- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Buitenwiet binnen voorgroeien • een vliegende start
Het zal er niet voor zorgen dat je wiet eerder klaar is maar buitenwiet binnen laten voorgroeien geeft wietplanten wel een vliegende start. Hierdoor zijn ze groter en weerbaarder wanneer ze in mei naar buiten kunnen, en neem je een voorsprong die zich aan het einde van de zomer terugbetaalt. En dat is niet het enige voordeel van binnen voorgroeien.
Binnen voorgroeien van wietplanten voor buiten heeft een paar interessante voordelen. Zoals we in het intro al aangeven, zorgt het voor een voorsprong in de groeifase. Wanneer het weer het toelaat om wietplanten naar buiten te brengen, zullen die van jou al een mooi formaat hebben. Dit werkt door in de bloeifase, zodat je uiteindelijk een grotere wietplant kunt oogsten. Maar dat is niet alles.
Gratis wietplanten
Wanneer je nu namelijk al begint met het ontkiemen een paar wietplanten, heb je aan het begin van mei wietplanten van een paar maanden oud. Deze kun je dan gewoon buiten zetten om later te oogsten, maar je kunt er ook gemakkelijk stekken van maken. Zo kun je met slechts één of twee zaadjes, zoveel wietplanten kweken als je wil, en hebben jij en al je vrienden dit jaar gratis wietplanten.
Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon ontzettend lastig om te moeten wachten tot je je groene vingers eindelijk weer kunt laten wapperen. Door binnen voor te groeien heb je geen last van die voorjaarskriebels en kun je alvast aan de slag, zij het binnen.
Voorgroeien, zo doe je het
Als je een bescheiden T-Neon kweeklamp hebt, en een schakelklokje, dan kun je nu alvast beginnen met de buitenkweek. Je zou alvast je zaden kunnen ontkiemen en laten groeien onder een lichtschema van 18 uur licht en 6 uur donker. Zo heb je in april al flinke wietplanten en een enorme voorsprong op de rest van Nederwietland.
Je kunt je wietplanten ook zonder kweeklamp op de vensterbank zetten, maar hou dan wel rekening met de daglengte, en zorg dat de zaailingen genoeg licht krijgen. Krijgen ze namelijk te weinig licht, dan zullen ze snel de hoogte in gaan, lang en dun worden en verzwakken. Wanneer de plantjes alleen van zonlicht afhankelijk zijn dan zullen ze door de korte daglengte ook meteen met bloeien beginnen. Je zult dus in ieder geval een spaarlamp of iets dergelijks moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat de wietplanten minimaal 18 uur licht per dag krijgen.
Ook is er in de voorgroeiperiode tijd genoeg om de planten ruimschoots te trainen zodat je de zomer met mooie bossige struiken kunt beginnen. Top ze gerust een paar keer, of maak vast het begin van een prachtige scrog voor buiten. Alle takken die je afknipt, kun je gebruiken om stekken van te maken.
Monstercroppen
Heb je trouwens geen voorgroeilamp, dan is er ook geen vuiltje aan de lucht. Laat je wietplanten dan gewoon voor het raam in bloei gaan. Wanneer de dagen in mei lang genoeg duren, zullen ze terug gaan in de groeifase. Daarbij zullen ze vanuit de toppen enorm veel vertakkingen aanmaken en krijg je een zeer bossige ronde struik om buiten verder te laten groeien. Dit heet monstercroppen, hieronder zie je een afbeelding van een wietplant die in februari in bloei geweest is, en later weer is gaan groeien.
Stekken maken & verduisteren
Wanneer je nu binnen met een paar planten begint, is er tijd genoeg om daar stekken van te nemen. Kies je mooiste exemplaar om stekken van te nemen om buiten te kweken dit jaar. Heb je veel stekken, geef er dan gewoon een paar weg, sharing is caring!
Het voordeel van het buitenwietseizoen met grote wietplanten starten, is dat ze dan niet heel lang meer hoeven te groeien om veel wiet op te leveren. Wanneer je er de moeite voor over hebt, dan kun je je wietplanten rond begin juni dagelijks verduisteren en kun je halverwege augustus al oogsten!
Je leest het; het duurt dan misschien nog even voordat het buitenwietseizoen écht van start gaat, maar je kunt er nu al mee beginnen. Een vroege start is niet het halve werk maar levert je uiteindelijk wel veel meer wiet en meer kweekplezier op!