- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Californië sloopt 1,1 miljoen wietplanten in ‘jaarlijkse actie’
Kiezen tussen twee kwaden… je kent het gezegde wel. Maar voor flink wat wiettelers in de Amerikaanse staat Californië – zonder een officiële en peperdure licentie – was het de afgelopen tijd twee kwaden tegelijkertijd. Allereerste de verwoestende natuurbranden die ook de wietplantages bedreigen en daar bovenop nog eens de jaarlijkse anti-wiet campagne van de staat. Die was dit jaar goed voor een oogst van 1,1 miljoen wietplanten, die inmiddels allemaal rücksichtslos zijn vernietigd.
455 illegale wietplantages opgerold
Vlak voor het weekend maakten de autoriteiten in Amerika’s dichtstbevolkte staat (40 miljoen inwoners) de resultaten bekend van de anti-wietteelt campagne van 2020. Deze zogeheten ‘Campaign Against Marijuana Planting’ (CAMP) wordt al sinds 1983 gehouden overigens, dus het is geen nieuwigheid naar aanleiding van de legalisering van recreatieve wiet, inmiddels ruim twee jaar geleden.
Goed, dit jaar duurde de veldtocht van het Department of Justice in Californië 13 weken. Gedurende die periode, en terwijl half de staat in de fik stond, maakte de overheid een einde aan meer dan 1,1 miljoen wietplanten. Er werd 18.597 kilo geknipte/gedroogde wiet in beslag genomen op 455 illegale plantages. ‘Ondanks moeilijkheden door het coronavirus en massale bosbranden’, stellen de ambtenaren gortdroog.
Virustraining en bosbranden
Minister van Justitie Xavier Becerra is trots op de prestaties van de troepen. Hij maakte ook nog bekend dat er in totaal 140 mensen zijn gearresteerd en 174 wapens in beslag zijn genomen in 29 gemeenten door de inzet van agenten van de staat, counties en federale overheid.
‘Dit jaar werd er tijd verloren door virus gerelateerde trainingen en door de natuurbranden, maar de uitroeiing overtreft die van vorig jaar met net iets onder de 1 miljoen planten’, jubelt Becerra in het persbericht van zijn ministerie. ‘Ik denk dat het veilig is om te stellen dat 2020 CAMP’s hardste en meest uitdagende seizoen tot dusver was in zijn bijna 40-jarige geschiedenis.’
De staatspropagandamachine dropte zelfs een filmpje over alle vernietiging, maar je bent gewaarschuwd: het doet pijn aan zowel de ogen als het hart:
De grootste vangst betreft 293.000 wietplanten
Welja, het is maar waar je trots op wilt zijn in je (werkzame) leven, nietwaar? Zijn er verder nog opmerkelijke dingen te melden over de CAMP van 2020? Nou, heel lang werd de anti-wiet operatie vooral geassocieerd met de bossen en bergen in het noorden van de staat Californië. Daar waar bijvoorbeeld de bekende cannabis paradijsjes Humboldt County en de Emerald Triangle liggen.
Maar dit jaar was de grootste vangst niet daar maar – met liefst 293.000 wietplanten – in Riverside County, wat ten oosten van Los Angeles ligt, ofwel vele honderden kilometers zuidelijker dan de bekende wiet walhalla’s.
De rest van de Top 5 ligt wel in het noorden, met een bust in Tulare met 105.000 wietplanten als runner-up. Daarna komen vangsten in Trinity, Lake en Siskiyou. Veelal liggen de plantages in ontoegankelijke gebieden en worden ze bestierd door de georganiseerde misdaad, weet minister van justitie.
LEES OOK: Californië wil extra ‘cannabis cops’ tegen de zwarte markt
Milieu én legale cannabis beschermen
Het gaat de autoriteiten – naar eigen zeggen – niet alleen om het opsporen en vernietigen van de illegale wietplanten en/of het verdedigen van de legale cannabisbranche. Men maakt zich op het ministerie van Justitie ook druk over het ‘beschermen van land, beekjes en rivieren tegen pesticiden en meststoffen, het omleiden van waterstromen en vuilnis die wordt geassocieerd met illegale wietkwekerijen’. Zeg maar het milieu dus.
Mooie woorden en foei voor mensen die inderdaad een zootje maken van hun buitenwiet-teelt. Wat niet wegneemt dat ook de minister nog even opmerkt dat met CAMP anno 2020 toch ook wel degelijk de belangen van de met hoge belastingen opgezadelde legale cannabisindustrie verdedigt. Een business die wordt ondermijnd (vies woord blijft het toch) door ‘de robuuste concurrentie van goedkopere en ongereguleerde illegale producten’.