(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna, ik heb een vraag en ik hoop dat je mij kunt helpen. Ik ben van plan om in de volle grond wat wiet te kweken. Kan ik het ontkiemde zaadje meteen buiten in de grond stoppen of is het daar nog te teer voor? En kan ik gewoon normale mest gebruiken of moet ik speciale wietmest kopen? Alvast heel erg bedankt. Groet, Sebastiaan

Beste Sebastiaan, leuk dat je deze zomer ook buiten wil gaan kweken. Een goede keus want de zon is gratis en tot vijf buitenplanten zijn 100% gedoogd.

Op zich is een wietzaadje natuurlijk zo geweldig ingenieus ontworpen door moeder natuur dat hij buiten vanzelf zou moeten kiemen en uitgroeien tot een plant om zelf weer zaden te dragen en zo de soort in stand te houden. Toch is het een uitstekend idee van je om je zaden niet meteen buiten in de grond te stoppen en eerst even binnen te laten ontkiemen. Jij hebt immers geen honderden zaden waarvan je er wel een paar kan missen zoals in de natuur het geval is. Om uitval in de natuur te compenseren maakt een wietplant gewoon heel veel zaden extra en die luxe heb jij waarschijnlijk niet.

germinationSterker nog, ik ga ervan uit dat jij best wat geld hebt uitgegeven aan een paar kostbare zaden en er dus liever geen een verliest door uitval. Laat je zaden dus maar binnen ontkiemen en kweek ze op in kleine potjes. Op mooie zonnige dagen kun je ze vast buiten zetten zodat ze vast aan het zonlicht en de buitenlucht kunnen wennen. Wanneer ze dan na een week of twee, drie geen zaden meer zijn maar kleine plantjes, kun je ze buiten in de volle grond zetten en is hun overlevingskans vele malen groter dan wanneer je de zaden meteen buiten in de grond zou poten.

Als je de planten op een guerrillaplek in de vrije natuur gaat neerzetten waar je zelf niet dagelijks komt, zorg er dan voor dat ze zeker in het begin niet droog komen te staan. Geef na het planten meteen flink water maar let ook even op de weersvooruitzichten. Kies een dag uit waarna de voorspellingen niet al te droog en zonnig zijn, maar beter bewolkt met wat lichte regen zodat de wortels zich verder kunnen ingraven en droogte niet zo’n probleem meer is.

Bloedmeel_1.6kg_2d(1)Bemesten

Bemesten kan met van alles, maar speciale wietmeststoffen bestaan niet. Hoofdmeststoffen zijn gewoon Stikstof, Fosfor en Kalium en dat zijn dezelfde meststoffen als voor pak ‘m beet een chrysant of geranium. Omdat jouw planten straks in de volle grond staan hoef je eigenlijk niet bij te mesten. De plant kan al haar voedingsstoffen uit de grond halen en anders gaan haar wortels er wel naar op zoek. Mocht je nou toch merken dat je planten extra voeding nodig hebben omdat de bladeren bijvoorbeeld vergelen of lichter van kleur worden, dan kun je dit het beste met vaste meststoffen doen. Vloeibare meststoffen trekken veel te snel in de grond waardoor je planten er eigenlijk niet veel aan hebben. Er zijn meststoffen voor de groeifase en voor de bloeifase. De meststoffen die rijk zijn aan stikstof zijn vooral geschikt voor de groeifase en wanneer er naar verhouding meer Fosfor en Kalium in zit is het waarschijnlijk een goede bloeivoeding. Een goede tip is om bloedmeel te gebruiken in de groeifase, en beendermeel in de bloeifase. Dit is biologisch en gewoon bij tuincentra te koop. Veel succes met je buitenwiet Sebastiaan!

Liefs, Muna

(advertentie)