- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Californië harkt 1e miljard dollar wietbelasting binnen
Het duurde wat langer dan vooraf werd gedacht, maar de mijlpaal is 2 jaar na de introductie van legale recreatieve wiet in Californië behaald: 1 miljard dollar aan belastinginkomsten uit wietverkoop. Geen reden voor uitbundig feest echter, want de zwarte markt is nog altijd sterk aanwezig en velen geven juist de hoge belastingtarieven de schuld van het trage succes van de regulering.
1 miljard wietbelasting
Op Nieuwjaarsdag 2018 legaliseerde de dichtstbevolkte staat van de VS recreatieve wiet, 22 jaar nadat ze dat als eerste in het land al deden met medicinale cannabis. De verwachtingen waren hooggespannen, zeker ook bij de schatkistbewaarder van de staat. Wat heet; men ging uit van 1 miljard dollar aan belastinginkomsten per jaar! Maar pas nu, ruim twee jaar na de legalisering, is die kaap van 1 miljard geslecht.
Mooi is dan wel weer dat de grote bulk van die 1,03 miljard dollar – na aftrek van de kosten van de regulering – terugvloeit naar de maatschappij. Zo gaat er wietbelastinggeld naar kinderbescherming voor mensen met lage inkomens, cannabisonderzoek, openbare veiligheid en het opruimen van land dat vervuild is door illegale wietteelt!
Groeicurve van legale wietverkoop zwakt af
De 1 miljard is voor sommige industrie-insiders en activisten reden tot een feestje, maar tegelijkertijd zijn er serieuze zorgen over de stagnerende (belasting)inkomsten en de duizenden ontslagen in de legale cannabisbranche van de afgelopen maanden. Barrières die geslecht kunnen worden, zo zeggen velen, als de staat flinke veranderingen durft aan te brengen, waaronder in ieder geval een lager belastingtarief.
Ondanks de tragere dan verwachte groei en de nog immer florerende zwarte markt in Californië, stijgen de belastinginkomsten wel ieder kwartaal. In de eerste drie maanden na legalisering in 2018 bijvoorbeeld kwam er 72,6 miljoen dollar in de staatskas, in de laatste drie maanden van 2019 was dat gestegen naar 172,7 miljoen.
[tekst gaat verder onder de foto]
Maar helaas vertraagde de groei in het vierde kwartaal van vorig jaar wel significant. Volgens de laatste cijfers van het California Department of Tax and Fee Administration die op 6 maart bekend zijn gemaakt, was de groei van $2,6 miljoen (ofwel 1,5%) de kleinste groei sinds de legalisering. In voorgaande kwartalen bedroeg de gemiddelde groei namelijk 15,5%.Dezelfde problemen vanaf dag 1
Vriend en vijand is het erover eens dat de prestaties bij lange na niet voldoen aan de (vooraf) gestelde verwachtingen van de markt in Californië, die met bijna 40 miljoen mensen de grootste in de VS is. Volgens insiders uit de business daar zijn de problemen eigenlijk vanaf dag één hetzelfde.
Driekwart van alle steden en gemeenten in de staat verbied nog altijd cannabiswinkels binnen hun grenzen. Omdat de federale overheid nog steeds vindt dat wiet een illegale drug zoals heroïne is, betekent dit dat cannabisbedrijven geen gebruik kunnen maken van de traditionele banken, geen kapitaal kunnen ophalen bij investeerders zoals in andere industrieën, of gemaakte bedrijfskosten kunnen aftrekken van hun federale belastingaangifte.
Op legale wiet zit te veel belasting
Maar wellicht het opvallendste probleem is de nog altijd forse en bloeiende illegale wietmarkt in Californië, die volgens deskundigen tekent voor 75% van alle verkoop. Door de hoge belastingen en reguleringskosten voor legale cannabisbedrijven (met een licentie) zijn hun producten 30 tot liefst 80% duurder dan op de zwarte markt… geen wonder dus dat veel consumenten niet de overstap maken naar de legale cannabismarkt.
Om je een idee te geven van de belastingdruk voor legale wietondernemers: op alles zit om te beginnen 15% accijns, aangevuld met een ‘cultivation tax’ gebaseerd op het gewicht en de normale BTW. En daar bovenop komen dan nog de lokale belastingen, die soms ook oplopen tot 20%.
Laat het een (dure) les zijn voor andere landen – zoals Nederland – die regulering overwegen: don’t overtax!