(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het regent nu al weken in Nederland en ook de weer app geeft nog geen betere vooruitzichten aan. Door al dat water zullen alle buitenkwekers wel hopen dat het weer snel beter wordt. Maar wat doe je als het ook in de bloeifase maar blijft regenen?

Pappen en drooghouden

Wietplanten hebben op twee manieren last van het water: als ze goed aan het bloeien zijn kunnen de toppen gaan rotten door de nattigheid, en het water kan ervoor zorgen dat de aarde veel te nat wordt waardoor voeding wegspoelt en wortelrot kan ontstaan. Een wietplant die in de volle grond staat heeft gelukkig niet al te veel last van te natte grond.

Als het geregend heeft, helpt het om je toppen even droog te schudden. Dit kun je doen na een enkele regenbui, maar tegen dagenlange regen valt niet op te schudden. Door een afdak boven je wietplanten te maken zorg je ervoor dat zowel de toppen als de aarde niet te nat worden. Een simpel afdak kun je maken van wat latten en een stuk doorzichtig bouwplastic.

Een afdak beschermt zowel je toppen, als je aarde tegen een teveel aan regenwater, maar houdt ook een beetje licht tegen. Als je een verplaatsbaar afdak maakt, kun je hem op zonnige dagen weghalen.

LEES OOK: Regen? Zo maak je zelf een afdak.

Als je wietplant nog geen (dikke) toppen heeft, kun je er met een simpel wegwerpbord of een stuk plastic, ook voor zorgen dat de aarde niet te nat wordt. De plant zelf staat nog steeds in de regen, maar de aarde wordt in ieder geval niet te nat. Knip een gat in het midden van het bord voor de stam, knip het bord aan een kant in van de rand tot het gat en plaats hem zoals op de foto hieronder over de pot. Als alternatief kun je de bovenkant van je potten ook afdekken met huishoudfolie, zoals op de foto hieronder.

Ventileren

Regen is zichtbare nattigheid, maar als de lucht te veel vocht bevat, kunnen toppen ook gaan rotten. Zeker als ze dan ook nog eens geplaagd worden door regen van bovenaf. Goede ventilatie is hierop het antwoord. Als het erg vochtig is kun je je planten daarom – mits het mogelijk is – het beste op een plek zetten waar het genoeg waait.

Om ervoor te zorgen dat wind ook goed langs de toppen kan waaien, is het wellicht ook een idee om de planten hier en daar wat uit te dunnen, bijvoorbeeld als je een plant in scrog hebt staan. Dit snoeien kun je het beste al tijdens de groeifase doen, zo krijgen de andere toppen hier ook nog een extra energie-boost van.

Binnen afbloeien

Als je over een kweekruimte binnen beschikt waar je buitenplanten in passen, dan kun je ervoor kiezen om je buitenplanten binnen (verder) af te bloeien. Meestal kun je binnen onder de ideale omstandigheden een betere oogst draaien dan in de natte buitenlucht.

botry1Als niets helpt

Als het maar blijft regenen en je wietplanten al flink in de bloeifase zitten, houd ze dan dagelijks en scherp in de gaten. Kijk goed in de toppen en trek zachtjes aan de blaadjes die eruit groeien.

Gezonde blaadjes blijven stevig zitten maar als je last hebt van toprot laat blad op die plek gemakkelijk los. Gebeurd dat buig de top dan open op de plek waar het blad zat en kijk of je al toprot te pakken hebt.

Buiten ben je nou eenmaal aan de grillen van de natuur overgeleverd, en soms moet je gewoon ingrijpen. Als je planten al dikke toppen hebt, moet je daarom soms besluiten om vroeger te oogsten dan je van plant was, hoe dan ook: alle toppen die rotten moet je van de plant afhalen. Een rotte top moet je nooit roken, dit is erg slecht voor je longen.

[Openingsbeeld: Sunshine Seeds, Shutterstock]
(advertentie)