- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Buitenwiet kweken #3: Stap voor stap opkweken
Zo, de zaden zijn binnen, het buitenseizoen kan beginnen, of nog niet? Je kunt waarschijnlijk niet wachten om aan de slag te gaan. Zeer herkenbaar. Cannabis growshop Plantarium schreef eerder al twee uitgebreide artikelen over genetica en de buitenkweek. Deze keer geven ze een stap-voor-stap uitleg over het ontkiemen & opkweken middels hun eigen opkweek-methode. Niet alleen beginnende kwekers maar ook de ervaren experts hebben hier zeer veel profijt van.
Na het lezen van dit stuk weet je precies wat je moet doen om succesvol op te kweken. Om het je nóg makkelijker te maken, stelden we een set van producten samen om vijf zaden mee te ontkiemen en de zaailingen perfect te laten groeien. De Plantarium Opkweekset is nu voor een zeer scherpe prijs te bestellen. In de set zit alles wat je nodig hebt voor de onderstaande stappen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen een kwalitatieve oogst kan halen. Succesvol voorgroeien is daarin de eerste belangrijke stap.
Stap 1: Ontkiem je zaden
Pak een ongebleekt koffiefilter en leg de zaden in het filter. Let op hoe je de zaadjes in het filter legt, want een zaadje heeft twee kanten. Je ziet dat er aan de ene kant een spitse punt zit. Daar gaat het zaadje open en verschijnt de wortel. Aan de andere kant zie je een stompere kant, daar heeft het zaad aan de plant vastgezeten. Zorg ervoor dat je de spitse kant naar de onderkant van het koffiefilter gericht is. De stompe kant wijst dan naar de opening van het koffiefilter. Je vraagt je vast af waarom, maar dat gaan we je zo vertellen!
Stap 2: Let it rain!
Besprenkel het koffiefilter met water totdat het filter lekker nat is. Laat het filter desnoods even uitlekken zodat overtollig water weg kan.
Stap 3: Deze kant boven
In de Plantarium’s Opkweekset zit een gripzak, een doorzichtige hersluitbare zak. Neem de gripzak en schuif het natte koffiefilter er in. De opening van het koffiefilter dient naar de opening van de gripbag te wijzen (naar boven). Sluit de gripzak goed af, hierdoor kan er geen vocht verdampen en blijft het koffiefilter precies vochtig genoeg. Je hoeft dus ook geen water bij te geven!
Stap 4: Zwaartekracht
Nu komt de geniale truc van deze methode van ontkiemen: de zwaartekracht! Pak een stukje plakband en plak de gripzak aan de binnenkant van een (keuken)kastje. De sluiting van de gripzak zit aan de bovenkant. In het keukenkastje dient het volledig donker te zijn, waardoor je zaadje het snelst ontkiemt. Et voilà, door de zwaartekracht groeit de penwortel nu perfect naar beneden. Je krijgt een ontkiemd zaadje met een kaarsrecht groeiende wortel! Dat maakt het inplanten van het ontkiemde zaad zeer makkelijk. Als je ontkiemt tussen schoteltjes krijg je vaak een kronkelende wortel, wat het soms lastig maakt om het ontkiemde zaadje in te planten. De wortel dient namelijk altijd naar beneden gericht te zijn. Door deze truc hoef je ook niet te prutsen met water (kans op schimmel) of watten (beschadiging wortels).
Stap 5: De kleine penwortel
Na 24 tot 72 uur zijn je zaden ontkiemd. Als er ongeveer 1 à 2 centimeter wortel uit het zaadje steekt ben je klaar voor de volgende stap.
Stap 6: Planten
In de Opkweekset zit ook een kweekkasje, een zogeheten propagator. Vul de propagator met perliet (de witte korrels) en giet een half bekertje water over het perliet, zodat het kweekkastje wat vochtig wordt. Vul dan de potjes met aarde, maar nog niet helemaal vol. Pak een satéprikker en maak een mooi kuiltje voor het worteltje. Plant het ontkiemde zaadje in het potje, zodat het worteltje helemaal in de grond zit. Behandelen met rust en liefde. Vervolgens begraaf je het zaadje met de resterende aarde (+/- 0,5 centimeter).
Geef het potje eerst wat water (niet teveel!) en zet de potjes in de propagator met de schuifjes (luchtgaten) open. Na een paar dagen zie je twee kleine ronde blaadjes boven de grond komen. Dat zijn de zogeheten lobblaadjes. Nu mag het deksel van de propagator af, en zul je in de komende twee weken een flinke ontwikkeling zien!
Stap 7: Let there be light!
Natuurlijk kun je het kweekkastje prima voor het raam zetten. Maar vaak zien we dat je dan een fragiel, slungelig plantje krijgt. Dat komt doordat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Idealiter wil je daarom een lichtbron recht boven je kweekkastje hangen. Denk dan aan een TL-lamp, een bureaulamp met spaarlamp of een Electrox (speciale voorgroei-lamp). Door de aanwezigheid van de lichtbron gaat je plantje minimaal strekken en wordt ze veel sterker. Kleine moeite, veel profijt!
Stap 8: Water geven?
Zorg ervoor dat de grond in je potjes wat vochtig is en blijft. Het hoeft zeker niet te nat te zijn, want drassige grond is écht teveel water. Kweek je voor het eerst wietzaden op? Geef dan voor je gevoel wat te weinig water. Door spaarzaam water te geven zorg je ervoor dat het worteltje sneller groeit. Het worteltje moet dan namelijk zelf op zoek gaan naar water en groeit daarvoor snel naar beneden.
Stap 9: Naar buiten
Je kunt je jongedames met deze opkweek-methode twee weken binnen laten voorgroeien. Ze zult zien dat ze op een gegeven moment je propagator uitgroeien. Na enkele weken worden de plantjes te groot voor hun kleine potjes, en hebben ze meer aarde nodig en vooral meer licht. Als je binnen zou kweken zou je er dan ook wat meer licht op moeten zetten. Daarom is het prima om begin mei pas te beginnen met ontkiemen. Je bent nu absoluut nog niet te laat!
Je kunt de zaailingen overpotten wanneer je merkt dat elke plant minimaal een viertal vertakkingen telt (nodes) en er wortels uit de onderkant van het potje groeien. Je ziet het plantje dan ook flink groeien. Het voorgroei-potje zit helemaal vol met wortels is en de plant kan weinig energie meer besteden aan de aanmaak van het wortelgestel.
Als streefdatum kun je na 15 mei je planten definitief naar buiten zetten. De vorst is uit de grond en het weer wordt beter. Het is verstandig om eind april te beginnen met ontkiemen en de eerste twee weken van mei te besteden aan de opkweek. Vervolgens mogen de dames rond de 15e van mei in de definitieve grote pot met aarde geschikt voor de cannabisplant, of in de volle grond.
In één van de volgende artikelen gaan we het hebben over de volgende fase in de buitenkweek. Kom in de tussentijd vooral met al je vragen en foto’s, we zijn je graag van dienst!