(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO/NCRV, maakte een interessante radioreportage over de wietproef. De Bredase burgemeester Paul Depla (PvdA) zegt daarin met zoveel woorden dat het wietexperiment achterhaald is door de internationale ontwikkelingen op het gebied van cannabis. En daar heeft hij gelijk in. 

Moet overheid portemonnee trekken voor wachtende wiettelers?

Naast Depla komt ook de Tilburgse burgemeester Theo Weterings (VVD) aan het woord, de voorzitter van de adviescommissie over de wietproef André Knottnerus en Alex Meijer van coffeeshop Maximilian in Tilburg. Maximilian participeert in één van de tien ingelote teeltbedrijven. Op Meijer na wilde niemand van de tien ingelote telers on the record met Pointer praten.

Wat vooral het nieuws haalde, was het pleidooi van Depla om ingelote telers die door de vertraging van de wietproef nog niet kunnen leveren schadeloos te stellen. Dat pleidooi wordt ondersteund door hoogleraar Knottnerus. Om oneerlijk concurrentievoordeel en een te klein aanbod in de deelnemende coffeeshops te voorkomen, zouden alle tien telers tegelijk moeten gaan leveren.

De tijden zijn veranderd, premier Rutte

Knottnerus neemt geen blad voor de mond in de reportage en benadrukt dat zijn commissie altijd tegen een loting heeft geadviseerd. Naar dat advies is niet geluisterd. Het nieuwe kabinet moet haast maken met de wietproef, zegt hij: ‘Het is belangrijk dat er nu gas op wordt gezet, anders gaat het te lang duren. Daarom is het belangrijk dat er een nieuw kabinet aantreedt dat laat zien dat ze dit nu willen versnellen.’

De vraag is of versnellen voldoende is. Deze week legaliseert Malta gebruik, bezit, thuisteelt en teelt in clubverband van cannabis. De nieuwe Duitse regering heeft legalisering in haar regeerakkoord staan, Luxemburg staat op het punt thuisteelt te legaliseren, Zwitserland gaat legaliseren en in Italië staat een cannabis referendum op de agenda voor komend voorjaar. De Duitse koerswijziging leidt in heel Europa tot politiek en publiek debat.

Visualisatie van het Nederlandse cannabisbeleid tussen 1998 en 2021…

Wachten of sneller stappen zetten?

Dat is ook Paul Depla opgevallen. In de Pointer reportage zegt hij: ‘Nederland moet zelf eigenlijk zich achter de oren gaan krabben, als je ziet hoeveel andere landen inmiddels Nederland al hebben ingehaald… Ja, moeten wij het dan nog vier jaar lang doen met een experiment of gaan we ook sneller een volgende stap zetten?’

Ik zou zeggen: laten we een paar stappen zetten. Te beginnen met thuisteelt: een directe stop op huisuitzettingen van thuistelers en een duidelijke richtlijn over thuisteelt voor persoonlijk gebruik.

Maak cannabis ‘vrije kwestie’ in kabinet Rutte IV

Wat de wietproef betreft: met dit door en door politieke compromis heeft de regering zich in een hoek geverfd. Als het experiment wordt stopgezet, dan zullen de ingelote teeltbedrijven stevige schadeclaims indienen. Maar nog jaren wachten met regulering voor de pakweg 500 coffeeshops die niét meedoen aan de proef is onverdedigbaar – zeker als Duitsland in die periode cannabis legaliseert.

Het zal mij benieuwen of er in het regeerakkoord van Rutte 4, dat deze week verschijnt, überhaupt iets staat over cannabis of de wietproef?

Misschien is het wel het beste als er niets in staat en er besloten is om cannabis tot een vrije kwestie te bestempelen. Dat betekent dat er niets over dat onderwerp is afgesproken in het regeerakkoord en elk voorstel dus potentieel een meerderheid kan krijgen.

Dit is mijn laatste CNNBS column van 2021. Ik wens alle lezers en alle makers van CNNBS aangename feestdagen en het beste voor het nieuwe jaar!

[foto: fukume/Shutterstock]
(advertentie)