- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Buitenwiet binnen afbloeien: voor- en nadelen
Hoewel het momenteel even lekker lekker zonnig en droog is, kan het weer met hetzelfde gemak weer omslaan. Vandaar dat de kweekexpert van cannabis growshop Plantarium deze keer de voor- en nadelen van binnen afbloeien afweegt. Wellicht is dat namelijk wel de moeite waard, je toppen worden er in ieder geval wel een stuk groter én lekkerder van!
Waarschijnlijk geniet je wietplant enorm van het huidige zonnetje. En terecht want ze heeft het verdiend na al die natte weken! Hopelijk houden deze temperaturen nog even een maand aan, en krijgen we een fijne nazomer en droge herfst.
Toch kan het ook zomaar een geheel andere kant op gaan met het weer. Daarom vertellen we je in dit artikel van Plantarium over de mogelijkheid van het afbloeien van je buiten gegroeide wietplant in een kweektent. Oftewel, het verplaatsen van je wietplant in pot buiten naar een kweektent met passende verlichting binnen. Wat zijn de voordelen en nadelen hiervan?
Voordeel: meer opbrengst, betere kwaliteit
Laten we met het belangrijkste voordeel beginnen. Binnen afbloeien levert je gewoonweg een grotere oogst op. Dat is ook logisch, aangezien je wietplant onder aanzienlijk betere omstandigheden verder kan bloeien. Ze staat veilig droog, staat in een warmere ruimte en krijgt de hele dag genoeg licht. Een wietplant die het gehele seizoen buiten staat krijgt de komende twee maanden te maken met herfstweer. Regen, vochtigheid en minder zonuren. Zie je het verschil?
Het binnen afbloeien zorgt er tevens voor dat je haar volledig kunt laten afrijpen. Buiten is het namelijk meestal zo dat je oogst als je schimmel ziet. Maar binnen is de kans op schimmel vele malen kleiner. Hierdoor kan ze wat extra tijd nemen om tot volledige wasdom te komen, met daarbij ook minder kans op toprot!
Nadeel: ongewilde gasten
Een buitenplant in een pot met aarde is niet altijd geschikt om naar binnen te halen. Het is namelijk zo dat diverse insecten eitjes leggen in de aarde of zich vestigen in je plant. Dat zie je niet altijd. De varenrouwmug is hier een goed voorbeeld van. Dit zijn kleine vliegjes die vaak verward worden met fruitvliegjes en wiens larven de wortels van je plant aantasten. De mug legt letterlijk eitjes bij de wortels en haar kinderen hebben een schadelijk effect.
Stel dat een varenrouwmug eitjes in je pot heeft gelegd en je verplaatst de plant van buiten naar binnen, dan neem je ongewild ook de varenrouwmug mee. En dat wil je idealiter niet, helemaal niet in een nieuwe, schone kweektent.
De omstandigheden in een kweektent zijn namelijk niet alleen ideaal voor je wietplant. Ze zijn net zo ideaal voor diverse kleine insecten die de warmere omstandigheden heerlijk vinden. En sommige plagen zijn lastig om vanaf te komen. Als je het risico neemt en ook ziet dat er verder niets op je plant zit, is het toch verstandig om de plant goed in de gaten te blijven houden. Geef desnoods preventief wat nematoden tegen de varenrouwmug, of zet wat roofmijt uit tegen trips en andere ongewilde gasten. Baat het niet, dan schaadt het niet. Preventie is altijd het uitgangspunt!
Voordeel: in een kweektent kun je ook drogen
Sowieso is het goed om na te denken waar je je toekomstige buitenoogst droogt. Houd er rekening mee dat ook vers geoogste toppen flink ruiken, vooral in de eerste week. Idealiter hangt men de takken dan ook in een ruimte met een afzuiger en koolstoffilter combinatie. Hierdoor veroorzaak je geen geuroverlast.
Nog beter is om de geoogste toppen in een droognet in een kweektent te leggen. Hierdoor kun je gelijkmatig drogen in een afgesloten ruimte. Een voorbeeld hiervan zie je hier. En nu komt het. Deze droogtent zou je natuurlijk ook kunnen gebruiken om je kleinere autoflower binnen af te bloeien. Hang er een passende lamp in en het is mogelijk.
Nadeel: planten mogen niet te groot zijn
Je voelt hem al aankomen. Je kunt natuurlijk niet iedere wietplant naar binnen verplaatsen. Een plant die hoger is dan anderhalve meter is sowieso een probleem. Het vereist een kweektent van een serieus formaat met dito krachtige lamp. Dat raden we je niet aan. Het binnen afbloeien is eigenlijk alleen relevant voor een wietplanten tot ongeveer een meter. Dat is nog beheersbaar en past zelfs nog in onze kleinste kweektent. Uiteraard kun je de keuze van de kweektent ook afstemmen op je toekomstplannen voor de winter.
En soms is het goed om geen overhaaste beslissingen te maken. Je bent niet de enige die overweegt om de overstap te maken naar het kleinschalig binnen kweken. De zomer valt erg tegen… Maar als je het doet, doe het dan goed. Dat betekent veilig en verantwoord. Soms is het dan goed om je buitenplanten buiten te laten afrijpen om daarna pas binnen te starten. Met nieuwe zaadjes, nieuwe aarde en een schone lei. Want nogmaals, voorkomen is beter dan genezen. We helpen je hierin graag verder. Kom gerust een bezoekje plegen aan ons cannabis expertisecentrum in Nijmegen, waar je ook alle producten kan aanraken. Of neem contact op via de telefoon of via email.
[Openingsfoto: Gleti, Shutterstock]
(advertentie)