer een struik-structuur door de cannabisplant wordt aangenomen.
Ik heb mijn fotoperiode gevoelige plantjes allemaal voor hun eerste keer met succes getopt op 11 april. Een paar dagen later is het resultaat al te zien, de planten beginnen zich meer in de breedte te ontwikkelen. Deze missie lijkt dus geslaagd! Nu moeten de plantjes alleen nog even twee of meer hoofdtoppen creëren.
Verpotten
De autoflowers heb ik noodgedwongen al verpot en gaan met enige tegenzin nu al naar buiten! Op het moment van schrijven zitten we in de zesde week, en dat betekent dat de autoflowers ook al kunnen gaan bloeien! Het is hierom, dat ik mijn drie autoflowers met enige tegenzin moest verpotten en naar buiten gezet heb. Ik wil de dames namelijk NIET verpotten wanneer ze al in bloei staan, en ik wil ze ook niet in deze kleine potjes laten afbloeien. Er zijn zeker kwekers die mooie resultaten met kleine potjes behalen, maar dan praten we vaak over een geoptimaliseerde binnenkeek met een professionele kweeklamp en alles erop en eraan.
Vanwege het 20L Air-Pot formaat is het geen mogelijkheid om deze potten, in drievoud achter het raam te zetten. Dus moeten de plantjes nu al naar buiten. Daarbij is het dan wel een mooie bijkomstigheid dat ze ook UV straling mee zullen krijgen van de zon, want achter het raam is die straling er helemaal niet of in het gunstigste geval nog steeds erg schaars. Elk raam en zeker dubbelglas filtert UV-licht (grotendeels) weg. Zogezegd, zo gedaan en wel op 12 april. Nu maar hopen dat alles goed gaat.
Enkele tips voor het verpotten van je wietplant(en):
- Verpot je planten als de wortels aan de onderkant zichtbaar zijn, en/of de gehele pot tot onderen gevuld is met wortels. Een andere vuistregel is als de wietplant ongeveer net zo groot of maximaal anderhalf keer zo hoog is als het potje zelf. Dit gaat echter alleen op bij gewone kleine potjes, en niet bij grote potten (15+ L) of afwijkende vormen zoals bakken/kuipen.
- Zorg ervoor dat de aarde in het potje niet te droog, maar ook niet te nat is. Licht vochtig dus. Dit maakt het verpotten gemakkelijker, omdat de aarde dan minder snel uit elkaar valt.
- Maak een kuiltje of gat in de nieuwe pot waar het plantje in verpot gaat worden. Het handigst hierbij is om met de pot waar je plantje nog in zit, een afdruk te maken in de aarde van de nieuwe pot.
- Houd je potje met plantje en al op de kop met het steeltje tussen 2 vingers. Met de andere hand kun je vervolgens voorzichtig het potje ‘masseren’ hierdoor komt het plantje en de aarde goed los. Wanneer het geheel goed los komt kun je het plantje nu daadwerkelijk gaan verpotten.
- Mocht je wietplantje achter het raam zijn gaan strekken, graaf hem dan wat dieper in. Het deel van de stengel dat nu onder de grond zit zal vanzelf wortels aanmaken.
- Nu het plantje in het eerder gemaakte gat zit, druk je de aarde heel zachtjes aan en vul je het geheel op met nog wat meer aarde.
- Geef na het overplaatsen wat water en eventueel wortelstimulator, en indien nodig (bv als je in kokos verpot hebt) groeivoeding. Dit allemaal zorgt voor een goede start van de wortels, minimale schok, en minder stress bij het verpotten.Tot slot wil ik nog even duidelijk maken dat je over het algemeen autoflowers bij voorkeur halverwege mei pas buiten zet (officieel na IJsheiligen pas). Fotoperiode gevoelige wietplanten laat je bij voorkeur eind april op zijn vroegst ontkiemen. TheStonedGrower is gewoon eigenwijs, houdt van experimenteren en heeft nog een tweede en misschien zelfs een derde autoflower kweek op de planning staan! Je zult bij het tonen van de eindresultaten dus nog genoeg van zijn kweek te zien krijgen.
Last but not least wens ik iedereen een succesvolle kweek en heel veel (kweek)geluk toe! En neem dit van mij aan: of je nou een beginner of gevorderde kweker bent, fouten bestaan niet, alleen maar leermomenten. Wees dus niet bang om ze te maken, maar ga juist kweken om het te leren. Als we met zijn allen nou massaal gaan kweken, komt die legalisatie vanzelf wel. Laten we Nederland met een groene golf overspoelen en legalisering afdwingen in onze tuinen.
Wil je deze kweek van TheStonedGrower tussendoor volgen? Check dan zijn Instagram profiel, en stuur hem gerust een bericht als je nog vragen hebt.
(advertentie)