(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hij staat bekend als een hardliner wat betreft het sluiten van coffeeshops: PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Zijn stad wil ook graag meedoen aan het door het kabinet aangekondigde experiment met staatswiet voor de coffeeshops. Hoewel, als het aan Aboutaleb ligt verdwijnen de shops misschien wel helemaal in de Maasstad, omdat ze ‘niet langer nodig zijn voor de distributie’.

De vrees die er onder sommige coffeeshophouders leeft dat ze in een toekomstig gereguleerd cannabismodel buitenspel komen te staan, dreigt in Rotterdam alvast werkelijkheid te worden. Gisteren was burgemeester Aboutaleb prominent in het Acht Uur Journaal en actualiteitenprogramma Nieuwsuur te zien met zijn visie op een gereguleerde wietmarkt. Als rechtgeaarde cannabisliefhebber moeten we dus vooral hopen dat Rotterdam NIET wordt aangewezen voor de wietteeltproef van Rutte III, want volgens Aboutaleb zijn coffeeshops straks wellicht overbodig.

Proef met wietteelt

Het is de bedoeling dat er 6 tot 10 middelgrote en grote gemeenten mee gaan doen aan de test met staatswiet, die binnen 1 jaar vanaf nu praktijk moet zijn. Coffeeshops in deelnemende gemeenten zijn dan verplicht om die gecontroleerde staatswiet te verkopen en de overheid hoopt zo op een positief effect op de criminaliteit die nu nog samenhangt met de illegale wietteelt.

Maar dat experiment – een danig afgezwakt onderdeeltje van de eerder dit jaar door D66 door het parlement geloodste wietwet trouwens, met dank aan de 2 christelijke partijen in het derde kabinet van VVD-premier Rutte- gaat hardliner Aboutaleb nog niet ver genoeg.

Rotterdam wil ook andere distributie

De burgemeester van Rotterdam vindt namelijk dat niet alleen de wietteelt gereguleerd en onder staatscontrole moet komen staan, ook de distributie moet op de schop. Ofwel de coffeeshops. Wiet en hasj kan volgens Aboutaleb net zo makkelijk via internet, staatswinkels of ‘joint-automaten’ worden verkocht. ‘Als dat lukt, kunnen coffeeshops de deuren sluiten’, concludeert de NOS dan ook al op haar website.

Het sluiten van coffeeshops is voor Aboutaleb een vrij normale ambtsbezigheid. En als ze er toch nog zijn moeten ze er uitsluitend voor Rotterdammers zijn en niet voor toeristen (nu kent de stad overigens nog geen wietpas die buitenlanders weert zoals bijvoorbeeld in Zeeland, Breda en  Maastricht). ‘Ik wil niet bekend staan als de plek in Europa waar je heen kunt gaan voor je stuff. Dat is precies waarvan Amsterdam probeert af te komen’, stelt hij.

Burgemeester Aboutaleb mocht in Nieuwsuur de aangekondigde dood van de coffeeshops in Rotterdam verklaren…

‘Ik wil onderzoek naar de vraag of de coffeeshops nog wel aangewezen zijn om het spul bij de klanten te krijgen’, zegt de burgemeester van Rotterdam onomwonden. Daarmee veegt hij dus ook meer dan veertig jaar coffeeshops – een wereldwijd uniek Nederlands sociaal-maatschappelijk fenomeen – in één moeite door van tafel. Ook de druk op de politie is een argument van Aboutaleb om zich van de shops te ontdoen.

Coffeeshops zien niks in plannen Aboutaleb

Namens coffeeshopbond BCD reageert Joachim Helms van Green House ook met het argument dat het sociale aspect belangrijk is. ‘Een coffeeshop is bedoeld om een veilige omgeving te creëren. Er is interactie met personeel dat goed is opgeleid. We zitten in de haarvaten van de maatschappij’, zegt hij tegen de NOS.

Ook de tweede coffeeshopbond in Nederland, PCN, reageert bij monde van Myranda Bruin, die nota bene eigenaar is van coffeeshop 1-2-3 in Rotterdam. Uiteraard is zij tegen de plannen van haar burgemeester en ziet ze met name niks in verkoop van wiet en hasj via automaten. Die geven namelijk in tegenstelling tot opgeleid coffeeshop personeel geen voorlichting en de consument wil ook niet uit een machine kopen denkt ze. ‘Vraag het de consumenten: mensen willen hasj en wiet zien en ruiken, dat kopen ze niet ongezien uit een machine.’

Pikzwarte wolken boven Rotterdam

Tja, dreigende pikzwarte wolken dus boven het hoofd van de tientallen Rotterdamse coffeeshophouders. In tegenstelling tot hun collega’s in Amsterdam wellicht, waar de gemeente heel verstandig heeft aangegeven juist wél samen met de coffeeshops te willen optreden. Laten we dus met z’n allen hopen (bidden mag ook als je daarin gelooft) dat Rotterdam NIET tot de 6 tot 10 proefgemeenten van het kabinet Rutte III behoort…

Als je burgemeester Aboutaleb zelf over wiet wil horen, klik dan op onderstaand Nieuwsuur-fragment (aan YouTube doen ze bij de publieke omroep niet), het onderwerp begint bij 10:54

 

(advertentie)