- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
Oogstmaand croptober is aangebroken en ondanks de lagere temperaturen groeien er veel mooie toppen in Gefjons tuin. Er sneuvelde jammer genoeg wel een Hollands Hope, maar er zitten nog genoeg mooie oogsten in ’t verschiet. Gefjon maakt alvast een oogstplan, en hoopt op een paar kaboutertjes om hem te helpen met het knipwerk.
Het is zaterdagmiddag als ik dit schrijf. Het is een mooie herfstdag buiten, en als ik naar de buienradar kijk dan ziet het er de komende twee weken niet zo best uit. Veel regen en al vanaf morgen te beginnen, dus heb ik vandaag nog wat foto’s gemaakt nu het zonnetje nog aanwezig is.
Hollands Hope
We zullen beginnen bij de Hollandse Hope in de kas. Die heb ik moeten afsnijden omdat ze slap hing met gekrulde bruine bladeren, en ook de minitopjes kregen bruine haren. Dit is mijn tweede jaar serieus buiten kweken, en ik moet nog veel ziektes leren herkennen of kunnen oplossen.
In dit geval heb ik even getwijfeld maar ik vermoed dat het verbranding is door te veel voeding in de grond. Tis niet dat ik ze voeding gegeven heb zelf, maar vorig jaar heeft daar een zak met voeding in korrelvorm gelegen. Het was voeding voor de bloemen (Floranid) en de zak was nat geworden en heeft daar tot een paar maanden voordat ik in mei startte gelegen.
Ik denk dat er te veel van die voeding in de grond is gesijpeld. Ik had er niet meer bij stil gestaan dat de wortels daardoor te veel voeding zouden binnenkrijgen, maar ben er ook niet zeker van. Het is een beetje gissen maar het zag er een beetje uit als verbranding door een voedingsoverschot.
Dan de andere twee die nog buiten staan. Die doen het wel goed. Mooie toppen die overal zichtbaar verschijnen. De ene tussen de vlinderstruiken doet me zelfs een beetje denken aan de Frisian Duck qua structuur van toppen 😁 Ook plakken ze al goed en ruiken ze echt lekker fris.
Nog meer muizenissen?
De Biscotti Vanilla in de kas krijgen al dikke toppen. Tot nu toe hebben deze drie dames ook nog geen toprot wat wel leuk is natuurlijk 😁 Ik zie veel trichoomvorming op de toppen en bladeren er omheen, en ruik een zoete zwoele geur als ik erlangs loop of even een blaadje pluk.
Dan de freaks van de tuin. Wel, de Frosty’s Purple Freak heeft even een paar dagen raar gedaan. Ze kreeg hangende bladeren die met de onderkant naar boven hingen; en heel raar gezicht. Met de Zmakdäun attack van de muizen, zat ik er wat mee in mijn maag dat deze misschien hetzelfde probleem kregen.
Deze dames staan dicht bij de fruitbomen en daar zitten ook veel muizen. Maar ik ga zeker geen vallen zetten of zoiets. Het is in mijn ogen hun territorium en natuurlijke leefgebied waar ik iets wil zetten. Dus ga ik voor die paar weken nog zeker geen muizen of iets anders dood maken. Dat is het gewoon het risico van buiten kweken.
Ik hield de Frosty’s Purple Freak natuurlijk wel goed in de gaten en heb ook even contact gehad met de mensen van Khalifa Genetics. Die stelden me gerust, en inderdaad; na een paar dagen stond ze er weer wat beter bij 😊 Met heel mooie toppen overal, en een geur van stinkende blauwe bessen 😝 Door de koudere temperaturen ’s nachts worden de toppen en bladeren mooi paars. Ze neigen naar het donker paars, bijna zwart toe. Een mooi zicht, en het is zeker een blijvertje deze strain 😁
De Supafreak is iets steviger en ook bossiger dan haar zusje. Komt ook doordat ik deze al in februari heb laten voorgroeien, en de Frosty’s Purple Freak pas in april. Ook hier zijn al dikke toppen te zien, en net als de andere freak heeft Supafreak ook al een dikke laag trichomen op de blaadjes en topjes 😊
Oogsten in zicht
Ik denk deze twee in het weekend van 18 oktober te oogsten. Dat is dan week 7 of 8 van de bloeifase. Dus wel iets te vroeg maar ik wil het zekere voor het onzekere nemen. De andere planten (de Biscotti Vanilla, Hollands Hope en de CNNBS-dames Big Yeti en Zmäkdaun) zal ik dan een week later afdoen. Die zitten dan in week 8 ongeveer, want ik wil natuurlijk dat er al er wat droog is dat ik kan meenemen naar het CNNBS oogstfeest.
In vergelijking met vorig jaar zou ik volgende week al geoogst hebben, want toen heb ik de Frisian Duck in de tweede week van oktober geoogst. Dit jaar is het allemaal twee weken later, dus of de weergoden ons nog gunstig gezind zijn dat weet ik niet. Ik reken ze dus allemaal ergens tussen de 18 en 25 oktober om te halen. Misschien verdeel ik het over twee weekenden maar veel later zal en kan het volgens mij niet meer worden.
Maar zoals je ziet gaan we naar het einde van deze buitenronde toe. Het was soms een lastig parcours met veel ups en downs, als ik het zo mag zeggen. Maar misschien maakt een mooie oogst straks alles goed 😁 We zien wel, en over oogst gesproken: vorig jaar heb ik een hele nacht over de oogst van twee Frisian Ducks gedaan.
Dus hoe ik het nu ga klaar spelen moet ik nog uitdokteren. Ik heb de droogtenten alvast klaargezet voor moest ik een nood oogst moeten doen, dan staat alles al in gereedheid. Ik had me voorgenomen om niet meer met de machine te oogsten (Tumblr spin) maar ik denk dat ik toch een deel met de machine zal moeten doen. Maar zo ver zijn we nog niet; misschien dat er zich nog wel een paar kabouters aanmelden om mee te helpen, who knows 😁
Sowieso ga ik alleen de mooiste toppen behouden, en de rest na het drogen invriezen om ice-O-lator van te maken. Dan kan ik het ook verwerken wanneer het me goed uitkomt, en hoef ik alles niet haastig te knippen en curen en zo.
Dit was het weer voor deze week. Geniet nog van de plaatjes en dan ga ik nog wat verder genieten van het zonnetje en de tuin. Het zijn misschien wel de laatste mooie dagen van het buitenwietseizoen 🙏
Groene groet, Gefjon Grow 🙏
(advertentie)