- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Buitenwiet geniet van Indian summer
Dachten we een paar weken geleden nog dat het niks zou worden met de Nederlandse buitenwiet. Wat hadden we het mis met zijn allen. De heerlijke nazomer kon namelijk niet op een beter moment komen voor onze buitenwiet correspondent, dat wordt een hele mooie oogst!
Hallo buitenwiet liefhebbers!
Jawel buitenwiet liefhebbers met een dik uitroepteken ernaast! Want als het zulk mooi weer is in de bloeifase en je de toppen elke dag groter ziet worden, is het een stuk makkelijker om een grote liefhebber van buitenwiet te zijn. Ik zeg het je, er is geen mooiere kroon op het werk van een buitenwiet kweker dan dikke geurende toppen. En het mooiste is dat het einde van het mooie weer nog niet in zicht is.
Buitenwiet kweken zit vol met verrassingen en ik heb jammer genoeg ook wat minder leuks te melden maar dat doe ik straks. Eerst het goede nieuws, en dat gaat natuurlijk over de bloei van de twee volle grond wietplanten. De toppen zijn behoorlijk wit aan het worden en groeiden deze week mooi dicht. Er is geen toprot te zien dus laat ik ze lekker staan, maar mocht ik in geval van nood ineens moeten oogsten, dan heb ik nu al behoorlijk wat lekkere buitenwiet.
De Passion #1 plant is zoals je kunt zien wat verder dan de Frisian Dew. Volgens Dutch Passion is de Passion #1 ongeveer eind september klaar, en de Frisian Dew ongeveer halverwege oktober. Als het straks wat kouder gaat worden kan de Frisian Dew ook een mooie paarse kleur krijgen, ik kan haast niet wachten! Voeden doe ik om de dag met een gieter van 10 liter. Ik maak een voedingsmengsel van Plagron Alga Bloom en Green sensation. Dat laatste is een topbooster voor de laatste zes weken.
Meeldauw
Helaas heb ik wel een plek met meeldauw ontdekt op de bloeiende Frisian Dew plant. Op zich was ik er snel bij en zag ik op de hele plant verder geen aantasting. Ik heb de twee aangetaste budjes verwijdert en om verdere verspreiding te voorkomen heb ik de plek rond de meeldauw ingespoten met een mengsel van een deel magere melk en 7 delen water. Dat is een effectief middel tegen meeldauw, zolang je nog niet binnen twee weken voor de oogst zit kun je het gerust gebruiken. Vlak voor de oogst moet je het alleen niet gebruiken want dan krijgt je wiet een stinkende kaas smaak.
Gebruik tegen meeldauw het liefste melk waar geen vet in zit. Vet blijft in de top zitten en kan de kans op toprot weer vergroten. Ik had magere melk in huis en heb dat gebruikt. Ik heb het even door een koffie filter gehaald om het vet er zo veel mogelijk uit te halen. Volgens mij was het afdoende, ik zie nu in ieder geval geen spoor van de meeldauw meer. Maar buitenwiet kweken blijft grillig en we moeten altijd afwachten en op het ergste voorbereid zijn.
Hermafrodiete Early Skunk
En dan het andere slechte nieuws van het buitenwiet front. Misschien was het jullie al opgevallen dat de Early Skunk plant niet meer op de foto’s te zien is. Nadat ik vorige week met veel plezier had verteld dat ook deze plant in bloei was gegaan, kwam ik er dezelfde dag namelijk nog achter dat de plant geen meisje, maar hermafrodiet was. Op de foto’s zie je de dikke mannelijke knoppen hangen.
Als je zoiets ziet dan moet je onverbiddelijk zijn en de plant weghalen. Aan het stuifmeel heb je niets, zelfs geen goede zaden. Het stuifmeel zou de andere planten alleen maar verpesten. Het zaad dat door bevruchting van de herma zou ontstaan levert je waarschijnlijk alleen maar meer hermafrodiete planten op. En dus hakte ik de Early Skunk om.
Op de foto hierboven zie je een doorsnede van de knobbel die de Early Skunk onder aan de stam had. Ik heb hierover eerder verteld dat zo’n knobbel een omleiding is omdat de plant moeite heeft met de sapstroom op dat punt. Het is geen goed teken als je plant ook zo’n knobbel maakt. Je kunt op de foto mooi zien hoe de stam in het midden van de knobbel eigenlijk dood is.
En daarmee sluit ik met een plant minder, maar mooie toppen en een mooie week voor de boeg, deze nazomer week af. Tot volgende week, dan hopelijk met weer dikkere toppen!
Jullie buitenwiet correspondent
(advertentie)