- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Buitenwiet: Dr. Dreten & Steve
Dit is het eerste dubbele buitenwietverslag van 2016, want naast Dr. Dreten en de heren Kush & Purple heeft Steve zich nu ook aan het buitenwietfront gemeld. Vaste lezers kennen hem al van die prachtige gescrogde Kali Mist van vorig jaar, kijken wat hij dit jaar voor ons in petto heeft… Dr. Dreten geeft tips voor een geslaagde start van het buitenwietseizoen.
Buiten scroggen met Steve
Hallo medestoners, met veel plezier ben ik begonnen aan een nieuw buitenwiet avontuur, maar ik zal me eerst even voorstellen voor degenen die nieuw zijn op RollingStoned. Mijn naam is Steve ik kweek in het zuiden van het land. Na een winter van afwezigheid zal ook ik dit jaar weer aan de slag gaan als buitenwiet-correspondent. Vorig jaar heb ik jullie laten zien hoe ik in het eerste gedeelte van de zomer met autoflowers aan de slag ging en daarna het seizoen met een Kali Mist SCROG afsloot.
Steve’s Kali Mist van vorig jaar, een plaatje om te zien en een genot om te roken
Dit jaar geen autoflowers maar wel 3 planten in scrog, welke dat zijn vertel ik straks. Ik kweek dit jaar wederom op kokos, want dat heeft vorig jaar voor mij echt wel z’n vruchten afgeworpen. Verder bestaat mijn scrogrek uit wat simpele paaltjes en een stuk gaas voor planten uit het tuincentrum. Mijn dames zullen met de voetjes in een 30 liter Airpot staan, en als voeding zal ik gewoon simpele A + B kokosvoeding gebruiken van Canna met aan het eind wat PK 13 + 14. Ik hoop dat het mij gaat lukken om de Kali Mist van vorig jaar te overtreffen.
Dit jaar heb ik via RollingStoned de volgende zaden van Serious Seeds bemachtigd: White Russian, Biddy Early, en Serious 6. Aan de kwaliteit van de zaden zal het in ieder geval niet liggen, laten we hopen op een zonnige zomer!
Steve ontkiemt zijn zaden serieus in sproutpads
Voor het ontkiemen maak ik gebruik van een propagator en sproutpads, dit werkt perfect. Het enige wat je hoeft te doen is de sproutpads te laten inweken in wat water totdat ze opzwellen, daarna de zaadjes ongeveer een halve centimeter diep erin, dekseltje erop, de propagator op de vensterbank in het zonnetje en dan is het een kwestie van geduld hebben. Ik hoop dat ik jullie tijdens mijn volgende update al wat meer kan laten zien. Ik wens al mijn mede correspondenten, en iedereen die zelf ook aan de slag gaat deze zomer in ieder geval veel succes! Tot over twee weken.
Dr. Dreten: Mainlinen in de kou
Hallo buitenwiet liefhebbers, de meeste bomen hebben groene blaadjes gekregen en de melkkoeien staan terug op de wei. Jammer genoeg is de zon alleen niet meer van de partij. Tot en met zondag viel het goed mee, de zon scheen regelmatig tussen de wolken waardoor het in de serre aangenaam toeven was voor de planten. De laatste dagen is het echter andere koek, veel regen, veel wind en vooral te koud, het is in de tunnelkas amper 10 graden. Hierdoor zullen de planten de komende dagen niet meer veel groeien of ontwikkelen. Ik vermoed dat er bij de nu bloeiende soorten 1 of 2 weken extra zullen bijkomen. Het enige lichtpunt is dat de planten ‘s nachts in een warme garage staan. Hierdoor kunnen de wortelkluiten terug opwarmen, dit is belangrijk voor het bodemleven. Onder de 15 graden gaat deze namelijk in slaapstand, het is dus belangrijk om koudere temperaturen te vermijden.
De Himalaya Mountain en de Blue Widow doen het ondanks de kou toch best goed eigenlijk
De planten zien er wel oké uit. De grotere potten krijgen één keer per week water, de kleinere om de 3 dagen. De oudste planten staan nu 4,5 weken in bloei. Er zijn kleine topjes gevormd en ook de harsproductie komt op gang. Of het echt dikke toppen worden valt nog af te wachten. Zoals het er nu uitziet zal er ook redelijk wat blad tussen zitten. Op zonnige dagen mochten de planten onder de volle zon staan, al bij al was dit de laatste 2 weken slechts 3 dagen het geval. Omdat ze dus nog niet veel in de wind gestaan hebben vrees ik een beetje voor zwakkere stammen.
Mainlinen
Ik heb besloten om een paar van de jongere planten te mainlinen. Dit is een techniek waarbij men de sapstroom gelijk verdeelt over de hele plant. Omdat ik kweek voor eigen gebruik is niet kwantiteit, maar kwaliteit van het grootste belang. Het moeten geen monsterplanten worden, maar eerder compacte struikjes. De methode gebruikt bij de eerste planten vraagt veel bindwerk, mainlining kost veel minder tijd.
Bij mainlinen gaat men gaat als volgt te werk: Laat een plantje groeien tot ze 5 of 6 nodes heeft en top terug tot de onderste drie overblijven. De eerste node, helemaal onderin, haal je weg. Als je geen stekken nodig hebt knip je de tweede er ook direct uit. Op die manier blijft enkel de derde, bovenste node over om uit te groeien. Eens deze lang genoeg is (5 nodes), top je deze zijtakken ook terug naar de 3e node. Deze ontdoe je weer van zijn onderste 2 nodes en trek je vervolgens horizontaal. Op die manier krijg je een basis die lijkt op een Y. Hierop groeien symmetrisch getopte zijtakken in een Y-patroon. Iedere keer dat je topt verdubbelen de toppen. Wil je er graag stekken aan overhouden dan kan dat. Laat dan de tweede en derde node uitgroeien. Als de tweede groot genoeg is snij je deze af om te laten wortelen. De bovenste node laat je natuurlijk staan. Op de foto kan je de basisstappen zien.
Door mainlining kun je de de sapstroom gelijk verdelen over de hele plant
Tips voor een geslaagde start
Eigenlijk was ik van plan om het over verduisteren te hebben. Het is een drukke week geweest, daarom had ik te weinig tijd om eraan te werken. Daarom heb ik elke dag wat tips neergeschreven die van pas zullen komen nu de meesten hun buitenkweek opstarten.
- Kweken is een leerproces, je leert uit fouten. Door veel te lezen en te delen met anderen kan je van elkaars fouten leren, en hoef je ze dus zelf niet nog eens te maken…
- Een groot deel van een succesvolle buitenkweek is afhankelijk van de genetica: dus kies de juiste soort. Ook het weer bepaalt het resultaat, maar dit kunnen we niet voorspellen of sturen. Daarom is het net van groot belang soorten te kiezen die aangepast zijn aan ons klimaat. De plant moet kou- en schimmelbestendig zijn als je ze in de herfst laat afbloeien. Als je verduistert of binnen verder afbloeit is er meer ruimte om andere soorten te zetten. Het is verleidelijk om een tropische soort te kiezen, maar in ons klimaat is het risicovol om een haze te zetten die tot eind november moet bloeien.
- Er zijn verschillende goeie manieren om zaden te ontkiemen. Ofwel rechtstreeks in de aarde of eerst tussen keukenrol of watten. Let op bij het gebruik van verwarmde kiembakjes of warmtematten, deze kunnen de zaden ‘koken’ als het zaad te dicht bij de warme bodem ligt. Plaats daarom het kiemzaad hoger in de ruimte, zodat ze warm blijft door lucht en niet door stralingswarmte.
- Label vanaf het kiemen duidelijk de zaadjes (soort en zaaidatum). Als je dit niet doet is een fout rap gemaakt. Het is belangrijk om te weten tot welke soort elk plantje behoort, onder andere in verband met de bloeiduur.
-
Kweek nooit te vochtig, beter te droog dan te nat. Water bijgeven is altijd mogelijk, water uit de aarde halen niet.
- Begin te zaaien in kleine potjes en vergroot om de zoveel weken. Op die manier koloniseren de wortels alle beschikbare aarde. Wortels hebben de neiging naar beneden te groeien, tot de bodem van de bak. Als je rechtstreeks in een grote bloempot zaait zal enkel het onderste deel goed geworteld zijn.
- Gebruik in volle zomerzon geen donkergekleurde potten. Worteltemperatuur kan in zwarte containers 40 tot 50 graden Celsius bereiken. Dit is slecht voor de wortels en veroorzaakt stress bij de plant. Zet om die reden ook potten van de grond. De wortels blijven zo op een meer constante temperatuur. Als ze op steen staan kunnen ze te veel afkoelen of opwarmen.
- Spreid je kansen. Het weer valt niet te voorspellen, zaai dus met tussenpozen en niet alles in één keer. Dit geldt zeker voor autoflowers.
- Verzorg niet alleen je planten goed, maar ook de volledige tuin. Plagen en ziekten kunnen afkomstig zijn van andere gewassen. Vooral zwakkere planten vallen eraan ten prooi. De schimmel die toprot veroorzaakt reist met de wind, ook tomaten, aardbeien en frambozen zijn er gevoelig voor. Plaats daarom de planten niet in de buurt van een compostbak, dit kan een broeihaard zijn van allerhande problemen.
- Blijf kalm als er zich problemen voordoen. Bekijk hoe het opgelost kan worden en ga voorzichtig en doordacht te werk. Zorg dat je voldoende gereedschap in huis hebt.
- Als een tak afscheurt van de hoofdstam en er nog gedeeltelijk aan hangt kan je deze proberen terug te plaatsen. Met ijzerdraad, spanbandjes en tape kan je de tak hechten en spalken. Wietplanten zijn ontzettend taai en kunnen van veel herstellen.
- Ik heb al enkele malen gehad dat een net gekiemd plantje bijna volledig opgegeten was door slakken en zich toch nog herpakt heeft. Zolang er een miniem stukje blad overblijft, en er dus fotosynthese plaatsvindt, kunnen ze groeien. Geef een plant dus nooit op wil ik maar zeggen.
- Leer toprot vlug herkennen. Een puntblaadje dat slap in een top hangt, of een muffe geur rond de plant kan daarop wijzen. Als je rot ontdekt ga je voorzichtig te werk. Neem wegwerphandschoenen, ontsmettingsalcohol, plastic zakjes en watten bij je. Zet de plant eerst op een windstille plaats, uit de buurt van andere planten. Vervolgens knip je alle rotte stukken er ruim uit en stop je deze in de zakken. Na elke handeling schaar en handschoenen goed ontsmetten. Tenslotte elke dag controleren of er geen nieuwe plekken ontstaan. Knowledge is power!
Zo dit was het dan weer, veel succes iedereen, ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben. Tot volgende keer, met hopelijk beter weer!
(advertentie)