(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor sommige burgemeesters is het kabinetsplan voor experimenten met gereguleerde cannabisteelt aanleiding om de meest wilde en ongefundeerde beschuldigingen over coffeeshops de wereld in te slingeren. Toeval of niet, maar de twee grootste vuilspuiters zijn allebei lid van de PvdA.

Proefballon Aboutaleb

De loden proefballon van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft al veel aandacht gekregen. Het PvdA boegbeeld verklaarde in het Algemeen Dagblad: “Het is de vraag of het fenomeen coffeeshop in de toekomst nog nodig is”.

Hij pleitte voor “andere vormen van distributie”, zoals “via internet bestellen en laten bezorgen” of “via een automaat”. Stel het je even voor: na veertig jaar krijgen de coffeeshops eindelijk zicht op een normale bedrijfsvoering en dan worden ze afgeschaft.

Boelhouwer bullshit

Partijgenoot Jan Boelhouwer, burgemeester van de Brabantse gemeente Gilze en Rijen, bakt ze nog bruiner. Hoewel Gilze en Rijen nooit een coffeeshop binnen de gemeentegrenzen heeft gehad, was Boelhouwer op 24 oktober te gast bij Radio EenVandaag om te praten over de wietexperimenten van het kabinet. Hij zei onder meer: “Het probleem is dat we in Nederland duizenden coffeeshops hebben, die gewoon allemaal in handen van criminelen zijn. En je moet dus echt voorkomen dat als er echt staatswiet of wiet in deze vorm geteeld wordt, dat dat de twintigste variant is in een coffeeshop waar de crimineel al negentien andere soorten verkoopt.”

Strenge controles

Duizenden coffeeshops in Nederland? Het zijn er nog 573, eenvoudig op te zoeken in de jaarlijkse rapportage van onderzoeksbureau Intraval. Maar meneer Boelhouwer heeft lak aan feiten en laat liever zijn onderbuik spreken. Hij mag van geluk spreken dat een coffeeshopbond hem niet aanklaagt wegens laster en smaad, met zijn absurde claim dat alle coffeeshops in handen van criminelen zijn. Geen enkele coffeeshopondernemer ontkomt aan de zeer grondige Bibob-screening. Elke burgemeester kan op basis van een negatief Bibob-advies een gedoogvergunning weigeren of intrekken.

Coffeeshopondernemers die alleen een strafblad hebben vanwege cannabis gerelateerde overtredingen wegzetten als criminelen, is niets meer of minder dan een hetze

Er is waarschijnlijk geen enkele bedrijfstak die zo streng en vaak wordt gecontroleerd als de coffeeshopbranche. Terecht zei Myranda Bruin, coffeeshopondernemer in Rotterdam en jarenlang penningmeester van het VOC, in het Algemeen Dagblad: “Ik word beter gecontroleerd dan de gemiddelde vuurwerkwinkel of chemische fabriek. Ik word tien keer per jaar gecheckt door de politie, drie keer door de belastingdienst en heb een bewijs van goed gedrag nodig. Ik hoef maar iets fout te doen en ik ben mijn vergunning kwijt. En nu zegt Aboutaleb ineens: u bent crimineel en ik vervang u door een automaat. Au, burgemeester. Dit doet pijn.”

Nederland telt nog 573 coffeeshops en daar zitten er heel veel tussen die je gerust een aanwinst voor de maatschappij kunt noemen, zoals hier WizArt in Stadskanaal…

Onmogelijke overheid

Ongetwijfeld heeft een onevenredig deel van de coffeeshopeigenaren een strafblad. Het product dat zij dagelijks verhandelen is namelijk verboden. En ze mogen er niet meer dan een halve kilo van op voorraad hebben. En oh ja, het vervoer is ook verboden en de producten kunnen nergens legaal worden ingekocht. Kortom: de overheid maakt het deze ondernemers onmogelijk om de wet NIET te overtreden. Coffeeshopondernemers die alleen een strafblad hebben vanwege cannabis gerelateerde overtredingen wegzetten als criminelen, is niets meer of minder dan een hetze.

Praat met coffeeshop en consument

Als VOC zijn we altijd terughoudend met het verspreiden van persberichten; kwaliteit gaat boven kwantiteit. Maar dit konden we niet laten passeren, dus ging er deze week een kort persbericht de deur uit onder de kop ‘Coffeeshops toenemend valselijk beschuldigd’.

Een citaat ter afsluiting: ‘De coffeeshops hebben bewezen een praktische en betrouwbare schakel met het publiek te vormen, op grond van hun ervarenheid met aspecten van de volksgezondheid door middel van preventie, voorlichting, handhaving van de leeftijdsgrens en kwaliteitsbewaking. Suggesties om de coffeeshops uit de samenleving te verwijderen en, zoals geopperd is, te vervangen door automaten, internetsites dan wel “staatsloketten” ontberen elke feitelijke basis. Wil het experiment succesvol zijn, dan is het zaak de discussie zuiver te houden en zowel de coffeeshopbranche als de consument bij het proces te betrekken.’

[openingsbeeld:  Ihnatovich Maryia/Shutterstock]
(advertentie)