(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals je misschien weet verslaan we dit jaar de buitenkweekverslagen van iedereen die dat maar wil, en daar krijg je zelfs gratis wietzaden voor! Vorige week konden we daarom genieten van de eerste wietplantjes van het jaar van Hans en PlaYaHoLiC. Deze week is het de beurt aan SmokingSensei, die ons laat meeleren van de lessen die hij vorig jaar van zijn buitenwiet heeft geleerd. 

Jawel, het tweede buitenkweekverslag van het jaar mensen! Hopelijk volgen er nog velen want we volgen dit jaar iedereen die de ballen heeft om ons een verslagje te sturen, hier lees je hoe dat precies zit. Vandaag zogezegd het buitenkweekverhaal van SmokingSensei, dat eigenlijk gaat over zijn wietplanten van vorig jaar. Desalniettemin zeer interessant want Sensei stipt in zijn verslag enkele bekende valkuilen aan waar je dus niet in moet trappen. Bedankt SmokingSensei! De gratis wietzaadjes sturen we naar je op.

De mystery-autoflowers van CNNBS (en Seed Stockers) bij een kennis op locatie #1. Te kleine potten, oude grond en veel te vaak te veel water brachten een slechte oogst. De smaak was wel erg lekker! Ik had er heel graag meer van kunnen oogsten.

Buitenkweeklessen uit 2020

Hallo CNNBS, ik lees altijd heel veel artikelen op jullie website. Ik heb daar altijd veel van geleerd, en nog steeds. Toen ik zag dat iedereen dit jaar een buitenkweekverslag mocht insturen besloot ik ook een stukje te schrijven. Het is een review van verleden jaar, en mijn plannen voor de aanstaande zomermaanden.

Het is halverwege maart als ik dit schrijf. Nog twee maanden tot ijsheiligen en onze geliefde planten weer naar buiten mogen.
Het jaar 2020 was voor mij het eerste seizoen waarin ik buiten serieus wat meer wiet ben gaan kweken. En ook niet geheel zonder succes als ik dat even mag zeggen. De resultaten waren echter ook weer niet succesvol genoeg om het hele jaar rond te roken, en ook niet tot de eerste binnenronde zijn cyclus had afgerond. Zodoende stond ik dus eind november, toch weer in de coffeeshop.

Locatie #2: de mystery autoflowers nog eens, hier de paarse variant, oftewel Auto Blancaneu. Ook op deze locatie te kleine potten en veel te veel mest. De toplaag bestaat uit kippenkorrels of iets dergelijks. Bovendien had deze kennis een volledig stenen tuin. Geen biodiversiteit in je tuin maakt je planten magneten voor ongedierte. De oogst viel ook hier tegen maar de kleur was prachtig!

Rekenen op buitenwiet

Een kort rekensommetje; samen met vrouwlief zijn wij toch wel goed voor een consumptie van zo’n 15 gram wiet per week – jazeker, we roken lekker door hier. Op jaarbasis zou dat een consumptie van 780 gram zijn, dus laten voor het makkelijke acht ons in gedachten houden, 800 gram dus.

Nu hoor ik u al denken, ‘maar een jaar rond roken ga je toch niet redden met vijf buitenplanten?’. En daar heeft u natuurlijk volkomen gelijk in. Verleden jaar heb ik daarom niet één maar vier locaties gebruikt om een totaal van 20 wietplanten te kweken. Oftewel de wettelijke gedoogde vijf planten per huishouden. Ik heb gelukkig wat rokende kennissen die graag vijf plantjes voor me wilden kweken.

Behalve water geven hoefden deze beste vrienden niks te doen. Het aanschaffen van zaden, ontkiemen, inzaaien, voorgroeien, bemesten en knippen en drogen wordt allemaal aan SmokingSensei overgelaten. Kosten voor potten en grond zijn echter voor mijn mederokers. Na het drogen word de oogst dan eerlijk verdeeld in een 50/50 verdeling. Een mooie win-win situatie dus, maar niet helemaal zonder leermomenten. Ik deel ze graag met je.

Blue Mysticx Carramello Rosso op locatie #3. Hier ging het stukken beter. Helaas bleken vier planten mannelijk te zijn. Van deze eenzame dame kwam wel een redelijke oogst van 35 gram droge wiet.

Leermoment #1: water geven

Tja, water geven blijkt toch een hele kunst op zich te zijn. Veel planten stonden vaak veel te nat, met achterblijvende groei tot gevolg. En hoewel ik natuurlijk ook niet mag klagen, is dit toch een punt om goed in de gaten te houden. Gelukkig staan er over dit onderwerp diverse tips op CNNBS.

Leermoment #2: autoflowers

Ondanks het profijt van autoflowers (ze zijn al te oogsten omstreeks half augustus) blijken er ook nadelen te zijn. Autoflowers vragen mijns inziens toch wat meer knowhow van de kweker. Een paar keer te veel of te weinig water geven geeft al snel slechte resultaten. Vooral als je ze direct in grote potten zet, is het gevaar van te veel water groot!

Leermoment #3: potmaat

Over de maat van een pot gesproken, dat heeft aardig wat invloed. Waar een te grote pot het risico op te veel water vergroot, zorgt een kleine pot soms ook voor problemen. Te kleine potten zorgden er namelijk ook voor dat er snel (te) veel water werd gegeven, maar ook dat de plant bij extreme hitte sneller uitdroogt.

Leermoment #4: voorgroeien…

…en dan vooral langer voorgroeien! Eigenlijk heb ik de planten verleden jaar te vroeg buiten gezet. Of eigenlijk beter gezegd te kort laten voorgroeien. Hierdoor werden ze net het zaailingen stadium voorbij, al geplant in hun eindpot. De eerste weken moesten de plantjes nog beschermd worden tegen de elementen, maar tijdens een paar hete dagen werd er wel eens vergeten om de kasjes te verwijderen. Gevolg: verbrande zaailingen.

Uit eigen tuin kwamen deze Big Bud Auto van Seed Stockers. Bij mezelf ging het nog het best. De Big Bud deed haar naam eer aan en produceerde dikke joekels. Helaas heb ik door de hevige regen in augustus wel iets te vroeg moeten oogsten vanwege de vele regen en toprot.

Plannen voor 2021

Met de bovenstaande kweekvergissingen in het achterhoofd, wil ik het dit jaar wel wat anders doen. Natuurlijk hou ik mijn kweekvrienden erbij, want daar heb ik echt niets over te klagen. Wel ga ik:

#1: …iedereen aansporen om een grotere potmaat te nemen, met een minimum van 20 liter. Zelf ga ik experimenteren met Smart Pots, ofwel potten van textiel. Hopelijk kunnen er verder op twee locaties vijf planten in de volle grond.

#2: …dit jaar geen autoflowers kweken maar feminized seeds van La Buena Hierba. Ik werd getipt door een collega kweker over deze zadenproducent, omdat die zich vooral richt op outdoor rassen. Na de website bekeken te hebben, en wat Googelen heb ik bij deze zaadkweker zes soortjes besteld voor de zes locaties die ik dit jaar heb.

#3: …voor mezelf een kas installeren in de tuin. Ik heb verleden jaar zelfs met autoflowers te maken gehad met toprot. De kas zou hier uitkomst (lees: bescherming) kunnen bieden.

#4: …op andere locaties dan mijn eigen tuin de potten en grond voor de potten leveren.

SmokingSensei

(advertentie)