- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Burgemeester Amsterdam steunt medicinale thuisteelt
Goed nieuws uit Amsterdam: burgemeester Eberhard van der Laan ondersteunt een motie over medicinale thuisteelt van zijn gemeenteraad; hij zal de minister een brief schrijven “om het probleem rond medicinale cannabis te adresseren”. De steun voor thuisteelt door patiënten groeit tot diep in de provincie, zoals bleek in het Noord-Brabantse Someren.
Medicinale thuisteelt
‘De gemeente Someren juicht medicinale wietteelt toe’ aldus Het Weekblad voor Someren deze week. De plaatselijke gemeenteraad stemde unaniem in met een voorstel van de gemeente Hof van Twente om thuisteelt van medicinale cannabis te legaliseren. Dat Twentse voorstel is voor een flink deel te danken aan de onvermoeibare Bart Hissink, die als ambassadeur van Cannabis? Aangenaam! en Hersenletsel.nl buitengewoon actief is om de plant te bevrijden.
Vlammend pleidooi
Geïnspireerd door de activiteiten van de Tilburgse stichting PGMGC, startte Bart vorig jaar een lobby in zijn gemeente om thuisteelt voor medicinale cannabisgebruikers mogelijk te maken. In een vlammend pleidooi in de raadszaal van Hof van Twente zei hij op 27 september 2016: “Wat Brabanders kunnen, kunnen Tukkers ook. Als het in andere gemeenten mogelijk is, kan het ook in gemeente Hof van Twente.”En het werkte: op dinsdag 14 februari 2017 stemde de gemeenteraad unaniem voor de motie ‘Legalisering thuisteelt medicinale cannabis’. En dat met een CDA/VVD college, geleid door een CDA burgemeester.
Oplossing
De motie spreekt niet alleen uit dat medicinale thuisteelt van maximaal vijf planten toegestaan moet worden, maar roept het college ook op om een brief te sturen aan het Kabinet en de Tweede Kamer “waarin deze worden opgeroepen om in overleg met alle betrokkenen, waaronder de farmaceutische en zorgverzekeraars, met spoed tot een oplossing van deze problematiek te komen”. Bovendien moeten zij de motie aan alle gemeenteraden in Nederland sturen “met het verzoek om zich op gelijke mate uit te spreken en zich op gelijke manier sterk te maken richting het Kabinet en de Tweede Kamer”.
Die brieven liggen inmiddels op elk gemeentehuis in Nederland. En als Someren het voorstel unaniem steunt, waarom zouden andere gemeenten dat dan niet doen?
Zowel de unanieme steun in Someren als de brief uit Amsterdam laten zien dat de beeldvorming rond medicinale cannabis én rond thuisteelt fundamenteel aan het veranderen is
De brief over medicinale cannabis die de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan op 3 april aan de gemeenteraad stuurde, geeft ook reden tot voorzichtig optimisme. Van der Laan steunt een motie die stelt dat alternatieven voor de officiële mediwiet van Bedrocan onderzocht moeten worden. Hij steunt ook de vonnissen in de strafrechtelijke en civiele zaken tegen Rudolf Hillebrand, maar benadrukt dat dit een “specifieke en bijzondere situatie betreft”. En dat “deze uitspraak dan ook geen direct gevolg heeft voor anderen die thuis cannabis kweken”.
Beeldvorming
Zwartkijkers, doemdenkers en pessimisten zullen concluderen: daar hebben we dus niks aan. Maar mijn conclusie is anders. Zowel de unanieme steun in Someren als de brief uit Amsterdam laten zien dat de beeldvorming rond medicinale cannabis én rond thuisteelt fundamenteel aan het veranderen is. De propaganda campagne vanuit Veiligheid en Justitie is weggezakt in het moeras van mislukking waar de VVD het departement in heeft veranderd. Reefer madness maakt plaats voor realiteit.
Opmars van wietolie
De opmars van medicinale wietolie draagt enorm bij aan de herwaardering van cannabis; positieve verhalen over medicinale cannabis dringen steeds meer tot de mainstream media door. Onvermijdelijk komt er daarmee ook aandacht voor de buitenproportionele straffen die thuistelers treffen, zelfs patiënten die hun eigen medicijn kweken. Het beeld kantelt. Ook in de landelijke politiek, met dank aan GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren.
Van der Laan in zijn brief van 3 april: “Zoals u weet wordt er verder landelijk gekeken onder welke voorwaarden en omstandigheden thuiskweek voor patiënten kan worden toegestaan. Dit naar aanleiding van een aangenomen amendement van kamerlid Van Tongeren.”
Andere tijden
We gaan dus de goede kant op, al gaat het natuurlijk niet snel genoeg en zou thuisteelt voor persoonlijk gebruik voor elke volwassene legaal moeten zijn. Maar de tijd dat we alleen maar bergafwaarts gingen, lijkt toch echter achter ons te liggen.