(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De wietproef, kennen jullie ‘m nog? Het experiment met gereguleerde wietteelt en verkoop in coffeeshops in 10 proefgemeenten. Het was de bedoeling dat het allemaal nog tijdens de regeerperiode van het kabinet Rutte III zou beginnen, maar burgemeester Paul Depla van Breda gelooft daar niet meer in. Onder meer door de coronacrisis wordt de boel namelijk danig vertraagd en is voorjaar 2021 praktisch onhaalbaar.

De wietproef, het bastaardkind van Rutte

Het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen‘ zoals de overheid het officieel noemt is al vanaf het prilste begin een soort bastaardkind van de regerende partijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66. Alleen die laatste is eigenlijk echt voorstander van legale wiet, maar de partij verkwanselde de reeds binnengehaalde overwinning in de Tweede Kamer (die de wietwet van D66 net voor de vorige verkiezingen had aangenomen) in ruil voor de zo vurig gewenste regeringsmacht.

Weg landelijke regulering in alle Nederlandse gemeenten en enter de wietproef!

Depla: ‘Ambitie is onmogelijk’

Twee weken geleden zouden de 10 uitverkoren (of gedoemde als je wil) gemeenten bij elkaar komen om de laatste puntjes op de i van het plan te zetten én om meer geld van de Rijksoverheid af te troggelen voor deelname aan de wietproef. Maar je raadt het al: dat ging mooi niet door vanwege de corona-epidemie.

Voor Paul Depla van de Brabantse stad Breda – 1 van de 10 betrokken burgemeesters bij de wietproef – is het helder dat de gestelde deadline niet gehaald wordt, zo lezen we in het politieke vakblad Binnenlands Bestuur. ‘De ambitie om nog in deze kabinetsperiode met het landelijke experiment gesloten coffeeshopketen te beginnen is ‘zo goed als onmogelijk’.

Burgemeester Depla van Breda ziet het niet meer gebeuren tijdens Rutte III…

Selectie telers en kweken wiet kost veel tijd

De uitgestelde meeting met de 10 gemeenten is niet de enige hobbel die nog op de weg naar uitvoering van de wietproef ligt, zo leren we van Depla. “Het is ook nog wachten op de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), dan moet de selectie van telers plaatsvinden en daarna is er nog tijd nodig tussen de selectie en het realiseren van de eerste gereguleerde teelt.”

Volgens Depla, die al jaren pleit voor regulering van wietteelt, is er nog minstens 1 jaar voorbereiding nodig voordat we kunnen beginnen. “De kwaliteit, kwantiteit en prijsstelling van de wiet moet immers zodanig zijn dat deze concurrerend is. Daar is tijd voor nodig.” Ofwel: we hebben in Nederland eerder nieuwe verkiezingen (maart 2021) dan een wietproef, want goeie wiet kweken kost nu eenmaal tijd!

Addertje onder het gras

Ondertussen zeggen de 10 gemeenten dat ze gewoon doorgaan met de voorbereidingen. Maar er staat ook een verontrustende passage (voor degenen die voor zo’n wietproef zijn tenminste) in het artikel in Binnenlands Bestuur. Deze namelijk: ‘Als het experiment pas na de verkiezingen en dus onder een nieuw kabinet start, heeft dat kabinet het recht erop terug te komen.’

Burgemeester Depla heeft er vertrouwen in dat dit niet gebeurt, mede gezien de ‘brede lokale support’. Nou is het al jaren zo dat tweederde van alle Nederlanders voorstander is van legalisering van cannabis en daar heeft onze overheid ook nog nooit naar geluisterd.

En wie zegt ons hoe een nieuw kabinet eruit gaat zien na maart 2021? Als er één beroepsgroep is die notoir onbetrouwbaar is qua beloften dan is het de politiek natuurlijk wel. Afwachten dus maar of Rutte IV of een ander kabinet echt zullen doorgaan met de wietproef of dat die net als de wietwet van D66 voor eeuwig in een bureaucratisch Haags laatje wordt weggestopt.

Het goede van corona

Wat dan weer wel in het voordeel van de wietproef zou kunnen uitpakken is… corona. Jazeker, niet die al genoemde vertraging van het voorbereidingsproces maar de befaamde run op coffeeshops toen die gesloten werden op een zondagmiddag in maart 2020.

Burgemeester Depla: “Ik was blij met die snelle loketfunctie. Maar als we reguleren, wil ik niet alsnog overlast van straathandel. Die kun je alleen voorkomen als er variëteit is, een goede prijsstelling en voldoende kwaliteit. Daarvoor is tijd nodig.”

Nou ja, we doen het inmiddels al 44 jaar met een gammel, halfslachtig, ongezond, criminaliteit aanjagend en niet uit te leggen gedoogbeleid, dus een jaartje extra wachten kan er dan nog wel bij…

(advertentie)