- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Burgemeester Delfzijl als wietgetuige
Opmerkelijke actie van de Amsterdamse advocaat Sydney Smeets. In een rechtszaak over hennepteelt in het Groningse plaatsje Bierum (gemeente Delfzijl) roept hij de burgemeester, twee politiemensen en ambtenaren van de Belastingdienst op als getuigen!
Nog voordat er ook maar 1 letter uit Joint Regulation – het gemeentelijk initiatief om de cannabisteelt voor coffeeshops te reguleren – werkelijkheid is geworden, roept een advocaat een van de burgemeesters die getekend hebben als getuige in een rechtszaak op! Het gaat om burgemeester Emme Groot van Delfzijl. Hij mag in pak en met ambtsketting komen opdraven in een wiethandel rechtszaak. Hij kan zelfs gaan carpoolen met twee van zijn politiemensen, want ook die worden door de verdediging van twee henneptelers uit Bierum opgeroepen.
Wietkwekerij valt onder gedoogbeleid
Sydney Smeets – van Spong Advocaten – is de advocaat van de twee mannen die worden verdacht van het runnen van een wietkwekerij. Hij vindt dat de activiteiten van zijn cliënten vallen onder het gedoogbeleid. “Wanneer wij de verkoop van hennep gedogen, moeten we ook accepteren dat er hennep wordt geteeld en aan legale koffieshops wordt geleverd.”
En dat niet alleen, volgens de advocaat handelden de mannen met instemming van de autoriteiten, inclusief de Belastingdienst. De wietkwekers betaalden namelijk volgens een afspraak met laatstgenoemde instantie gewoon belasting over hun winsten uit de handel! Daarom moeten er ook nog ambtenaren van de Belastingdienst komen opdraven voor de rechtbank in Groningen.
Principe-uitspraak n.a.v. Joint Regulation
Eigenlijk gaat het advocaat Smeets vooral om een principe-uitspraak van de rechter. Aangezien burgemeester Emme Groot het wietconvenant Joint Regulation getekend heeft, wil Smeets van de rechter weten in hoeverre een gemeente zelf mag bepalen hoe zij (illegale) hennepteelt aanpakt. “Ik wil weten wat zijn gedachten over deze kwekerij zijn. De burgemeester zit nu in een spagaat, waarbij hij ter bevordering van de veiligheid van zijn gemeente vindt dat een gemeentelijke kwekerij moet bestaan, terwijl de minister zegt ‘die veiligheid die zal me wat, u mag het niet doen.”
(advertentie)