- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
- Studie • IQ en cognitie niet beïnvloed door levenslang wiet roken
Buitenwiet #6: Wat te doen tegen slakken?
Misschien herken je het wel: je bent net wakker, de slaap nog uit je ogen wrijvend loop je de tuin in. Bakkie koffie erbij, even kijken hoe de dames ervoor staan. En dan… zie je een invasie van slakken die zich met genoegen tegoed doen aan je zo geliefkoosde plantje. Aargh! Verbeten grom je een verwensing naar de slijmerige beesten! Wat te doen?
Slakken vormen een serieuze bedreiging voor jonge wietplanten. Gelukkig hebben we bij cannabisgrowshop Plantarium al 25 jaar ervaring met het voorkomen en genezen van verschillende soorten plagen. Ook slakken hebben geen geheimen voor ons, en daar gaan we het over hebben vandaag. Zodat je na het lezen op de hoogte bent van praktische tips en innovatieve tricks tegen deze slijmballen!
Respect
Vroeger gebruikten veel kwekers schadelijke middelen om slakken te doden of te verminken. Ook jij hebt vast weleens gehoord van het glas bier of het slakkengif. We gunnen iedereen natuurlijk zijn/haar eigen keuzes maar wij geven liever de prioriteit aan vriendelijker middelen. Dat zien we ook terug als we kijken naar succesvolle en professionele cannabiskwekers. Zij snappen dat de slak kan er niets aan doen dat cannabis zo’n goed maaltje is, en respecteren de natuur.
“Maar waarom gaat die slak niet gewoon ergens anders eten?” Aldus een gefrustreerde klant in onze Nijmeegse winkel. Om die vraag te beantwoorden, zoomen we eerst eens in op het leven van de slak, know your enemy!
Allereerst zijn er verschillende rassen in slakkenland: met huisje, zonder huisje, klein, groot, kleurrijk etc. Niet iedere slak ga je aantreffen op je cannabisplant. Overdag zie je vooral de huisjesslak, waardoor je denkt dat zij de boosdoeners zijn van je bladschade. Niets is minder waar, want meestal is het de naaktslak die ’s nachts voor serieuze problemen zorgt. We hoorden zelfs verhalen dat de poedelnaakte diertjes over slakkenborstels, koper, koffie, eierschalen en glasscherven kruipen. Dat zijn de serieuzere die hards!
Wat staat op het slakken-menu?
Slakken eten voornamelijk plantaardig materiaal zoals bladeren en wortels maar kunnen zich ook tegoed doen aan dierlijke producten. Het merendeel van hun leven verblijven de meeste rassen ondergronds en komen uit hun schuilplaats als het donker wordt. Dan begint hun nachtelijke vreetkick. Je zou het niet zeggen voor zo’n klein diertje, maar in twee uur tijd verorbert een naaktslak ongeveer zijn gehele lichaamsgewicht!
Een slak houdt van vers, sappig en mals blad. Zoals we allen weten geurt een cannabisblad sterk en groeit de plant snel, wat de sappigheid van het blad ten goede komt. Cannabis is daarom een favoriet hapje voor de slak. Hier zijn wij natuurlijk minder blij mee.
Waar komen slakken vandaan?
Een slak legt minuscule eitjes in je aarde, composthoop of plantafval. De meeste slakken zijn tweeslachtig (hermafrodiet), waardoor ze geen partner nodig hebben om zichzelf voort te planten. In één jaar tijd legt de gemiddelde slak met gemak 500 eitjes, welke uitkomen als het warm en vochtig is.
In een normaal jaar zijn er twee generaties slakken maar op het moment dat de zomer warm én nat is – zoals waarschijnlijk dit jaar – zijn dat er gemakkelijk drie of vier. Daarbij kent Nederland tegenwoordig veel invasieve slakkensoorten. Dit zijn slakken hier van oorsprong niet voor komen maar geïmporteerd zijn en in ‘onze’ natuur zijn beland. Deze soorten hebben veelal geen natuurlijke vijanden en floreren daarom ook.
Het offensief: praktische tips
Goed, je begrijpt nu waar de invasie vandaan komt. Je kunt je ook voorstellen dat loslopende slak vele eieren gaat leggen als je er niets aan doet. Dan is de slakkenpopulatie volgend jaar des te groter. Laten we daar niet op wachten, maar snel over naar de praktische tips. We sommen eerst een paar methoden op die wij liever niet adviseren, om daarna te beschrijven wat jij allemaal wel kunt doen. Met succes!
Vermijden! Biervallen
Slakken houden van de geur van bier, maar kunnen niet zwemmen. Ze belanden in het bier en de slak verdrinkt. Werkt het? Ja. Is het echt een oplossing? Nee, bij lange na niet. Slakken doen zich namelijk ook te goed aan het bier. Voor hen is het voedsel en een bron van energie. Wat je in de ochtend dus aantreft zijn een paar verdronken slakken en hun bijzonder energieke vrienden die niet lijken te treuren om het verlies van hun soortgenoten.
Vermijden! Slakkenkorrels
Meestal een giftig middel. Goed om te vermijden, niet alleen omdat je de slakken doodt maar ook omdat je gif in je tuin gebruikt. Bovendien: als jij de korrels in de pot legt komt het gif ook bij je planten. Andere dieren komen ook in aanraking met het gif, om van rondlopende kinderen of huisdieren nog maar niet te spreken. Korrels met als basis ferrifosfaat zijn minder schadelijk, maar nog steeds niet bijzonder effectief.
Wat werkt wel?
Zet verzamelplekken op en ‘ontvoer’ de slakken. Slakken komen tevoorschijn als de avond valt. Veel cannabiskwekers maken elke avond voor het slapen gaan een rondje langs de tuin, gewapend met zaklamp en emmer. Om het proces effectiever te maken kun je ‘verzamelplekken’ aanleggen. Je maakt dan een voederbak met een lokstof. Een goed middel is legmeel: voer voor kippen. Slakken zijn hier dol op!
Door de verzamelplek hoef je elke avond minder tijd te besteden aan de opsporing. De slakken hebben zich netjes verzameld, wat de ontvoering des te makkelijker maakt. Zo is het ook met het creëren van plekjes waar de slakken de dag uitzitten. Denk aan een kartonnen overkapping of een dakpan.
Doen! Natuurlijke vijand #1 – de lookglansslak
Let op welke slakken je van je cannabis afhaalt. Er bestaat namelijk een slakkensoort – de Oxychilus Alliarius – die je steunt in het offensief. Deze partner in crime eet graag jonge naaktslakken en de eitjes van de naaktslak. Cannabis laat ze met rust!
Doen! Natuurlijke vijand #2 – aaltjes
Een zeer biologisch alternatief is gebruik te maken van natuurlijke vijanden. Lieveheersbeestjes tegen luizen zijn hiervan een bekend voorbeeld. Je verwacht het niet, maar een effectief ‘roofdier’ zijn minuscule kleine aaltjes, de zogeheten nematode met Latijnse naam Phasmarhabditis hermophrodita.
Deze diertjes graven zich een weg in de aarde en dringen de slak binnen via een lichaamsholte. Het zijn parasieten die de slak van binnenuit opeten. In de bestrijding werken nematoden eigenlijk het beste maar ze zijn erg prijzig en het duurt lang voordat je een effect ziet. Na ongeveer 6 weken zie je een vermindering van slakken in je tuin. Een goed voornemen voor volgend jaar dus!
Doen! Natuurlijke vijand #3 – merels en lijsters
Slakken zijn een ware lekkernij voor vogels. Waarom denk je anders dat ze zich overdag verschuilen? Maak hier gebruik van en hang nestkasjes op in je tuin. Als het even kan speciaal voor merels en lijsters want die zijn in het bijzonder gek op slakken.
Doen! Natuurlijke vijanden #4 – egels
Kweek je cannabis in de volle grond? Dan heeft het zin om egels te lokken om zich permanent in je tuin te vestigen. Dat doe je door een hoop bladeren op te stapelen en te laten liggen. Egels vinden dit heerlijk en zullen als dank ’s nachts een grote schoonmaak houden.
Doen! Verzamel slakkenlijkjes
De levenloze lichaampjes van slakken worden vanzelf opgegeten, waardoor je juist ook de natuurlijke vijanden lokt en ze meteen een maaltijd biedt. Daarbij trekken dode slakken ook levende slakken aan, waardoor jij ze makkelijker kunt vangen.
Doen! Zet andere gewassen in – Gebruik een knoflook-extract
In de bestrijding van slakken kun je ook diverse gewassen toepassen. Slakken houden bijvoorbeeld niet van tijm of knoflook. Veel slakken vermijden de geur en smaak van het gewas. Wij verkopen dan ook zeer regelmatig een zeer geconcentreerd knoflookextract, die we nu ook in een kleine verpakking aanbieden. Dat werkt. Hier vind je meer informatie over het knoflookextract van Rogis.
Doen! Creëer een barrière #1 – stekelig en scherp
Het idee is simpel. Een slak is een glibberige, slijmerige substantie die niet makkelijk over stekelige voorwerpen kan. Oftewel, fabriceer een afbakening van iets scherps. Geschikte producten zijn eierschalen, cacaodoppen, glasscherven, houtsnippers. Maar ook zaagsel kan werken. Niet zozeer omdat het scherp is, maar omdat het de slak uitdroogt. Hetzelfde geldt voor koffiegruis of roet.
Doen! Creëer een barrière #2 – cacaodoppen
Slakken hebben er moeite mee om over de uitstekende delen van de doppen voort te bewegen. Daarnaast zijn cacoadoppen een echte bodemverbeteraar, ze bevatten organische stikstof (voor het bladgroen) en sporenelementen.
Doen! Creëer een barrière #3 – De koperen rand
Als slakken met koper in aanraking komen, krijgen ze een kleine elektrische schok. Oftewel, de slak moet pijn leiden om over het koper heen te komen. Je kunt dus een koperen strip rondom je pot bevestigen of rondom de stam van je plant. Daarbij zien we dat sommige naaktslaksoorten zichzelf toch over koper kunnen verplaatsen, dankjewel evolutie!
En zo zijn er nog wel meer zaken te noemen. Daarbij is het belangrijk te beseffen dat sommige methoden voor jou niet werken. Het kan namelijk zijn dat een slakkensoort goed tegen koper kan, of zichzelf prima wil manoeuvreren over eierschalen. Experimenteer zelf met de bovenstaande tips en gebruik de natuur, dat is altijd de beste bestrijder!